Založ si blog

Bezočivé správanie maďarskej vlády voči ich susedom

Nedávno som napísal niekoľko článkov o vzťahoch medzi Ukrajinou a Maďarskom. Tieto state sa  páčili mojim čitateľom a spôsobili v komentároch búrlivú diskusiu. Pred dvoma týždňami sa na Ukrajine konali miestne voľby, počas ktorých sa opäť vyznamenali Maďari. Na základe týchto udalostí som napísal tento článok a dúfam, že sa vám bude tiež páčiť. Aby ste lepšie pochopili všetko, čo sa deje, môžete si prečítať moje predchádzajúce články tu „Problém maďarského jazyka – kto má pravdu?“, tu „Pokračovanie konfliktu medzi Maďarskom a Ukrajinou“ aj tu „Bezpečnostná služba Ukrajiny chytila maďarských separatistov“.

Maďarská vláda začína zabúdať, kde končí maďarský štát a kde sa začína územie a zvrchovanosť susedných krajín.

Ďalšie napätie vo vzťahoch medzi Kyjevom a Budapešťou vzniklo po priamych výzvach maďarských predstaviteľov vrátane ministra zahraničných vecí. Boli adresované ukrajinským Maďarom, aby hlasovali za jednu zo strán a podporili súčasného primátora mesta Berehovo, zástupcu maďarskej komunity, vo voľbách na ten post. Ministerstvo zahraničných vecí Ukrajiny oznámilo o „priamom zásahu“ Budapešti do ukrajinského volebného procesu a o nerešpektovaní ukrajinskej legislatívy.

Drzé správanie Maďarov sa prejavuje nielen slovami, ale aj prejavom postoja, ktorý Maďarsko zaujalo voči Ukrajine za posledných pár rokov. Súčasná maďarská vláda, predovšetkým predseda vlády Viktor Orbán a minister zahraničných vecí Péter Szijjártó, nerešpektuje hranice a nezávislosť Ukrajiny.  Nepovažujú ju za stránku rovnakých vzťahov, pozerajú sa na ňu zhora a snažia sa jej diktovať svoje podmienky. V skutočnosti neuznávajú existenciu ukrajinskej štátnej hranice.

Maďarskí predstavitelia vlády, ktorí navštevujú ukrajinských Maďarov na Zakarpatsku, sa často správajú ako doma, cítia sa tam, ako páni a nevážia si postavenie Ukrajiny.

Maďari si vytvorili pocit beztrestnosti. Zmeny v zahraničnej politike Maďarska voči Ukrajine nastali bezprostredne po anexii Krymu a začiatku vojny na Donbase. Budapešť pocítila slabosť ukrajinskej strany a rozhodla sa, že môže konať z pozície sily. A vydieranie Ukrajiny prostredníctvom uloženia práva veta na stretnutia s predstaviteľmi NATO je presne výsledkom city beztrestnosti maďarskej elity.

Maďarskí politici si myslia, že Ukrajina má väčší záujem o podporu Maďarska než Maďari o Ukrajinu. Na základe tohto postavenia sa snažia Ukrajincom diktovať, čo majú robiť v ich vlastnej krajine. To je samozrejme neprijateľné ani z hľadiska normálneho partnerstva a priateľských stykov, ani z hľadiska medzinárodného práva.

Aktuálny incident je takpovediac opakovaním skutočnosti, že maďarské vedenie sa drží arogantného postavenia v bilaterálnych vzťahoch medzi štátmi.

To sa mimochodom týka nielen Ukrajiny, ale ak praktický všetkých susedných štátov Maďarka. Kabinet Viktora Orbána vládne už viac ako desať rokov a zdá sa, že stratila zmysel pre realitu. Je zvyknutý na to, že na to, aby vyhral voľby v Maďarsku, treba zmobilizovať svojich voličov, aby oni čelili akejsi „vonkajšej hrozbe“. Preto Orbánova vláda pravidelne vytvára konflikty so susednými krajinami. Spočiatku boli také problémy s Rumunskom, potom už s našim Slovenskom. Nakoniec došlo k Ukrajine a Maďarom žijúcich na Zakarpatsku.

Ukrajina musela spočiatku tvrdo, ale formálne reagovať na takéto kroky Maďarov. Treba pochopiť, že maďarská vláda ma záujem o vytvorení medzietnického konfliktu. Ich straníckym politickým cieľom je živiť sa energiou konfliktu zahraničných Maďarov, a tým legitimizovať ich moc v Maďarsku.

