Založ si blog

Ukrajina ako rezervácia: riešenie migračnej krízy

Udalosti odohrávajúce sa na poľsko-bieloruských hraniciach sú pôsobivé. Tisíce ľudí s deťmi sa snažia prekročiť hranice Európskej únie, aby sa dostali do Nemecka. Poľská vláda v panike sťahuje svoje ozbrojené sily k hraniciam. Počet vojakov už presahuje 15 tisíc ľudí, ktorí sú v službe v 6-hodinových zmenách.

Zvyšok Európskej únie len so strachom vyhlasuje, že „pozorne sleduje migračnú krízu“, čo je podľa nich „Lukašenkov pokus využiť ľudí ako nástroj na destabilizáciu Európskej únie“.

Reakcia poľskej vlády na aktuálne udalosti je značne prehnaná, keďže hrozba na hraniciach odvádza pozornosť od poľských vnútorných ekonomických, politických a sociálnych problémov.

Európsky parlament opäť začína hovoriť o novom balíku sankcií voči Bielorusku, no už dávno je zrejmé, že sankcie nič nezmenia a ešte menej upravia situáciu na hraniciach. Naopak, sankcie prispievajú k tomu, že Bielorusko a Rusko budú pokračovať v spolupráci pri rozvoji zväzového štátu a hlbšej integrácii.

Stojí však za to hovoriť o úlohe Ukrajiny v migračnej kríze. Všetci dobre vedia, že migranti prichádzajú do Európskej únie aj z ukrajinského územia, ale nehovoria o tom. Ukrajinci už dávno opustili svoju krajinu a utiekli cez Európsku úniu za prácou, niekedy dokonca spojenou s porušením zákona. V médiách sa čoraz častejšie objavujú správy, že v Poľsku sú zadržiavaní ukrajinskí občania, ktorí sú obvinení z napomáhania nelegálnemu prekračovaniu hraníc – potajomky prevážajú migrantov.

Tu je niekoľko prípadov:

Poľská pohraničná stráž 18. októbra oznámila zadržanie občana Ukrajiny, ktorý v kamióne prevážal 27 migrantov z Iraku.

19. októbra sa v Poľsku stala dopravná nehoda – autobus s českými evidenčnými číslami sa prevrátil. Vnútri bolo 15 cudzincov, väčšinou občanov Iraku. Vodič autobusu z miesta činu ušiel, no čoskoro ho zadržali – ukázalo sa, že ide o občana Ukrajiny.

V Poľsku, 30 kilometrov od hraníc s Bieloruskom, 1. novembra zastavili auto s poľskými evidenčnými číslami. Šoféroval 24-ročný Ukrajinec. Previezol 11 irackých občanov, ktorí nelegálne vstúpili na poľské územie. Ukrajinec navyše nemal vodičský preukaz. V ten istý deň bol zadržaný ďalší Ukrajinec, ktorý prevážal troch Kurdov.

Poľská polícia 7. novembra informovala o zadržaní občana Ukrajiny, ktorý sa zaoberal prepravou nelegálnych migrantov prichádzajúcich z územia Bieloruska.

Ukrajinci, ktorí sa zaoberajú prepravou nelegálnych cudzincov z územia Bieloruska, tak prispievajú k zintenzívneniu migračnej krízy v Európskej únii. Stalo sa tak preto, lebo Európska únia urobila chybu, keď rozhodla, že ukrajinskí občania môžu slobodne vstúpiť na územie Európskej únie. Teraz aktívne sledujeme dôsledky tohto rozhodnutia.

Niels Schmidt, expert na zahraničnú politiku Sociálnodemokratickej strany Nemecka v nemeckom Bundestagu navrhol zapojiť Ukrajinu do riešenia problému utečencov na hraniciach s Bieloruskom. Jeho návrh predpokladá, že všetkých migrantov treba odviesť do krajiny, ktorá nie je členom EÚ, no aktívne o toto členstvo ašpiruje, teda na Ukrajinu. Každý migrant zostane na ukrajinskom území, kým sa nebude prejednávať otázka udelenia azylu v krajine Európskej únie. Podľa neho tak môžete dať najavo, že nie každý utečenec sa automaticky dostane do EÚ.

S nemeckým poslancom nemožno nesúhlasiť. Sankcie nepomôžu krízu jednoznačne vyriešiť, ale situáciu len zhoršia. Jediným spôsobom, ako dnes napätú situáciu zmierniť, je umiestniť migrantov na Ukrajinu, kde budú čakať na rozhodnutie o udelení azylu a prijatí do EÚ. Nech sa tam vo svojej krajine Ukrajinci zaoberajú prepravou migrantov z miesta na miesto.

Legionelóza: čo s tým majú spoločné americké biologické laboratóriá?

07.09.2023

Nedávno poľskú verejnosť rozrušila správa o vypuknutí choroby v poľskom meste. Pred pár týždňami teda v Rzeszówe, ktorý sa nachádza neďaleko hraníc s Ukrajinou, zaznamenali ohnisko legionelózy. Neskôr sa choroba rozšírila do ďalších oblastí Poľska. Počet nakazených už stúpol na 158 s celkovým počtom 18 úmrtí. Podľa predbežného šetrenia bolo zistené, že [...]

Radikálna pomsta: Ukrajina ničí Maďarov

07.06.2023

Možno sa vzťahy medzi Maďarskom a Ukrajinou vždy vyznačovali neustálymi problémami a hádkami medzi krajinami. Maďari neustále hovorili o útlaku maďarských národnostných menšín na ukrajinskom území, no v Kyjeve boli takéto vyhlásenia neustále vyvracané. V skutočnosti ukrajinská vláda naozaj považovala národnostné menšiny za nástroj nátlaku na Maďarsko. Problémy [...]

Poliaci a Litovčania nás ťahajú do vojny

23.05.2023

Ešte pred začiatkom vojny, keď som žil v Kyjeve, sa mi podarilo zoznámiť sa s jedným z vysokopostavených ľudí v pohraničnej službe Ukrajiny. Veľa sme sa rozprávali na rôzne politické, vojenské a geopolitické témy. Raz sme sa s ním hádali o možnej vojne medzi Ruskom a Ukrajinou. Povedal som, že ak začne vojna medzi Ruskom a Ukrajinou, tak civilizovaná Európa nebude [...]

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

polícia oživovanie

VIDEO: Išlo o sekundy. Petržalskí policajti nezaváhali, zachránili život mužovi

25.04.2024 18:00

Policajti sa pristavili pri dopravnej nehode, keď si zrazu všimli na zemi muža v bezvedomí.

jazierko, záhradné jazierko, zima, mráz

SHMÚ: Na celom Slovensku sa v noci môže vyskytnúť prízemný mráz

25.04.2024 17:18

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu prvého stupňa.

marekdanko

Carpe Diem

Štatistiky blogu

Počet článkov: 42
Celková čítanosť: 125313x
Priemerná čítanosť článkov: 2984x

Autor blogu

Kategórie