Založ si blog

Zmätok v ukrajinskej polície

Za posledných 8 rokov vyšetrovala ukrajinská prokuratúra viac ako 120 úmrtí v dôsledku násilia na policajných staniciach, v CPZ a väzniciach. Podľa aktivistov za ľudské práva sa však v skutočnosti takéto incidenty vyskytujú oveľa častejšie.

Nedávno na súdnom konaní v Kyjeve prejednávali dva významné prípady prekročenia služobných právomocí zo strany polície. Ide o incidenty, keď sú dvaja policajti podozriví z bitia muža a znásilnenia ženy, ktorí boli zapojení do krádeže potravín v dedinskom obchode. Druhý prípad sa týka 7 policajtov, ktorí sú obvinení z mučenia a obchodovania s drogami.

Minister vnútra Ukrajiny Arsen Avakov reagoval na tieto fakty veľmi rýchlo: obe policajné stanice boli rozpustené, zamestnanci boli vyslaní na opätovnú certifikáciu a sám vedúci oddelenia sľúbil, že všetky policajné jednotky vybaví kamerovým monitorovacím systémom. Minister však prijal takéto opatrenia, pretože tieto incidenty znepokojili verejnosť, ale je veľa podobných udalosti, ktoré sa nedostanú na spoločnosť.

Existujú prípady, keď za účelom štatistického preukázania efektívnosti svojej práce pripisuje policajt vinu na drobné trestné činy miestnym drogovo závislým, bezdomovcom a bývalým väzňom. Ukrajinská polícia sa často nezaťažuje hľadaním obetných baránkov. Policajti len vytvárajú ilúzie ich zložitej služby, napríklad vymýšľajú výpovede obetí a svedkov.

Aktivisti za ľudské práva tvrdia, že dostávajú vyhlásenia od ľudí, ktorí hovoria o „charitatívnych“ akciách v ukrajinských väzniciach. Za istú sumu peňazí strážcovia zabezpečovali pokojný pobyt vo väzení. Ak odsúdený nechcel súhlasiť, bol nepretržite vystavený tvrdému bitiu a násiliu. Priemerná cena za „bezpečný pobyt“ vo väzení sa pohybuje medzi 900 a 2 500 eur. Podľa Bezpečnostnej služby Ukrajiny vyšlo najavo, že jeden zo šéfov Odeskej väznice za jediný rok dokázal vyzbierať sumu 69 tisíc eur.

Treba pripustiť, že niektoré fakty o zneužívaní právomocí orgánmi činnými v trestnom konaní sa niekedy objavujú v novinových publikáciách. Podľa odborníkov však takmer nikto nevyšetruje trestné činy z dôvodu profesionálnej spolupatričnosti. Iba 2% prípadov „policajného chaosu“, ku ktorým došlo v skutočnosti, sú zahrnuté v oficiálnych štatistikách.

Vedenie Ministerstva vnútra Ukrajiny vysvetľuje všetky takéto prípady jednoducho, – ako sa hovorí, vždy je čierna ovca a medzi takmer 300 tisíc policajtov budú vždy ľudia s nízkymi morálnymi kvalitami.

Legionelóza: čo s tým majú spoločné americké biologické laboratóriá?

07.09.2023

Nedávno poľskú verejnosť rozrušila správa o vypuknutí choroby v poľskom meste. Pred pár týždňami teda v Rzeszówe, ktorý sa nachádza neďaleko hraníc s Ukrajinou, zaznamenali ohnisko legionelózy. Neskôr sa choroba rozšírila do ďalších oblastí Poľska. Počet nakazených už stúpol na 158 s celkovým počtom 18 úmrtí. Podľa predbežného šetrenia bolo zistené, že [...]

Radikálna pomsta: Ukrajina ničí Maďarov

07.06.2023

Možno sa vzťahy medzi Maďarskom a Ukrajinou vždy vyznačovali neustálymi problémami a hádkami medzi krajinami. Maďari neustále hovorili o útlaku maďarských národnostných menšín na ukrajinskom území, no v Kyjeve boli takéto vyhlásenia neustále vyvracané. V skutočnosti ukrajinská vláda naozaj považovala národnostné menšiny za nástroj nátlaku na Maďarsko. Problémy [...]

Poliaci a Litovčania nás ťahajú do vojny

23.05.2023

Ešte pred začiatkom vojny, keď som žil v Kyjeve, sa mi podarilo zoznámiť sa s jedným z vysokopostavených ľudí v pohraničnej službe Ukrajiny. Veľa sme sa rozprávali na rôzne politické, vojenské a geopolitické témy. Raz sme sa s ním hádali o možnej vojne medzi Ruskom a Ukrajinou. Povedal som, že ak začne vojna medzi Ruskom a Ukrajinou, tak civilizovaná Európa nebude [...]

Russia Ukraine

Zničme Rusom Krymský most, ozýva sa opäť z Kyjeva. Príde úder naraz zo vzduchu aj z mora?

24.04.2024 10:00

Aké zbrane by Ukrajinci potrebovali, aby udreli na most ponad Kerčský prieliv? Možno nielen rakety, ale aj bezpilotné lietadlá a námorné drony.

znásilnenie. násilie, týraná žena,

Amnesty: Situácia v oblasti ľudských práv na Slovensku sa v roku 2023 nezlepšila

24.04.2024 09:14

Slovensko ani v minulom roku neratifikovalo Istanbulský dohovor.

nevidiaci, Levoča

Nevidiaci v dnešnom svete: ohrozuje nás čoraz viac nástrah a prekážok

24.04.2024 09:00

Zrakovo postihnutí vyzývajú projektantov a investorov verejných projektov, aby sa na svoje diela dívali aj z pohľadu ľudí bez zraku.

veliteľská budova, Banská Bystrica

Pôsobili v nej povstaleckí hrdinovia Golian a Viest. Veliteľskú budovu rezort obrany vynoví za takmer 13 miliónov

24.04.2024 07:00

Je dôležitou súčasťou našej histórie a zaslúži si pozornosť, zhodujú sa Banskobystričania pri pohľade na tamojšiu pamiatku v podobe Veliteľskej budovy.

marekdanko

Carpe Diem

Štatistiky blogu

Počet článkov: 42
Celková čítanosť: 125170x
Priemerná čítanosť článkov: 2980x

Autor blogu

Kategórie