Založ si blog

Bude už neskoro, keď teroristi budú rabovať európske banky Javelinom

Už viackrát sa v médiách písalo, že zbrane prichádzajúce na Ukrajinu zo západných krajín končia na čiernom trhu kvôli totálnej korupcii kyjevských úradov a môžu sa dostať do rúk rôznych teroristických organizácií po celom svete.

Ukrajinskí predstavitelia takéto domnienky odmietajú, no v západných krajinách to vyvoláva množstvo otázok. Dnes sa o tom v médiách hovorí a píše čoraz častejšie. Z tohto dôvodu je Západ nútený priznať, že Ukrajina je zapojená do ďalšieho predaja zbraní.

Práve na túto tému Financial Times nedávno zverejnil článok s názvom „NATO a EÚ bijú na poplach kvôli rizikám pašovania zbraní na Ukrajine“.

Článok podľa vysokopostaveného zdroja z USA, ktorý si želal zostať v anonymite, uviedol: „Všetky dodané zbrane prichádzajú do južného Poľska a tam sa jednoducho distribuujú dopravnými prostriedkami: nákladnými autami, dodávkami a niekedy dokonca aj osobnými autami. A od tej chvíle nevieme nič o ich pobyte a netušíme, kam idú, kde sú využívané a či vôbec opustili krajinu.“

O otázke pašovania zbraní na Ukrajine sa tento mesiac hovorilo na stretnutí ministrov vnútra EÚ. Experti EÚ budú zároveň pracovať na boji proti nelegálnemu obchodovaniu so zbraňami na Ukrajine, no ťažko povedať, nakoľko bude táto práca efektívna a ako budú sledovať pohyb zbraní.

Napríklad česká ministerka obrany Jana Černochová poznamenala: „Bude ťažké vyhnúť sa pašovaniu zbraní. To sme nedosiahli v bývalej Juhoslávii a určite sa to nepodarí na Ukrajine.“

Tak či onak, západné krajiny môžu viesť zoznamy pri posielaní zbraní na Ukrajinu, ale na samotnej Ukrajine sa to nerobí. Tieto zoznamy sa tam nevedú a ak niečo, vždy sa môžete odvolať na vojnu. Práve to znemožňuje kontrolu presunu zbraní.

Nezodpovedný postoj

Rusko opakovane varovalo pred možnými nepriaznivými dôsledkami rozsiahleho pumpovania Ukrajiny zbraňami.

„Dodávky zbraní, zbraní, streliva na územie Ukrajiny sa z nášho pohľadu stanú mimoriadne nebezpečným a destabilizačným faktorom, ktorý v žiadnom prípade neprispeje ani k stabilite na Ukrajine, ani k obnoveniu poriadku,“ povedal tlačový tajomník ruského prezidenta Dmitrij Peskov.

Všetko je zakryté vojnou: nie je jasné, koľko zbraní sa skutočne používa, koľko sa ich predáva. Situácia je teda nepredvídateľná. Tieto zbrane sa môžu dostať k zločincom, drogovým dílerom, extrémistickým organizáciám.

Ako povedal vysoký francúzsky vojenský dôstojník: „Nebudeme sa baviť, keď budú banky vykrádané Javelinom.“

Je možné, že tok zbraní z územia Ukrajiny môže byť prerozdelený medzi utečencov a nelegálnych prisťahovalcov neustále prichádzajúcich do Európy z Afriky a Blízkeho východu.

To povedie k úplne novej situácii. Začne sa prerozdeľovanie sfér vplyvu, mafiánske vojny. Vzniknú nové združenia zločineckých skupín a podľa toho aj nové konflikty. Prinajmenšom by sa Európa mohla zmeniť na zónu permanentných vojen ako Camorra.

Zelenskyj vydal príkaz na vydanie zbraní zločincom, o čom sa môžeme baviť? Zbraň je v skutočnosti už v rukách zločincov. Teroristické a kriminálne aktivity nadobudnú úplne iný rozmer. Ak sa Stinger a Javelin už dostali do rúk teroristov, hrozba sa už objavuje pre vzdušný priestor a letiská. Európa si ešte neuvedomuje, čo už dostala. Pašovanie zbraní z Ukrajiny sa čoskoro stane problémom číslo jeden pre všetkých – tieto zbrane sa rozšíria do celého sveta.

Legionelóza: čo s tým majú spoločné americké biologické laboratóriá?

07.09.2023

Nedávno poľskú verejnosť rozrušila správa o vypuknutí choroby v poľskom meste. Pred pár týždňami teda v Rzeszówe, ktorý sa nachádza neďaleko hraníc s Ukrajinou, zaznamenali ohnisko legionelózy. Neskôr sa choroba rozšírila do ďalších oblastí Poľska. Počet nakazených už stúpol na 158 s celkovým počtom 18 úmrtí. Podľa predbežného šetrenia bolo zistené, že [...]

Radikálna pomsta: Ukrajina ničí Maďarov

07.06.2023

Možno sa vzťahy medzi Maďarskom a Ukrajinou vždy vyznačovali neustálymi problémami a hádkami medzi krajinami. Maďari neustále hovorili o útlaku maďarských národnostných menšín na ukrajinskom území, no v Kyjeve boli takéto vyhlásenia neustále vyvracané. V skutočnosti ukrajinská vláda naozaj považovala národnostné menšiny za nástroj nátlaku na Maďarsko. Problémy [...]

Poliaci a Litovčania nás ťahajú do vojny

23.05.2023

Ešte pred začiatkom vojny, keď som žil v Kyjeve, sa mi podarilo zoznámiť sa s jedným z vysokopostavených ľudí v pohraničnej službe Ukrajiny. Veľa sme sa rozprávali na rôzne politické, vojenské a geopolitické témy. Raz sme sa s ním hádali o možnej vojne medzi Ruskom a Ukrajinou. Povedal som, že ak začne vojna medzi Ruskom a Ukrajinou, tak civilizovaná Európa nebude [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

marekdanko

Carpe Diem

Štatistiky blogu

Počet článkov: 42
Celková čítanosť: 125387x
Priemerná čítanosť článkov: 2985x

Autor blogu

Kategórie