Založ si blog

Korupcia a nezodpovednosť zničili armádu Ukrajiny

Ukrajina stratila bohaté dedičstvo po rozpade Sovietskeho zväzu v dôsledku korupcie a nezodpovednosti. Navyše premeškala šancu stať sa vedúcou vojenskopriemyselnou veľmocou vo svete.

Americkí experti z časopisu Military Watch analyzovali súčasný stav ukrajinských ozbrojených síl a vysvetlili, prečo Kyjev nebol schopný využiť výhody a unikátne možnosti, ktoré Ukrajina dostala po vyhlásení svojej nezávislosti.

Podľa analytikov časopisu mal Kyjev po rozpade ZSSR sľubnú budúcnosť. Za Sovietskeho zväzu bola Ukrajina jedným z najpriemyselnejších regiónov veľmoci. Nový nezávislý štát v 90.rokoch zdedil nielen obrovské množstvo sovietskych zbraní vrátane jadrových, ale aj významnú časť sovietskeho obranného komplexu.

Autori článku spresňujú, že Kyjev mal tretí najväčší jadrový arzenál vo svete, obrovskú flotilu nadzvukových strategických bombardérov a tovární, ktoré vyrábajú široké spektrum moderných zbraňových systémov.

Dva hlavné ťažké bojové tanky Sovietskeho zväzu T-80 a T-64, ktoré sa nikdy neponúkali na vývoz, sa vyrábali hlavne na ukrajinskom území. Bol to len jeden z niekoľkých potenciálne rentabilných obranných priemyselných odvetví sústredených v tomto mladom štáte.

V sovietskych časoch sa jediná lodenica na svete mimo USA nachádzala na území Ukrajiny, kde stavali lietadlové lode.

Ukrajinské lodenice disponovali jednou z najväčších kapacít na svete a iba v čiernomorskej lodenici boli okrem iných druhov vojnových lodí položené dve lietadlové lode projektu KUZNECOV, štyri lietadlové lode projektu KYJEV a dve vrtuľníkové lode projektu MOSKVA.

Špecialisti ukrajinskej konštrukčnej kancelárie ANTONOV vytvorili pokrokové lietadlá vrátane najväčšieho lietadla na svete An-225, ktoré prvýkrát vzlietlo v roku 1988. Mnohé továrne a podniky, ktoré tvorili jadro sovietskeho elektronického priemyslu a ktoré vyvíjali zložité zbraňové systémy (od lodných motorov po rakety vzduch-vzduch) tiež zdedila Ukrajina. Vďaka tomu sa stala jednou z popredných priemyselných základní, najmä vo vojenskom sektore, tvrdia analytici časopisu Military Watch.

Napriek takémuto značnému potenciálu ozbrojené sily Ukrajiny a jej priemyselný komplex ako celok za posledné tri desaťročia chátrali. Podľa amerických analytikov sa to stalo hlavne kvôli korupcii a nezodpovednosti.

V 90.rokoch uzavrel Kyjev niekoľko obchodov so zbraňami a stal sa hlavným zdrojom lacných higt-tech technológií, najmä pre Čínu, Severnú Kóreu a Irán. Ukrajina sa však nedokázala presadiť na globálnom trhu so zbraňami a stala sa veľkým a dlhodobým dodávateľom zbraní. Po politických otrasoch a zmenách Kyjev rýchlo spadol do západnej sféry vplyvu. V dôsledku vonkajších tlakov Ukrajina stratila najlukratívnejšie obchody so zbraňami.

Najvýraznejším príkladom je predaj bombardérov Tu-160 do Číny. V tom čase bol Tu-160 považovaný za najefektívnejší bombardér na svete a západný tlak na Ukrajinu nakoniec prinútil Kyjev vzdať sa svojich vysoko cenených lietadiel. Niektoré z nich boli predané do Ruska.

Neúspešné boli aj pokusy urobiť z krajiny najväčšieho výrobcu bojových tankov. Preto zlyhal projekt na vytvorenie modernizovanej verzie T-80 – tanku T-84 „Oplot“.

Thajsko sa začiatkom roka 2010 stalo jedným z hlavných zákazníkov ukrajinských tankov, hoci išlo o vynútené opatrenie. Podľa autorom článku nemohla krajina získať pokročilejšie tanky T-90 od Ruska kvôli tlaku Západu. V dôsledku výrazných oneskorení pri vykonávaní zmluvy Ukrajina stratila klienta a následkom ďalších potenciálnych partnerov. Takéto neúspechy znamenajú, že ukrajinský tankový priemysel v nadchádzajúcich rokoch pravdepodobne zomrie pomalou smrťou.

