Založ si blog

Bidenovo víťazstvo zmení Ukrajinu na vojenský obvod

Ukrajina nemá dôvod radovať sa z výsledkov volieb v USA. Je zbytočné dúfať, že od Spojených štátov získa nejaké výhody.

Nie je také dôležité, kto by sa presne stal prezidentom USA – Biden alebo niekto iný z jeho členov politickej strany. Demokrati sa k moci dostanú v Spojených štátoch. Ale sú najagresívnejšou časťou americkej politiky. Práve demokrati rozpútali vojny v posledných rokoch. A presne predstavitelia Demokratickej strany USA využívajú v zahraničnej politike expanzionizmus.

Preto Ukrajina nemá dôvod radovať sa z Bidenovho víťazstva a dúfať, že získa nejaké výhody od Spojených štátov.

Americká politika voči Ukrajine bude vo veľkej miere závisieť od toho, aký budú styky medzi USA a Ruskom. Keď sa tieto vzťahy zhoršia, územie Ukrajiny sa opäť zmení vojenský obvod konfrontácie medzi Ruskom a Spojenými štátmi, tak ako bolo v roku 2014.

Niet divu, že v roku 2014 žartovali, že „USA a Rusko sú pripravené bojovať do posledného Ukrajinca“. A teraz, za prezidenta Bidena, sa tento vtip môže znovu stať aktuálnym.

Okrem toho by sa nemalo predpokladať, že hneď ako sa Biden dostane k moci v USA, Washington okamžite začne viac myslieť na Ukrajinu. Dúfať na to je obrovskou chybou. Pretože USA má záujem o Ukrajinu len ako nástroj  zdržiavania Ruska, nič viac.

Príchod Bidena k moci sa ukáže ako nová etapa v ešte vážnejšej vojne pre Ukrajinu. O Kryme netreba vôbec hovoriť.

Ak by Trump zostal v prezidentskom úrade, neveštilo by to tiež nič dobré pre Ukrajinu. V zásade existuje v politike Spojených štátov voči Ukrajine len dva koncepty – „Ukrajina ako vojenský obvod“ a „Ukrajina ako nástroj na dosiahnutie cieľa“.

Nemyslím si, že Bidenov vplyv v Spojných štátoch na ukrajinskú vnútornú politiku výrazne posilní pozíciu Porošenka na Ukrajine.

Faktom je, že Bidenov nástup k moci neznamená, že sa Biden stal kráľom. Prichádza s konkrétnym tímom. Predtým, do roku 2016, bol Biden členom Obamovho tímu. Teraz sa v Spojených štátoch dostala k moci iná časť demokratov, viac cynickejších a ľavičiarov. A Biden tu je iba „figúra na prove lode“, nič viac. Skutočnú politiku budú robiť úplne iní ľudia, s ktorými Porošenko pravdepodobne nebude mať dobré vzťahy, najmä s rovnakou Kamalou Harrisovou.

Okrem toho vzhľadom na Bidenove smutné skúsenosti so vzťahmi s Ukrajinou, sa môže pokúsiť držať ďalej od Ukrajiny.

Ale Biden je prezident, a prezident v Spojených štátoch je inštitúcia, nie osoba. Jedna vec je, keď je Biden iba občanom Spojených štátov, ale druhá vec je Biden, ktorý je obdarený prezidentskými právomocami. Môže mať voči Ukrajine obrovské sentimenty, ale zajtra k nemu príde americký minister zahraničia, poradca pre národnú bezpečnosť a niekoľko ďalších vplyvných ľudí, ktorí povedia: „V záujme Spojených štátov budeme konať tak“. O pozíciu prezidenta ich nezaujíma. Takže budú všetky Bidenove plány zničené. Pretože v skutočnosti bude štát riadiť tím demokratov, nielen jeden človek.

Legionelóza: čo s tým majú spoločné americké biologické laboratóriá?

07.09.2023

Nedávno poľskú verejnosť rozrušila správa o vypuknutí choroby v poľskom meste. Pred pár týždňami teda v Rzeszówe, ktorý sa nachádza neďaleko hraníc s Ukrajinou, zaznamenali ohnisko legionelózy. Neskôr sa choroba rozšírila do ďalších oblastí Poľska. Počet nakazených už stúpol na 158 s celkovým počtom 18 úmrtí. Podľa predbežného šetrenia bolo zistené, že [...]

Radikálna pomsta: Ukrajina ničí Maďarov

07.06.2023

Možno sa vzťahy medzi Maďarskom a Ukrajinou vždy vyznačovali neustálymi problémami a hádkami medzi krajinami. Maďari neustále hovorili o útlaku maďarských národnostných menšín na ukrajinskom území, no v Kyjeve boli takéto vyhlásenia neustále vyvracané. V skutočnosti ukrajinská vláda naozaj považovala národnostné menšiny za nástroj nátlaku na Maďarsko. Problémy [...]

Poliaci a Litovčania nás ťahajú do vojny

23.05.2023

Ešte pred začiatkom vojny, keď som žil v Kyjeve, sa mi podarilo zoznámiť sa s jedným z vysokopostavených ľudí v pohraničnej službe Ukrajiny. Veľa sme sa rozprávali na rôzne politické, vojenské a geopolitické témy. Raz sme sa s ním hádali o možnej vojne medzi Ruskom a Ukrajinou. Povedal som, že ak začne vojna medzi Ruskom a Ukrajinou, tak civilizovaná Európa nebude [...]

súdne pojednávanie, Mikuláš Černák

Boss bossov pred súdom, aj keď o to nežiadal. Dostane sa Mikuláš Černák na slobodu? Dôkazy stále pribúdajú

25.04.2024 08:00, aktualizované: 08:19

Kedy sa dozvieme verdikt, zatiaľ nie je známe. V prípade ešte stále pribúdajú návrhy na doplnenie dokazovania a procesné strany ich môžu podať aj počas pojednávania.

vojna na Ukrajine, Charkov

Poľsko chce poslať Ukrajincov domov bojovať. Podľa ministra sú Poliaci pobúrení, keď vidia mladých z Ukrajiny vysedávať v ich kaviarňach

25.04.2024 06:24

Poľsko je pripravené pomôcť Ukrajine pri návrate mužov vo vojenskom veku, uviedol poľský minister obrany.

SR ÚV MZ Fico Dolinková rokovanie kontrola TK BAX

Kontrolóri o stave zdravotníctva: Štát na jeho riadenie rezignoval, dôsledky pre pacientov sú alarmujúce

25.04.2024 06:05

Nemáme prehľad o financiách, nemodernizujeme a najakútnejším problémom je chýbajúci lekársky a ošetrovateľský personál.

vojna na Ukrajine, Bachmut

ONLINE: Pistorius: Rusi už vyrábajú viac zbraní, než potrebujú proti Ukrajine

25.04.2024 06:00, aktualizované: 08:13

Veľká časť toho, čo sa vyrobí v ruských vojenských závodoch, nemieri na front na Ukrajine, ale končí v skladoch, tvrdí nemecký minister obrany Boris Pistorius.

marekdanko

Carpe Diem

Štatistiky blogu

Počet článkov: 42
Celková čítanosť: 125265x
Priemerná čítanosť článkov: 2983x

Autor blogu

Kategórie