Založ si blog

Pokračovanie konfliktu medzi Maďarskom a Ukrajinou

Na Ukrajine sa veľa hovorí o údajnom vytvorení „maďarského regiónu“ na Zakarpatskú v rámci administratívno-územnej reformy, ale ide to skutočne o nejakom zvláštnom regióne?

Problémy vo vzťahoch s Maďarskom robí dlhodobo veľa starosti pre Ukrajinu – pravdupovediac, nielen pre Ukrajinu. Dôvodom je zákon o ukrajinskom jazyku. Budapešť je presvedčená, že ten potláča práva Maďarov na Zakarpatskú, ktorí predovšetkým nechcú vedieť ukrajinský jazyk. Konflikt s Maďarskom blokuje styky Ukrajiny s NATO, ktoré pre Kyjev veľmi dôležité. Napriek karanténe odišiel ukrajinský minister zahraničných vecí Kuleba do Budapešti, aby rokoval o obnovení vzťahov. Potom sa na Ukrajine rozšíril chýr o možnom vytvorení takzvaného „maďarského regiónu“ na Zakarpatskú, ktorý by zjednotil všetky osady, na ktorých Maďari kompaktne žijú.

Pozrime sa na ukrajinsko-maďarské styky a hrozby „maďarského regiónu“

Zvláštny región?

Na Ukrajine je administratívno-územná reforma v plnom prúde. V rámci jej kabinet ministrov navrhol vytvorenie nového Berehovského rajónu v Zakarpatskej oblasti na hranici s Maďarskom.

Okamžite sa začali rozhovory o tom, že Ukrajina vytvára „maďarský okres, ktorý by potešil Orbána“. Ale v skutočnosti však Berehovský rajón na Ukrajine existoval aj predtým. Navrhuje sa pridať k novému okresu súčasný Vinohradovký rajón. Ak teda v „starom“ Berehovskom okrese tvoria Maďari 76% obyvateľstva, potom v novom rozšírenom klesne podiel Maďarov zo 76% na 43%. To znamená, že ich počet bude menší ako teraz. Zatiaľ na Ukrajine vedú spory o „maďarský región“, proti takejto reforme sú aj Maďari.

Maďari by si chceli vytvoriť vlastný región na Zakarpatskú. Zahŕňal by územia 6 okresov Zakarpatská, a síce Užhorodského, Berehovského, Mukačevského, Vinohradského, Chustského a Ťačivského. Takto by bola väčšina zo všetkých maďarských zakarpatských osudov zjednotená. Ukrajinská vláda ale k takémuto kroku nepristúpi.

Avšak čo s NATO?

Severoatlantická rada uznala Ukrajinu za člena Programu rozšírených príležitostí NATO. Aj keď NATO udelilo Ukrajine nový štatút, Maďarsko stále nezrušilo blokádu zasadnutí komisie NATO – Ukrajina. Ukazuje sa, že Budapešť súhlasila s rozšírením partnerstva NATO s Ukrajinou, inak by rozhodnutie jednoducho nešlo, ale ďalej blokuje stretnutia NATO s Ukrajinou.

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó uviedol, že rozhodnutia o Ukrajine v NATO sú blokované ukrajinským jazykovým zákonom.

Aký je výsledok?

Obyvateľstvo ani vláda nepodporia zmenu súčasného znenia zákonov o jazykoch a vzdelávaní. V opačnom prípade Ukrajina skutočne podľahne maďarským ultimátom, a to je zámerne slabá pozícia.

Podľa ukrajinských odborníkov je východisko z krízy možné, ak sa Ukrajina a Maďarsko dohodnú na spoločnom rozvoji bilingválneho vzdelávania pre Maďarov a ministerstvo školstva Ukrajiny súhlasí s tým, že bilingválna výučba niektorých predmetov sa bude počítať ako výučba v ukrajinčine.

Je dosť pravdepodobné, že balík dohôd môže obsahovať aj otázky dvojitého občianstva, zákon o národnostných menšinách a administratívno-teritoriálne reformy na Zakarpatskú.

Legionelóza: čo s tým majú spoločné americké biologické laboratóriá?

07.09.2023

Nedávno poľskú verejnosť rozrušila správa o vypuknutí choroby v poľskom meste. Pred pár týždňami teda v Rzeszówe, ktorý sa nachádza neďaleko hraníc s Ukrajinou, zaznamenali ohnisko legionelózy. Neskôr sa choroba rozšírila do ďalších oblastí Poľska. Počet nakazených už stúpol na 158 s celkovým počtom 18 úmrtí. Podľa predbežného šetrenia bolo zistené, že [...]

Radikálna pomsta: Ukrajina ničí Maďarov

07.06.2023

Možno sa vzťahy medzi Maďarskom a Ukrajinou vždy vyznačovali neustálymi problémami a hádkami medzi krajinami. Maďari neustále hovorili o útlaku maďarských národnostných menšín na ukrajinskom území, no v Kyjeve boli takéto vyhlásenia neustále vyvracané. V skutočnosti ukrajinská vláda naozaj považovala národnostné menšiny za nástroj nátlaku na Maďarsko. Problémy [...]

Poliaci a Litovčania nás ťahajú do vojny

23.05.2023

Ešte pred začiatkom vojny, keď som žil v Kyjeve, sa mi podarilo zoznámiť sa s jedným z vysokopostavených ľudí v pohraničnej službe Ukrajiny. Veľa sme sa rozprávali na rôzne politické, vojenské a geopolitické témy. Raz sme sa s ním hádali o možnej vojne medzi Ruskom a Ukrajinou. Povedal som, že ak začne vojna medzi Ruskom a Ukrajinou, tak civilizovaná Európa nebude [...]

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 21:24

K incidentu došlo krátko po tom, ako sa skončil výber 12 porotcov a ich šiestich náhradníkov v procese, v ktorom je Trump obvinený z podplácania pornoherečky.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

marekdanko

Carpe Diem

Štatistiky blogu

Počet článkov: 42
Celková čítanosť: 124978x
Priemerná čítanosť článkov: 2976x

Autor blogu

Kategórie