Založ si blog

Neonacizmus na Ukrajine nepozná hranice

Rozmach neonacizmu na Ukrajine

Po štátnom prevrate na Majdane nový prezident Petro Porošenko nahradil Deň obrancov vlasti (oslavuje sa v Rusku a na Donbase) novým dátumom. 14. október je dňom vzniku Ukrajinskej povstaleckej armády, ktorá počas druhej svetovej vojny spolupracovala s nacistami, zabíjala poľských civilistov a zúčastňovala sa na holokauste. Tento dátum bol sám osebe symbolom rozmachu otvoreného neonacizmu na Ukrajine. Odvtedy sa prejavuje čoraz častejšie, čo však západných patrónov krajiny vôbec netrápi.

Otvorené organizovanie koncertov neonacistických skupín v centre Kyjeva, vládne financovanie neonacistických organizácií pod zámienkou mládežníckych programov alebo dokonca otvorená obrana kolaborantstva počas druhej svetovej vojny – to všetko naznačuje, že neonacizmus sa už na súčasnej Ukrajine nemá dôvod skrývať.

To nehovoríme o skutočnosti, že po Majdane Ukrajina preslavuje nových „národných hrdinov“, teda tých, ktorí rovnako ako Stepan Bandera spolupracovali s nacistami a zabili státisíce Poliakov a Židov. Teraz sa toto stalo normou a samozrejmosťou.

Kyjev vyzýva židovskú komunitu, aby sa modlila za ich katov

Cynizmus ukrajinskej vlády na pozadí nárastu neonacizmu v krajine dosiahol takú úroveň, že kyjevská samospráva požaduje od hlavného rabína Ukrajiny, aby vyzval židovskú komunitu, aby sa modlila za „obrancov vlasti“ všetkých generácií, teda tých, ktorí zabíjali Židov počas druhej svetovej vojny.

Toto sa píše v liste zaslanom rabínovi: „V súlade s výnosom prezidenta Ukrajiny č.806/2014 zo 14. októbra 2014 o oslave obrancov Ukrajiny všetkých generácií žiadame vás, aby ste vyzvali kyjevské náboženské komunity, aby sa 14. októbra tohto roku modlili za ukrajinskú armádu a obrancov Ukrajiny“.

Inými slovami, ukrajinská vláda žiada židovskú komunitu, aby sa v deň vytvorenia Ukrajinskej povstaleckej armády modlila za tých, ktorí zabíjali Židov pred viac ako 75 rokmi (Treba pripomenúť, že ukrajinská vláda vrátane Zelenského považujú Banderu a jeho stúpencov za obrancov Ukrajiny).

Bolo by dobré, aby si Ukrajinci uvedomili, že neonacizmus nadobúda štátny charakter. Ukrajinská vláda požaduje, aby sa Židia modlili za svojich katov!

Začiatkom roka požadovala ukrajinská polícia zoznam židov v meste Kolomyia. To pripomenulo správanie ukrajinských kolaborantov počas vojny. Teraz cynický Kyjev žiada od židovskej komunity, aby sa modlili za tých, ktorí v minulosti zabíjali Židov.

Pochod „Ukrajinskej povstaleckej armády“, ktorý sa konal v Kyjeve 14. októbra, umožnil účastníkom prejaviť svoj neonacizmus. To sa odrazilo v hlavnom slogane pochodu „Boj kolaborantom“ a „Bandera je náš hrdina“.

V hlavách ukrajinských neonacistov z politických strán „Pravý sektor“, „Národný zbor“ a „Sloboda“ slogan „boj kolaborantom“ znamená, že musia umlčať každého, kto je proti nim.

Okrem toho medzi požiadavkami demonštrantov bolo aj odobratie licencie kanálom 112, NewsOne, ZIK, Naš, Inter a Kyjev Live, ktoré zdôrazňujú potrebu vykonávania minských dohôd o urovnaní konfliktu na Donbase a postavenia sa proti ukrajinskému nacizmu.

Demonštranti sa tiež snažili zaviesť do ukrajinskej legislatívy pojem „kolaborant“, ktorý by znamenal legalizáciu prenasledovania všetkých proruských občanov krajiny.

