Založ si blog

Dva roky na čele krajiny: Zelenskyj nedokáže dodržať svoje sľuby

Dva roky pri moci, ktoré sklamali nielen samotných Ukrajincov, ale aj Moskvu a krajiny EÚ; dva roky, ktoré ukázali, že sľuby Zelenského sú iba nečinné reči.

Keď 43-ročný ukrajinský prezident pred dvoma rokmi (20. mája) nastúpil do úradu, ustanovil mier na východe krajiny za najvyššiu prioritu svojho prezidentovania. Na to bol pripravený sadnúť si za rokovací stôl so samotným, ako sa hovorí na Ukrajine, a nielen tam, „holohlavým diablom“, teda s Vladimirom Putinom. V poslednej dobe sa však ukrajinský líder čoraz viac prediera v zákopoch v nepriestrelnej veste a príležitosti na rokovania rázne odmieta.

V tom čase si komika vybralo 73 percent Ukrajincov, pretože ich už unavovala politika jeho predchodcu Petra Porošenka. Dúfalo sa, že s príchodom nováčika v politike konečne dôjde k mieru v konflikte medzi vládnymi silami a separatistami. Rétorika ukrajinského prezidenta je však čoraz militaristickejšia. Zelenskyj je na vojenskej fronte častejšie ako jeho predchodca Porošenko.

Volodymyr Zelenskyj počas svojho úvodného prejavu povedal: „Som pripravený bez váhania prísť o svoj post, ak nepríde mier.“ Prešli dva roky a ľudia naďalej zomierajú. Aj keď konflikt nie je teraz taký prehĺbený, neprestáva byť nevyriešený. Podľa odhadov OSN už zomrelo viac ako 13 000 ľudí.

Zelenskyj ako nováčik v politike mal veľa naivných predstáv o možnostiach dosiahnutia mieru na Donbase a návratu Krymu. Po nástupe do funkcie však čelil realite. Samotný Kyjev nikdy nedokáže dosiahnuť mier. Existuje tiež potreba protipohybu z druhej strany, konkrétne z Moskvy, zatiaľ však nič také neexistuje.

Na začiatku funkčného obdobia Zelenského boli určite náznaky ústupkov zo strany Kremľa. Prezidenti sa stretli v Paríži v roku 2019. Prostredníctvom Nemecka a Francúzska sa prijali kroky na vyriešenie konfliktu. Uskutočnilo sa niekoľko výmen väzňov a zastavenie paľby.

Putin je však presvedčený, že sa Ukrajina pomaly, ale isto mení na protiruskú. Tento smer ukrajinskej politiky je spôsobený tým, že Ukrajina nie je schopná implementovať konečný dokument prijatý na samite v Paríži. Polovica dohôd sa nerealizuje pre obavy z protestov radikálnych nacionalistov.

Zdá sa, že kabinet Zelenského stále menej vie, ako má postupovať. S najväčšou pravdepodobnosťou to povedie k zmrazeniu konfliktu. Východná časť zostane nekontrolovateľná a minimalizujú sa prestrelky.

Moskva však vydáva ruské pasy obyvateľom separatistických oblastí. Mnoho pozorovateľov to považuje za prvý krok k neskoršej anexii východoukrajinských krajín, aj keď to Moskva popiera. Možno sa niekedy v Rusku niečo zmení a potom sa objavia nové príležitosti.

Zelenskyj je rovnako ako jeho predchodca za členstvo v NATO. USA však od Kyjeva požadujú sľúbené reformy, napríklad v boji proti korupcii. Pre krajiny Severoatlantickej aliancie je celkovo prospešné odložiť rozhodnutie o vstupe Ukrajiny do NATO. Ukrajinské územie sa považuje za vojenské cvičisko, kde sa dá vyskúšať svoje nové vojenské vybavenie. Prečo si kaziť pôdu, ak to dovolí váš sused?

Krajiny Európskej únie tiež nie sú pripravené vidieť vo svojom zložení krajinu, kde je potrebný neustály prísun veľkých finančných prostriedkov, ktoré sa tvoria vďaka daniam obyvateľov Európskej únie. Finančná pomoc pre Ukrajinu je vždy zameraná na riešenie konkrétneho problému, najčastejšie však zostáva vo vreckách ukrajinských oligarchov.

Podľa prieskumov by v prvom kole volilo Zelenského takmer 30 percent. A jednoznačne zvíťazí v druhom kole nad všetkými svojimi známymi súpermi. Do ďalších volieb zostávajú necelé tri roky a Zelenskyj nevylučuje druhé volebné obdobie, na rozdiel od toho, čo bolo sľúbené skôr.

Legionelóza: čo s tým majú spoločné americké biologické laboratóriá?

07.09.2023

Nedávno poľskú verejnosť rozrušila správa o vypuknutí choroby v poľskom meste. Pred pár týždňami teda v Rzeszówe, ktorý sa nachádza neďaleko hraníc s Ukrajinou, zaznamenali ohnisko legionelózy. Neskôr sa choroba rozšírila do ďalších oblastí Poľska. Počet nakazených už stúpol na 158 s celkovým počtom 18 úmrtí. Podľa predbežného šetrenia bolo zistené, že [...]

Radikálna pomsta: Ukrajina ničí Maďarov

07.06.2023

Možno sa vzťahy medzi Maďarskom a Ukrajinou vždy vyznačovali neustálymi problémami a hádkami medzi krajinami. Maďari neustále hovorili o útlaku maďarských národnostných menšín na ukrajinskom území, no v Kyjeve boli takéto vyhlásenia neustále vyvracané. V skutočnosti ukrajinská vláda naozaj považovala národnostné menšiny za nástroj nátlaku na Maďarsko. Problémy [...]

Poliaci a Litovčania nás ťahajú do vojny

23.05.2023

Ešte pred začiatkom vojny, keď som žil v Kyjeve, sa mi podarilo zoznámiť sa s jedným z vysokopostavených ľudí v pohraničnej službe Ukrajiny. Veľa sme sa rozprávali na rôzne politické, vojenské a geopolitické témy. Raz sme sa s ním hádali o možnej vojne medzi Ruskom a Ukrajinou. Povedal som, že ak začne vojna medzi Ruskom a Ukrajinou, tak civilizovaná Európa nebude [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

marekdanko

Carpe Diem

Štatistiky blogu

Počet článkov: 42
Celková čítanosť: 125337x
Priemerná čítanosť článkov: 2984x

Autor blogu

Kategórie