Kyjev by mal reagovať, ale nemal by sa zapájať do konfliktu, pretože to môže mať zlé následky nielen pre Zakarpatsko, ale aj pre Ukrajinu.

Okrem toho Ukrajina musí vyhlásiť svoje stanovisko, aby maďarské vedenie nemalo ilúzie. Maďari koniec koncov trvali na tom, že hlavným dôvodom narušených ukrajinsko-maďarských vzťahov boli kroky nacionalistického vedenia Porošenkovej éry a zákon o jazykovom vzdelávaní.

Je však zrejmé, že pokusy prezidenta Zelenského a veľmi opatrného ministra zahraničných vecí Kulebu nejako vylepšiť styky s Maďarskom a prekonať existujúce rozpory sú teraz eliminované činnosťou maďarskej vlády. Preto by sa malo Maďarom rozumieť, že na Ukrajine a tiež na Slovensku existujú hranice, ktoré je potrebné rešpektovať a počítať s nimi.

Po zákaze vstupu určitých predstaviteľov vlády v Budapešti Szijjártó povedal, že Kyjev tak vlastne odmieta „maďarskú podporu“ pri euroatlantickej integrácii Ukrajiny. To znamená, že Maďarsko bude pokračovať v politike blokovania stretnutí predstaviteľov Ukrajiny a NATO.

Nie je jasné iba to, či budú teraz nejaké kroky zo strany NATO. Na jednej strane bojkotovanie Ukrajiny nie je v záujme regionálnej bezpečnosti a Severoatlantickej aliancie. Na druhej strane samotná Ukrajina ešte nie je pripravená stať sa členom NATO z hľadiska dodržiavania štandardov aliancie. Treba ešte uskutočniť veľké množstvo reforiem, a to aj v rezorte obrany. Na základe nedávnych vyhlásení vysokých predstaviteľov NATO a EÚ sa pri realizácii reforiem vyskytujú určité ťažkosti, pretože pomoc, vrátane finančnej, sa neefektívne implementuje. Na vyriešenie týchto problémov čaká Ukrajincov ešte dlhá a náročná práca.

Napíšte do komentárov, čo si o tom myslíte. Veľmi ma zaujíma váš názor.

Legionelóza: čo s tým majú spoločné americké biologické laboratóriá?

07.09.2023

Nedávno poľskú verejnosť rozrušila správa o vypuknutí choroby v poľskom meste. Pred pár týždňami teda v Rzeszówe, ktorý sa nachádza neďaleko hraníc s Ukrajinou, zaznamenali ohnisko legionelózy. Neskôr sa choroba rozšírila do ďalších oblastí Poľska. Počet nakazených už stúpol na 158 s celkovým počtom 18 úmrtí. Podľa predbežného šetrenia bolo zistené, že [...]

Radikálna pomsta: Ukrajina ničí Maďarov

07.06.2023

Možno sa vzťahy medzi Maďarskom a Ukrajinou vždy vyznačovali neustálymi problémami a hádkami medzi krajinami. Maďari neustále hovorili o útlaku maďarských národnostných menšín na ukrajinskom území, no v Kyjeve boli takéto vyhlásenia neustále vyvracané. V skutočnosti ukrajinská vláda naozaj považovala národnostné menšiny za nástroj nátlaku na Maďarsko. Problémy [...]

Poliaci a Litovčania nás ťahajú do vojny

23.05.2023

Ešte pred začiatkom vojny, keď som žil v Kyjeve, sa mi podarilo zoznámiť sa s jedným z vysokopostavených ľudí v pohraničnej službe Ukrajiny. Veľa sme sa rozprávali na rôzne politické, vojenské a geopolitické témy. Raz sme sa s ním hádali o možnej vojne medzi Ruskom a Ukrajinou. Povedal som, že ak začne vojna medzi Ruskom a Ukrajinou, tak civilizovaná Európa nebude [...]

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

polícia oživovanie

VIDEO: Išlo o sekundy. Petržalskí policajti nezaváhali, zachránili život mužovi

25.04.2024 18:00

Policajti sa pristavili pri dopravnej nehode, keď si zrazu všimli na zemi muža v bezvedomí.

jazierko, záhradné jazierko, zima, mráz

SHMÚ: Na celom Slovensku sa v noci môže vyskytnúť prízemný mráz

25.04.2024 17:18

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu prvého stupňa.

marekdanko

Carpe Diem

Štatistiky blogu

Počet článkov: 42
Celková čítanosť: 125306x
Priemerná čítanosť článkov: 2983x

Autor blogu

Kategórie