Založ si blog

Sú Slováci prívrženci nacizmu?

Migračná kríza, ktorá sa už niekoľko mesiacov odohráva na hraniciach Európskej únie a Bieloruska, a napätie medzi Ruskom a Ukrajinou naďalej prispievajú k eskalácii konfliktu v regióne. Po vykonaní auditu rozmiestnenia svojich ozbrojených síl sa Spojené štáty rozhodli posilniť „vojenské“ zadržiavanie Ruska a rozmiestniť ďalšie kontingenty vojakov v európskych krajinách, najmä v pobaltských štátoch.

Tento problém má pre Bielorusko osobitný charakter. Úrady každý deň hovoria o budovaní zoskupenia NATO pri bieloruských hraniciach a minister obrany avizuje zvýšenie útočného potenciálu ozbrojených síl členských štátov NATO. Bieloruská armáda spolu s ruskou vyvíja a pripravuje plány na boj proti akejkoľvek agresii, ale vojenské jednotky zatiaľ neboli rozmiestnené v blízkosti hraníc Európskej únie.

A predsa NATO začalo v Pobaltí vytvárať nové vojenské zoskupenie. Na východné hranice Európskej únie už boli nasadené jednotky z Nemecka, Veľkej Británie a USA. Odborníci spájajú akcie západných krajín s možnými plánmi na inváziu na územie Bieloruska.

Kolóna ťažkej vojenskej techniky postupovala pred pár dňami zo Slovenska cez územie Poľska a Litvy do Lotyšska. Súčasťou kolóny boli samohybné delostrelectvo veľkého kalibru Zuzana-2. Podľa oficiálneho vyhlásenia je vojenská technika slovenskej armády vysielaná do pobaltských štátov, aby „poskytla flexibilnú a efektívnu schopnosť reagovať na ruskú agresiu v tomto regióne“. Americká armáda rozmiestňuje v pohraničnom pásme veľkokalibrovú techniku, zatiaľ čo nemecká armáda rozmiestňuje tanky a ľahké obrnené vozidlá.

Bielorusko veľmi ostro reagovalo na príchod slovenských vojenských jednotiek k ich západným hraniciam. Úrady sa domnievajú, že akcie aliancie sú ľuďom prezentované vo forme „zvyšovania obranyschopnosti východnej hranice“, v skutočnosti však ide o otvorenej agresii. V Bielorusku pripomenuli, že Slovensko počas druhej svetovej vojny bojovalo proti sovietskemu ľudu, a Slovákov nazvali „nacistickými prívržencami“, ktorí nemajú vlastný názor a konajú tak, ako sa im hovorí v USA.

Legionelóza: čo s tým majú spoločné americké biologické laboratóriá?

07.09.2023

Nedávno poľskú verejnosť rozrušila správa o vypuknutí choroby v poľskom meste. Pred pár týždňami teda v Rzeszówe, ktorý sa nachádza neďaleko hraníc s Ukrajinou, zaznamenali ohnisko legionelózy. Neskôr sa choroba rozšírila do ďalších oblastí Poľska. Počet nakazených už stúpol na 158 s celkovým počtom 18 úmrtí. Podľa predbežného šetrenia bolo zistené, že [...]

Radikálna pomsta: Ukrajina ničí Maďarov

07.06.2023

Možno sa vzťahy medzi Maďarskom a Ukrajinou vždy vyznačovali neustálymi problémami a hádkami medzi krajinami. Maďari neustále hovorili o útlaku maďarských národnostných menšín na ukrajinskom území, no v Kyjeve boli takéto vyhlásenia neustále vyvracané. V skutočnosti ukrajinská vláda naozaj považovala národnostné menšiny za nástroj nátlaku na Maďarsko. Problémy [...]

Poliaci a Litovčania nás ťahajú do vojny

23.05.2023

Ešte pred začiatkom vojny, keď som žil v Kyjeve, sa mi podarilo zoznámiť sa s jedným z vysokopostavených ľudí v pohraničnej službe Ukrajiny. Veľa sme sa rozprávali na rôzne politické, vojenské a geopolitické témy. Raz sme sa s ním hádali o možnej vojne medzi Ruskom a Ukrajinou. Povedal som, že ak začne vojna medzi Ruskom a Ukrajinou, tak civilizovaná Európa nebude [...]

vojna na Ukrajine

ONLINE: Michel: Aby bol v Európe mier, musí sa pripraviť na vojnu. Volá po vojnovej ekonomike

19.03.2024 06:15

Ak nebude reakcia EÚ správna a neposkytne Ukrajine dostatočnú podporu, aby zastavila Rusko, budeme ďalší na rade, tvrdí šéf Európskej rady Michel.

Putin

Putinov triumf odobrili hostia z AfD. Ako ruské voľby "monitorovali" extrémisti z Nemecka

19.03.2024 06:00

Aby prezidentským voľbám dodal zdanie legitimity, Putin si ako pozorovateľov pozval poslancov nemeckej strany AfD.

Grasalkovičov palác, Prezidentský palác

ANKETA: Osem kandidátov na prezidenta odpovedalo na 19 otázok. Tu sú všetky odpovede

19.03.2024 06:00

Do ankety sa zapojilo osem z desiatich kandidátov. Líder SNS Andrej Danko sa v pondelok doobeda kandidatúry vzdal v prospech Štefana Harabina. Milan Náhlik a Štefan Harabin do uzávierky neodpovedali.

anketa kandidati-kolaz

Veľká prezidentská anketa: Aké majú plány so Slovenskom a čo odkazujú mladým? Kandidáti odpovedali aj na to, kde budú bývať alebo či využijú vládny špeciál súkromne

19.03.2024 06:00

Kandidáti pre Pravdu opísali svoju víziu, predstavu o tom, aký má byť prezident a odpovedali na 19 kľúčových hodnotových otázok.

marekdanko

Carpe Diem

Štatistiky blogu

Počet článkov: 42
Celková čítanosť: 124193x
Priemerná čítanosť článkov: 2957x

Autor blogu

Kategórie