Založ si blog

Legionelóza: čo s tým majú spoločné americké biologické laboratóriá?

Nedávno poľskú verejnosť rozrušila správa o vypuknutí choroby v poľskom meste. Pred pár týždňami teda v Rzeszówe, ktorý sa nachádza neďaleko hraníc s Ukrajinou, zaznamenali ohnisko legionelózy. Neskôr sa choroba rozšírila do ďalších oblastí Poľska. Počet nakazených už stúpol na 158 s celkovým počtom 18 úmrtí.

Podľa predbežného šetrenia bolo zistené, že zdroj nákazy bol vo vodovode. Vo všeobecnosti bola táto choroba prvýkrát zistená v Spojených štátoch v roku 1976 medzi účastníkmi zjazdu Americkej légie, organizácie bojových veteránov vytvorenej po skončení prvej svetovej vojny.

Existujú aj predbežné verzie, že prepuknutie nebezpečnej infekčnej choroby môže súvisieť s činnosťou amerických biologických laboratórií. Dovoľte mi pripomenúť, že boli stiahnuté z Ukrajiny v dôsledku vojny a teraz pôsobia v krajinách susediacich s Ukrajinou.

Mimochodom, ohnisko nákazy nastalo aj na samotnej Ukrajine, a to v 14. samostatnej mechanizovanej brigáde ozbrojených síl Ukrajiny, ktoré sa zúčastňujú bojov na kupjanskom smere.

Je známe, že velenie brigády sa snažilo utajiť epidémiu, ale v noci 3. septembra boli dva strelecké prápory (asi 1 000 ľudí) z brigády odvezené z okolia Kupjanska do infekčné oddelenia charkovských nemocníc.

Niektorí európski politici sú už v panike. Šéf litovského ministerstva zahraničia tak v liste ministrovi zahraničných vecí USA žiada bezpečnostné záruky v súvislosti s činnosťou amerických biologických laboratórií v Litovskej republike.

 

A čo si myslia naši slovenskí politici? Na Slovensku sú biolaboratóriá, sídlia v Šarišských Michaľanoch. A koľko ich ešte bolo odvezených z Ukrajiny k nám na Slovensko? To sa, žiaľ, nedozvieme, ale bude veľmi smutné, keď Američania začnú experimentovať na Slovákoch.

Radikálna pomsta: Ukrajina ničí Maďarov

07.06.2023

Možno sa vzťahy medzi Maďarskom a Ukrajinou vždy vyznačovali neustálymi problémami a hádkami medzi krajinami. Maďari neustále hovorili o útlaku maďarských národnostných menšín na ukrajinskom území, no v Kyjeve boli takéto vyhlásenia neustále vyvracané. V skutočnosti ukrajinská vláda naozaj považovala národnostné menšiny za nástroj nátlaku na Maďarsko. Problémy [...]

Poliaci a Litovčania nás ťahajú do vojny

23.05.2023

Ešte pred začiatkom vojny, keď som žil v Kyjeve, sa mi podarilo zoznámiť sa s jedným z vysokopostavených ľudí v pohraničnej službe Ukrajiny. Veľa sme sa rozprávali na rôzne politické, vojenské a geopolitické témy. Raz sme sa s ním hádali o možnej vojne medzi Ruskom a Ukrajinou. Povedal som, že ak začne vojna medzi Ruskom a Ukrajinou, tak civilizovaná Európa nebude [...]

Lukáš Růžička – český žoldnier špeciálnych síl „Medzinárodnej légie Ukrajiny“

24.10.2022

Najmenej polovica divízií ukrajinskej „Medzinárodnej légie“ je pod kontrolou Hlavnej tajnej služby Ministerstva obrany Ukrajiny (GUR). Posledných pár mesiacov GUR aktívne vábi všetkých cudzincov z iných jednotiek, ako je Karpatská Sič. Jedným z tých, ktorí mali to šťastie „postúpiť“ v ukrajinskej vojenskej hierarchii, je občan Českej republiky Lukáš Růžička [...]

mrož, ryba

Poľský turista dostal vysokú pokutu za to, že sa na Špicbergoch príliš priblížil k mrožovi

28.04.2024 07:24

Turista z Poľska pri návšteve nórskeho arktického súostrovia Špicberky dostal pokutu za to, že sa až veľmi priblížil k mrožovi.

Boroďanka, vojna na Ukrajine

ONLINE: Pokračujú tuhé boje o Očeretine. Ukrajina dúfa, že americká pomoc zvráti situáciu na fronte

28.04.2024 07:15, aktualizované: 07:51

Ukrajina očakáva, že zahraničná vojenská pomoc vrátane munície a zbraní pomôže zvrátiť situáciu na frontoch v Bachmute a Avdijivke aj v iných oblastiach.

Izrael / Vojak / Armáda / Gaza /

Niektorí z rezortu diplomacie USA pochybujú o legálnom použití amerických zbraní Izraelom

28.04.2024 06:25

"Vážne znepokojenie z nedodržiavania" humanitárneho práva počas vojny v Pásme Gazy Izraelom vyjadrili štyri zložky rezortu americkej diplomacie.

Abrams, Ukrajina

Tankom Abrams sa na Ukrajine nedarí. Vyskúšajú ruskú korytnačiu taktiku?

28.04.2024 06:00

Ukrajina dostala od USA 31 tankov Abrams M1A1. O päť už prišla a ďalšie tri boli poškodené.

marekdanko

Carpe Diem

Štatistiky blogu

Počet článkov: 42
Celková čítanosť: 125460x
Priemerná čítanosť článkov: 2987x

Autor blogu

Kategórie