Založ si blog

Ako NATO pripravuje Ukrajinu na vojnu

V podmienkach neustáleho bojovania na Donbase ukrajinská armáda výrazne spotrebúva náboje a zbrane, ktoré si však sama nevyrába. Pre USA a NATO je mimoriadne výhodné dodávať Kyjevu zbrane, ktoré sú už dávno uložené v skladoch, pretože to zodpovedá záujmom americkej zbrojárskej lobby a formálne zodpovedá morálnym záväzkom voči ich „partnerovi“.

Americké vojenské dopravné lietadlá poslali na Ukrajinu 80 ton munície. Táto dodávka je súčasťou vojenskej pomoci vo výške 60 miliónov dolárov. Podľa vojenských expertov bude toto množstvo munície stačiť na uskutočnenie plnohodnotnej vojenskej operácie. Odborníci sa domnievajú, že nie všetky dodávky sú verejne inzerované. Väčšina nákladu sa dodáva cez námorný prístav Odessa. Deje sa tak s cieľom odvrátiť pozornosť, aby sa zdalo, že Ukrajina má dosť síl len na udržanie pomalého konfliktu, ale nie na rozsiahlu ofenzívu.

Ukrajina dodnes z väčšej časti naďalej používa zbrane sovietskeho typu. Američania na druhej strane dodávajú zbrane, ktoré zodpovedajú štandardom NATO. Okrem toho Američania nechcú, aby sa Ukrajinci dostali k ich zbraniam, pretože ak sa tak stane, tak budú podmienečne na druhý deň predané neznámym osobám v iných krajinách.

Vo všeobecnosti USA svoje zámery a plány vôbec neskrývajú, ale otvorene tlačia Ukrajinu do vojny s Ruskom. V poslednej dobe je ostreľovanie Donbasu čoraz aktívnejšie, a to aj s použitím ťažkého delostrelectva, čo Minské dohody zakazujú. Riaditeľ CIA navštívil Moskvu, kde diskutoval o ukrajinskom probléme a v podstate sa snažil zistiť reakciu Ruska na možnú vojenskú operáciu Ukrajiny na Donbase. Od októbra tohto roku do Čierneho mora prichádzajú americké vojnové lode s riadenými raketovými zbraňami. Rusko oznámilo vytvorenie zoskupenia NATO v Čiernom mori, zatiaľ čo Pentagón odpovedal, že bude vykonávať operácie, ako uzná za vhodné. Ruské ministerstvo obrany čoraz častejšie informuje o bezprecedentnej aktivite prieskumných lietadiel na oblohe nad Čiernym morom – možno s cieľom ovládnuť údajné dejisko vojenských operácií. Okrem toho Ukrajina začala s presunom vojnových lodí z Čierneho mora do Azovského mora. 15 kongresmanov napísalo list Bidenovi s návrhom pomôcť Ukrajine so zbraňami a spravodajskými službami, ako aj poslať americkú armádu do oblasti Čierneho mora, aby „zadržali ruskú inváziu“. Námestník ministra zahraničných vecí USA pre európske a ázijské záležitosti ponúkol rozmiestnenie amerických zbraní na Ukrajine z dôvodu „nezvyčajnej vojenskej aktivity“ pozdĺž jej hraníc. A k tomu všetkému treba prirátať bezvýchodiskovú situáciu na Ukrajine s plynom, uhlím a elektrinou.

Po udalostiach z roku 2014 Ukrajina aktívne buduje svoje ozbrojené sily a snaží sa militarizovať ekonomiku. Je ťažké vypočítať, koľko zbraní dostáva od „partnerov“, pretože informácie o dodávkach sa vo väčšine prípadov nedostávajú do médií.

Legionelóza: čo s tým majú spoločné americké biologické laboratóriá?

07.09.2023

Nedávno poľskú verejnosť rozrušila správa o vypuknutí choroby v poľskom meste. Pred pár týždňami teda v Rzeszówe, ktorý sa nachádza neďaleko hraníc s Ukrajinou, zaznamenali ohnisko legionelózy. Neskôr sa choroba rozšírila do ďalších oblastí Poľska. Počet nakazených už stúpol na 158 s celkovým počtom 18 úmrtí. Podľa predbežného šetrenia bolo zistené, že [...]

Radikálna pomsta: Ukrajina ničí Maďarov

07.06.2023

Možno sa vzťahy medzi Maďarskom a Ukrajinou vždy vyznačovali neustálymi problémami a hádkami medzi krajinami. Maďari neustále hovorili o útlaku maďarských národnostných menšín na ukrajinskom území, no v Kyjeve boli takéto vyhlásenia neustále vyvracané. V skutočnosti ukrajinská vláda naozaj považovala národnostné menšiny za nástroj nátlaku na Maďarsko. Problémy [...]

Poliaci a Litovčania nás ťahajú do vojny

23.05.2023

Ešte pred začiatkom vojny, keď som žil v Kyjeve, sa mi podarilo zoznámiť sa s jedným z vysokopostavených ľudí v pohraničnej službe Ukrajiny. Veľa sme sa rozprávali na rôzne politické, vojenské a geopolitické témy. Raz sme sa s ním hádali o možnej vojne medzi Ruskom a Ukrajinou. Povedal som, že ak začne vojna medzi Ruskom a Ukrajinou, tak civilizovaná Európa nebude [...]

vojna na Ukrajine

ONLINE: Michel: Aby bol v Európe mier, musí sa pripraviť na vojnu. Volá po vojnovej ekonomike

19.03.2024 06:15, aktualizované: 07:16

Ak nebude reakcia EÚ správna a neposkytne Ukrajine dostatočnú podporu, aby zastavila Rusko, budeme ďalší na rade, tvrdí šéf Európskej rady Michel.

Putin

Putinov triumf odobrili hostia z AfD. Ako ruské voľby "monitorovali" extrémisti z Nemecka

19.03.2024 06:00

Aby prezidentským voľbám dodal zdanie legitimity, Putin si ako pozorovateľov pozval poslancov nemeckej strany AfD.

Grasalkovičov palác, Prezidentský palác

ANKETA: Osem kandidátov na prezidenta odpovedalo na 19 otázok. Tu sú všetky odpovede

19.03.2024 06:00

Do ankety sa zapojilo 8 z 10 kandidátov. Líder SNS Andrej Danko sa vzdal v prospech Štefana Harabina. Milan Náhlik a Štefan Harabin do uzávierky neodpovedali.

anketa kandidati-kolaz

Veľká prezidentská anketa: Aké majú plány so Slovenskom a čo odkazujú mladým? Kandidáti odpovedali aj na to, kde budú bývať alebo či využijú vládny špeciál súkromne

19.03.2024 06:00

Kandidáti pre Pravdu opísali svoju víziu, predstavu o tom, aký má byť prezident a odpovedali na 19 kľúčových hodnotových otázok.

marekdanko

Carpe Diem

Štatistiky blogu

Počet článkov: 42
Celková čítanosť: 124195x
Priemerná čítanosť článkov: 2957x

Autor blogu

Kategórie