Založ si blog

Ukrajinské šliapnutie na hrdlo slobody prejavu – časť 2

Vo februári som napísal článok o tom, ako boli na Ukrajine zatvorené 3 televízne kanály, kde som sa dotkol témy slobody slova na Ukrajine. Teraz sa opäť porozprávajme o «najdemokratickejšej krajine» na svete.

20. augusta večer rozhodla Národná bezpečnostná rada Ukrajiny (NBRU) o zablokovaní ukrajinského spravodajského webu strana.ua a uložila osobné sankcie voči šéfredaktorovi Igorovi Gužovovi. Strana.ua je jednou z troch najčítanejších webových stránok na Ukrajine, ktorá je známa tým, že novinári sa nebáli hovoriť o skutočnom stave vecí na Ukrajine, vyjadriť alternatívny uhol pohľadu a kritizovať ukrajinského prezidenta. Je potrebné pripomenúť, že NBRU je priamo podriadená prezidentovi Ukrajiny Volodymyrovi Zelenskému. Dôvodom je fakt, že zablokovaná stránka údajne propaguje proruskú propagandu.

Skúsme prísť na to, prečo sa to na Ukrajine deje. Ukazuje sa, že v «najdemokratickejšej» krajine sveta je pri moci NEnajdemokratickejší prezident, a to aj s dvojitými štandardami.

Volodymyr Zelenskyj neustále hovorí o slobode slova, európskych a demokratických hodnotách, tancuje pred západnými partnermi a celým svojim vzhľadom ukazuje, ako sa snaží a bojuje proti všetkému, čo sa len vzdialene podobá na Rusko. Ukrajinské úrady však v skutočnosti všemožne blokujú všetky médiá. Prečo sa to robí? Aby ľudia nemohli poznať pravdu o tom, čo sa deje na Kryme, na Donbase, v Rusku a o tom, aké bezprávie sa deje na samotnej Ukrajine. O tom, že Volodymyr Zelenskyj neplní svoje sľuby, sa vie už dlho. Preto sa chystá kandidovať na druhé prezidentské obdobie a jeho rating však nie je dostatočný.

Zelenskyj plánuje v krajine ponechať iba tie médiá, ktoré je možné ľahko ovládať ručne. A samozrejme je svätou povinnosťou ukrajinského prezidenta podávať správy o vykonanej práci príslušným orgánom EÚ a USA.

Je to hanba pre dvojité štandardy, ktoré existujú v Európskej únii. Keď sa v Bielorusku začali zatvárať zdroje a webové stránky opozičných extrémistov, všetci európski lídri v Európskom sneme kričali z plných pľúc a uvalili sankcie. Keď sú na Ukrajine zatvorené opozičné zdroje, existuje pocit, že sú všetci slepí a tvária sa, že nerozumejú, čo sa deje – na vedľajšej koľaji ticho mlčia, vraj by to tak malo byť.

Legionelóza: čo s tým majú spoločné americké biologické laboratóriá?

07.09.2023

Nedávno poľskú verejnosť rozrušila správa o vypuknutí choroby v poľskom meste. Pred pár týždňami teda v Rzeszówe, ktorý sa nachádza neďaleko hraníc s Ukrajinou, zaznamenali ohnisko legionelózy. Neskôr sa choroba rozšírila do ďalších oblastí Poľska. Počet nakazených už stúpol na 158 s celkovým počtom 18 úmrtí. Podľa predbežného šetrenia bolo zistené, že [...]

Radikálna pomsta: Ukrajina ničí Maďarov

07.06.2023

Možno sa vzťahy medzi Maďarskom a Ukrajinou vždy vyznačovali neustálymi problémami a hádkami medzi krajinami. Maďari neustále hovorili o útlaku maďarských národnostných menšín na ukrajinskom území, no v Kyjeve boli takéto vyhlásenia neustále vyvracané. V skutočnosti ukrajinská vláda naozaj považovala národnostné menšiny za nástroj nátlaku na Maďarsko. Problémy [...]

Poliaci a Litovčania nás ťahajú do vojny

23.05.2023

Ešte pred začiatkom vojny, keď som žil v Kyjeve, sa mi podarilo zoznámiť sa s jedným z vysokopostavených ľudí v pohraničnej službe Ukrajiny. Veľa sme sa rozprávali na rôzne politické, vojenské a geopolitické témy. Raz sme sa s ním hádali o možnej vojne medzi Ruskom a Ukrajinou. Povedal som, že ak začne vojna medzi Ruskom a Ukrajinou, tak civilizovaná Európa nebude [...]

vojna na Ukrajine

ONLINE: Michel: Aby bol v Európe mier, musí sa pripraviť na vojnu. Volá po vojnovej ekonomike

19.03.2024 06:15, aktualizované: 07:16

Ak nebude reakcia EÚ správna a neposkytne Ukrajine dostatočnú podporu, aby zastavila Rusko, budeme ďalší na rade, tvrdí šéf Európskej rady Michel.

Putin

Putinov triumf odobrili hostia z AfD. Ako ruské voľby "monitorovali" extrémisti z Nemecka

19.03.2024 06:00

Aby prezidentským voľbám dodal zdanie legitimity, Putin si ako pozorovateľov pozval poslancov nemeckej strany AfD.

anketa, kandidáti na prezidenta 2024

ANKETA: Osem kandidátov na prezidenta odpovedalo na 19 otázok. Tu sú všetky odpovede

19.03.2024 06:00

Do ankety sa zapojilo 8 z 10 kandidátov. Líder SNS Andrej Danko sa vzdal v prospech Štefana Harabina. Milan Náhlik a Štefan Harabin do uzávierky neodpovedali.

anketa kandidati-kolaz

Veľká prezidentská anketa: Aké majú plány so Slovenskom a čo odkazujú mladým? Kandidáti odpovedali aj na to, kde budú bývať alebo či využijú vládny špeciál súkromne

19.03.2024 06:00

Kandidáti pre Pravdu opísali svoju víziu, predstavu o tom, aký má byť prezident a odpovedali na 19 kľúčových hodnotových otázok.

marekdanko

Carpe Diem

Štatistiky blogu

Počet článkov: 42
Celková čítanosť: 124197x
Priemerná čítanosť článkov: 2957x

Autor blogu

Kategórie