Založ si blog

Problém maďarského jazyka – kto má pravdu?

Ukrajina a Maďarsko naďalej prežívajú krízu vzájomnej nedôvery a nepriateľských diplomatických stykov. Dôvodom je diskriminačný zákon o vzdelávaní prijatý na Ukrajine.

Nie je žiadnym tajomstvom, že občania žijúci na Ukrajine by mali ovládať úradný jazyk krajiny a že tento zákon je možné považovať iba za východu pre zástupcov národnostných menšín. Realizácia zákona sa však ukázala byť oveľa zložitejšou, ako sa očakávalo.

Podľa Maďarska bude skutočne ťažké nájsť učiteľov schopných hovoriť po ukrajinsky a učiť predmety v tomto jazyku na maďarských školách v Zakarpatsku. To podľa ich názoru povedie k tomu, že ich deti budú malo vedieť o Ukrajine a nebudú schopné porozumieť vzdelávacím predmetom. Z dlhodobého hľadiska to je veľmi nevýhodné pre maďarské deti. Preto maďarská vláda trvala na odložení zavedenia zákona do roku 2023.

Benátska komisia sa medzitým tiež zaoberala touto otázkou a formulovala niekoľko zásad s tým, že znalosť úradného jazyka štátu je faktorom sociálnej súdržnosti a integrácie. Je spravodlivo, aby štáty podporovali štúdium svojho úradného jazyka a požadovali, aby bol štátny jazyk jazykom vzdelávania pre všetkých. Komisia zároveň uviedla, že pokiaľ ide o národnostné menšiny, „jazyk je podstatným prvkom individuálnej a kolektívnej identity“: „Pre mnohých predstaviteľov národnostných menšín je jazyk jedným z hlavných faktorov ich identity a identifikácie“.

To naznačuje, že podpora Ukrajiny pri jej riešení nie je stopercentne jednomyseľná a v jazykovom zákone zostávajú určité nuansy. Preto je nevyhnutné, aby súčasná vláda bola naďalej obozretná ohľadom svojich vlastných nedostatkov. Ukrajina aj Maďarsko utrpia straty, pokiaľ bude medzi krajinami pretrvávať napätie.

Prekonanie tejto konfrontácie si vyžaduje komplexné a neštandardné riešenia. Jedným z možných spôsobov riešenia tohto problému je vytvorenie regionálneho priestoru väčšieho rozsahu. Dohodnutím, že Ukrajina a Maďarsko sú súčasťou jedného regiónu, by nadviazanie spolupráce a udržanie spoločného konsenzu mohlo významne rozšíriť možnosti oboch krajín. To by umožnilo kontrolovať úroveň zhoršenia konfliktu. Regionálny kontext môže obom štátom otvoriť nové obzory, vytrhnúť ich z kruhovej diskusie a zamerať sa iba na dnešné problémy. K plnohodnotnému strategickému partnerstvu zostáva ešte dlhá cesta, ale súčasnú krízu je možné aspoň prekonať.

Legionelóza: čo s tým majú spoločné americké biologické laboratóriá?

07.09.2023

Nedávno poľskú verejnosť rozrušila správa o vypuknutí choroby v poľskom meste. Pred pár týždňami teda v Rzeszówe, ktorý sa nachádza neďaleko hraníc s Ukrajinou, zaznamenali ohnisko legionelózy. Neskôr sa choroba rozšírila do ďalších oblastí Poľska. Počet nakazených už stúpol na 158 s celkovým počtom 18 úmrtí. Podľa predbežného šetrenia bolo zistené, že [...]

Radikálna pomsta: Ukrajina ničí Maďarov

07.06.2023

Možno sa vzťahy medzi Maďarskom a Ukrajinou vždy vyznačovali neustálymi problémami a hádkami medzi krajinami. Maďari neustále hovorili o útlaku maďarských národnostných menšín na ukrajinskom území, no v Kyjeve boli takéto vyhlásenia neustále vyvracané. V skutočnosti ukrajinská vláda naozaj považovala národnostné menšiny za nástroj nátlaku na Maďarsko. Problémy [...]

Poliaci a Litovčania nás ťahajú do vojny

23.05.2023

Ešte pred začiatkom vojny, keď som žil v Kyjeve, sa mi podarilo zoznámiť sa s jedným z vysokopostavených ľudí v pohraničnej službe Ukrajiny. Veľa sme sa rozprávali na rôzne politické, vojenské a geopolitické témy. Raz sme sa s ním hádali o možnej vojne medzi Ruskom a Ukrajinou. Povedal som, že ak začne vojna medzi Ruskom a Ukrajinou, tak civilizovaná Európa nebude [...]

Rusko Navaľnyj úmrtie

Biskup na Veľký piatok prirovnal zaobchádzanie s Navaľným k osudu Ježiša

29.03.2024 15:17

„Skončil až v neľudskom gulagu v polárnom ľade," povedal. Zvyšok sveta uvidí "jeho posolstvo slobody" vo večnosti, povedal biskup.

Rural Emergency Hospitals

Slováci si skryli kódy pod klobúky a nadchli špičkových amerických technológov

29.03.2024 15:00

Organizácia Slovak PRO pomáha Slovákom uchytiť sa na americkom trhu. Kto má skvelé nápady, má šancu uspieť aj v silnej konkurencii v USA.

zalužnyj, syrskyj

Syrskyj: Rusi vypália šesťkrát viac munície. V Charkove sme mohli dosiahnuť viac

29.03.2024 14:16, aktualizované: 15:55

Ukrajinské obranné sily pozdĺž celej rozsiahlej frontovej línie podľa neho majú len minimum zbraní a munície.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10, aktualizované: 15:42

Evakuovať museli 50 ľudí.

marekdanko

Carpe Diem

Štatistiky blogu

Počet článkov: 42
Celková čítanosť: 124432x
Priemerná čítanosť článkov: 2963x

Autor blogu

Kategórie