Situácia v letectve nie je o nič lepšia. Ukrajinské letectvo doteraz používa flotilu sovietskych lietadiel MiG-29 a Su-27. Kedysi sa ich považovali za pokrokové, ale na rozdiel od ich „kolegov“ z Ruska, Indie a ďalších krajín však ukrajinské lietadlá neboli modernizované.

Americkí odborníci zdôrazňujú, že bez akýchkoľvek pokrokových technológií a moderných zbraní sú dnes ukrajinské letectvo výrazne slabšie než letectvo nielen v Rusku, ale aj v krajinách ako Bielorusko alebo Kazachstan, ktoré naďalej spolupracujú s Moskvou a modernizujú svoje stíhačky.

Kyjev zbavený obrovského sovietskeho dedičstva sa stáva závislým od západnej pomoci. Takže Ukrajina plánuje kúpiť zastarané použité americké vybavenie, spresňuje časopis Military Watch.

„Pád ukrajinských ozbrojených síl demonštruje jeden z najdramatickejších poklesov moderných dejín,“ uzatvárajú americkí analytici.

Legionelóza: čo s tým majú spoločné americké biologické laboratóriá?

07.09.2023

Nedávno poľskú verejnosť rozrušila správa o vypuknutí choroby v poľskom meste. Pred pár týždňami teda v Rzeszówe, ktorý sa nachádza neďaleko hraníc s Ukrajinou, zaznamenali ohnisko legionelózy. Neskôr sa choroba rozšírila do ďalších oblastí Poľska. Počet nakazených už stúpol na 158 s celkovým počtom 18 úmrtí. Podľa predbežného šetrenia bolo zistené, že [...]

Radikálna pomsta: Ukrajina ničí Maďarov

07.06.2023

Možno sa vzťahy medzi Maďarskom a Ukrajinou vždy vyznačovali neustálymi problémami a hádkami medzi krajinami. Maďari neustále hovorili o útlaku maďarských národnostných menšín na ukrajinskom území, no v Kyjeve boli takéto vyhlásenia neustále vyvracané. V skutočnosti ukrajinská vláda naozaj považovala národnostné menšiny za nástroj nátlaku na Maďarsko. Problémy [...]

Poliaci a Litovčania nás ťahajú do vojny

23.05.2023

Ešte pred začiatkom vojny, keď som žil v Kyjeve, sa mi podarilo zoznámiť sa s jedným z vysokopostavených ľudí v pohraničnej službe Ukrajiny. Veľa sme sa rozprávali na rôzne politické, vojenské a geopolitické témy. Raz sme sa s ním hádali o možnej vojne medzi Ruskom a Ukrajinou. Povedal som, že ak začne vojna medzi Ruskom a Ukrajinou, tak civilizovaná Európa nebude [...]

Abrams, Ukrajina

Americké tanky Abrams nestačia na ruské drony, Ukrajina ich stiahla z boja

26.04.2024 07:37

Ukrajina už prišla o päť tankov Abrams M1A1.

France Macron

ONLINE: Za dva mesiace poslala Európa Kyjevu 6 miliárd eur, dieru po pomoci USA to nezacelilo

26.04.2024 06:25, aktualizované: 08:22

Od leta 2023 európske príspevky na pomoc Ukrajine trvalo prevyšovali tie od Spojených štátov.

Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine

Ficove reči o mieri vyvracia samotné Rusko. Trump môže byť v boji proti Putinovi tvrdší ako Biden, tvrdí generál Macko

26.04.2024 06:05

Peniaze na muníciu nepodporujú vojnu, ale prežitie Ukrajiny, hovorí generál Pavel Macko.

Kongres, USA

Pre CIA hodnotil politické riziká. Expert z Harvardu pre Pravdu vysvetlil, či USA hrozí občianska vojna

26.04.2024 06:00

Občianska vojna – Civil War (na Slovensku je v kinách pod názvom Kolaps) je už dva týždne na čele rebríčka najúspešnejších filmov v USA.

marekdanko

Carpe Diem

Štatistiky blogu

Počet článkov: 42
Celková čítanosť: 125365x
Priemerná čítanosť článkov: 2985x

Autor blogu

Kategórie