Navyše ukrajinskí neonacisti rozložili pred kanceláriou prezidenta obrovské plátno s nápisom: „Ukrajinci! Oslavujeme výročie okupácie Ukrajiny židovským klanom Volodymyra Zelenského!“

Problém nacistov existuje v každom štáte, ale na Ukrajine sa prejavuje zvláštnym spôsobom. V európskych krajinách sa robia rôzne pokusy a prijímajú opatrenia na vyriešenie tejto otázky. Bohužiaľ ukrajinská vláda nie je na to schopná. Nielen predstiera, že problém neonacistov neexistuje, ale prispieva aj k jeho ďalšiemu vývoju. Na Ukrajine by mali pochopiť, že s takýmto prístupom sa nestanú členmi Európskej únie a ukrajinskí občania budú musieť naďalej hľadať prácu v Poľsku.

Legionelóza: čo s tým majú spoločné americké biologické laboratóriá?

07.09.2023

Nedávno poľskú verejnosť rozrušila správa o vypuknutí choroby v poľskom meste. Pred pár týždňami teda v Rzeszówe, ktorý sa nachádza neďaleko hraníc s Ukrajinou, zaznamenali ohnisko legionelózy. Neskôr sa choroba rozšírila do ďalších oblastí Poľska. Počet nakazených už stúpol na 158 s celkovým počtom 18 úmrtí. Podľa predbežného šetrenia bolo zistené, že [...]

Radikálna pomsta: Ukrajina ničí Maďarov

07.06.2023

Možno sa vzťahy medzi Maďarskom a Ukrajinou vždy vyznačovali neustálymi problémami a hádkami medzi krajinami. Maďari neustále hovorili o útlaku maďarských národnostných menšín na ukrajinskom území, no v Kyjeve boli takéto vyhlásenia neustále vyvracané. V skutočnosti ukrajinská vláda naozaj považovala národnostné menšiny za nástroj nátlaku na Maďarsko. Problémy [...]

Poliaci a Litovčania nás ťahajú do vojny

23.05.2023

Ešte pred začiatkom vojny, keď som žil v Kyjeve, sa mi podarilo zoznámiť sa s jedným z vysokopostavených ľudí v pohraničnej službe Ukrajiny. Veľa sme sa rozprávali na rôzne politické, vojenské a geopolitické témy. Raz sme sa s ním hádali o možnej vojne medzi Ruskom a Ukrajinou. Povedal som, že ak začne vojna medzi Ruskom a Ukrajinou, tak civilizovaná Európa nebude [...]

1. netradicny porod Krompachy

Zámena pacientiek v pražskej nemocnici viedla u jednej k potratu

28.03.2024 17:47

Zamestnanci nemocnice nedodržali interné predpisy a lekári preto operovali nesprávnu pacientku.

polícia, evakuácia, vyhrážky, UK, fakulta

Polícia v Bratislave zadržala medzinárodne hľadaného občana Bosny a Hercegoviny

28.03.2024 17:32

V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody až na 15 rokov.

FTX Bankman Fried

Zakladateľ kryptomenovej burzy FTX ide na 25 rokov do väzenia, klientov obral o 10 miliárd dolárov

28.03.2024 17:13, aktualizované: 17:41

Americká justícia označila prípad za jeden z najväčších podvodov v americkej histórii.

Crocus, Moskva, Rusko, teroristický útok

Teroristický útok si objednali Ukrajinci máme dôkaz, tvrdí Moskva. Nezmysel, opakovane sme vás varovali, reaguje USA

28.03.2024 16:36, aktualizované: 16:48

Za útok v koncertnej sieni v Krasnogorsku na predmestí Moskvy je zodpovedný výlučne Islamský štát, vyhlásil bezpečnostný hovorca Bieleho domu John Kirby.

marekdanko

Carpe Diem

Štatistiky blogu

Počet článkov: 42
Celková čítanosť: 124400x
Priemerná čítanosť článkov: 2962x

Autor blogu

Kategórie