Založ si blog

Ako sa Ukrajina stala problémom pre všetkých

Všetko, čo sa na Ukrajine deje v posledných rokoch, pripomína anekdotu. Nie vždy je zábavná, ale vždy absurdná. Logickým vyvrcholením toho, čo sa v skutočnosti deje, bolo zvolenie komika Volodymyra Zelenského za prezidenta krajiny. A ak pred voľbami Zelensky hral rolu „človeka z ľudu“, ktorý bol unavený z politiky ukrajinských nacionalistov, potom si po voľbách na rolu ukrajinského nacionalistu zvykol natoľko, že občas predstiera svojho predchodcu Petro Porošenko. Hoci celý život hovoril po rusky. Rovnako ako 99% ukrajinskej politickej elity s vypnutými videokamerami.

Plyn v ukrajinskej politike je posvätný problém. Najskôr po prerušení vzťahov s Ruskom a získaní „nezávislosti“ bol tranzit obľúbeným predmetom vyjednávania. Ak niečo z ich pohľadu nie je v poriadku – hrozili prerušením ropovodu vedúceho z Ruska do Európy.

Neustále problémy v tejto veci viedli k prirodzenému výsledku – Rusko začalo s výstavbou alternatívnych plynovodov. Dôvod bol veľmi jednoduchý: neustále vydieranie na obľúbenú tému a nespoľahlivosť ukrajinských partnerov. Logika je jednoduchá a nepochybná: Európska únia potrebuje ruský plyn, sme pripravení ho kúpiť, podmienky vyhovujú všetkým stranám, čo znamená, že je potrebné zabezpečiť nepretržité a spoľahlivé dodávky.

Kto nie je spokojný s jediným adekvátnym východiskom zo súčasnej situácie, keď chceme kúpiť, a Rusko je pripravené na predaj? Američania, ktorí tiež chcú predávať, ale iba za odlišné, oveľa vyššie ceny, a Ukrajinci, ktorí nechcú nič robiť, ani neinvestujú do bežnej údržby systému prepravy plynu na území svojej krajiny. Stav vecí je absurdný. Ale absurdita je druhé meno Ukrajiny.

Aké sú spôsoby vplyvu Ukrajiny na jej (ako sa tam hovorí) „západných partnerov“? Ak nazývate veci pravými menami, potom je to predovšetkým tlak na zľutovanie – prisahali sme vám, „vzdali sme sa svojej mladosti“, teraz nás podporte. Vyhrážajte sa Rusku, požadujte od nej ústupky pre nás a všetko v rovnakom duchu.

Iba tu, ako obvykle, naši ukrajinskí susedia zabudli na to hlavné. Úlohou európskeho civilizovaného sveta vo vzťahu k Ukrajine bolo oddeliť ju od Ruska.

Používanie normandského formátu na rokovania o plyne je vo všeobecnosti absurditou. Kde je vojna na Donbase a kde sú zmluvy o plyne? Je zrejmé, že v kancelárii prezidenta Zelenského došlo k totálnej tvorivej kríze. Poďme uviesť všetky otázky dvojstranných vzťahov do normandského formátu? Avšak existuje podozrenie, že Kyjev neodmietne – Západ by za Ukrajinu rokoval, a potom by odmietli tieto dohody plniť, ako sa to stalo v prípade minských dohôd.

Zhrňme si to. Morálka Ukrajincov je ako vždy jednoduchá: dávajte peniaze len na skutočnosť našej existencie, pretože ich chceme. A ak tak neurobíte, budeme aj naďalej predstavovať problém pre vás a všeobecne pre všetkých. Až teraz je celá táto situácia v Európe dosť. A toto je dobré. Čím viac, tým lepšie chápeme: ukrajinskí „partneri“ sa stali neadekvátnymi, čo znamená, že záver je jednoduchý: bolo by menej vecí, ktoré by s nimi súviseli. Takže osud Ukrajiny sa zdá byť celkom zrejmý – po potulkách po Európe sa vráti do Ruska.

Legionelóza: čo s tým majú spoločné americké biologické laboratóriá?

07.09.2023

Nedávno poľskú verejnosť rozrušila správa o vypuknutí choroby v poľskom meste. Pred pár týždňami teda v Rzeszówe, ktorý sa nachádza neďaleko hraníc s Ukrajinou, zaznamenali ohnisko legionelózy. Neskôr sa choroba rozšírila do ďalších oblastí Poľska. Počet nakazených už stúpol na 158 s celkovým počtom 18 úmrtí. Podľa predbežného šetrenia bolo zistené, že [...]

Radikálna pomsta: Ukrajina ničí Maďarov

07.06.2023

Možno sa vzťahy medzi Maďarskom a Ukrajinou vždy vyznačovali neustálymi problémami a hádkami medzi krajinami. Maďari neustále hovorili o útlaku maďarských národnostných menšín na ukrajinskom území, no v Kyjeve boli takéto vyhlásenia neustále vyvracané. V skutočnosti ukrajinská vláda naozaj považovala národnostné menšiny za nástroj nátlaku na Maďarsko. Problémy [...]

Poliaci a Litovčania nás ťahajú do vojny

23.05.2023

Ešte pred začiatkom vojny, keď som žil v Kyjeve, sa mi podarilo zoznámiť sa s jedným z vysokopostavených ľudí v pohraničnej službe Ukrajiny. Veľa sme sa rozprávali na rôzne politické, vojenské a geopolitické témy. Raz sme sa s ním hádali o možnej vojne medzi Ruskom a Ukrajinou. Povedal som, že ak začne vojna medzi Ruskom a Ukrajinou, tak civilizovaná Európa nebude [...]

vojna na Ukrajine

ONLINE: Michel: Aby bol v Európe mier, musí sa pripraviť na vojnu. Volá po vojnovej ekonomike

19.03.2024 06:15, aktualizované: 07:16

Ak nebude reakcia EÚ správna a neposkytne Ukrajine dostatočnú podporu, aby zastavila Rusko, budeme ďalší na rade, tvrdí šéf Európskej rady Michel.

Putin

Putinov triumf odobrili hostia z AfD. Ako ruské voľby "monitorovali" extrémisti z Nemecka

19.03.2024 06:00

Aby prezidentským voľbám dodal zdanie legitimity, Putin si ako pozorovateľov pozval poslancov nemeckej strany AfD.

Grasalkovičov palác, Prezidentský palác

ANKETA: Osem kandidátov na prezidenta odpovedalo na 19 otázok. Tu sú všetky odpovede

19.03.2024 06:00

Do ankety sa zapojilo osem z desiatich kandidátov. Líder SNS Andrej Danko sa v pondelok doobeda kandidatúry vzdal v prospech Štefana Harabina. Milan Náhlik a Štefan Harabin do uzávierky neodpovedali.

anketa kandidati-kolaz

Veľká prezidentská anketa: Aké majú plány so Slovenskom a čo odkazujú mladým? Kandidáti odpovedali aj na to, kde budú bývať alebo či využijú vládny špeciál súkromne

19.03.2024 06:00

Kandidáti pre Pravdu opísali svoju víziu, predstavu o tom, aký má byť prezident a odpovedali na 19 kľúčových hodnotových otázok.

marekdanko

Carpe Diem

Štatistiky blogu

Počet článkov: 42
Celková čítanosť: 124194x
Priemerná čítanosť článkov: 2957x

Autor blogu

Kategórie