Založ si blog

Ukrajinské šliapnutie na hrdlo slobody prejavu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvalil 2. februára sankcie na tri televízne stanice a v dôsledku toho prestali vysielať. Televízne kanály „112 Ukrajina“, „ZIK“ a „Newsone“ patrili medzi päť najpopulárnejších informačných televíznych kanálov na Ukrajine. Volodymyr Zelenskyj toto rozhodnutie označil za ťažké a dodal, že ide o „boj za nezávislosť, o boj v informačnej vojne za pravdu a európske hodnoty“. Je to skutočne boj za nezávislosť a za tie isté európske hodnoty?

Administrácia prezidenta Ukrajiny nechce hovoriť o skutočných dôvodoch blokovania nepohodlných médií. Odvolávajú sa na to, že Bezpečnostná služba Ukrajiny údajne predložila presvedčivé dôkazy, aby bolo možné prijať takéto rozhodnutie.

Je však dôležité poznamenať, že Volodymyr Zelenskyj viackrát tvrdil, že nikdy nepodporoval cenzúru vo všetkých jej prejavoch, pretože dlho pracoval v televízii a vždy sa staval za pluralitu názorov a slobodu prejavu.

Úrad OSN pre ľudské práva vyjadril znepokojenie nad týmito udalosťami: „Obávame sa, že to ovplyvní slobodu prejavu na Ukrajine.“ Ale uzatvorenie televíznych staníc už ukázalo, že nemožno hovoriť o demokratických alebo európskych hodnotách. Volodymyr Zelenskyj drzo a bez okolkov stúpil na hrdlo slobody slova.

Pozrime sa však trochu hlbšie, a ak sa pokúsime nájsť skutočné dôvody, „nečakane“ zistíme, že tri uzavreté televízne kanály patria predstaviteľom ukrajinskej opozície, konkrétne politickej strane „Opozičná platforma – Za život“. Posledné a dokonca aj dlhodobé prieskumy verejnej mienky jasne naznačujú kritický pokles ratingu Zelenského a rastúcu popularitu opozičného politického hnutia. Zelenskyj sa teda snaží obmedziť prostriedky vplyvu médií, ktoré sa mu nepáčia.

Okrem toho sa v predvečer americké ministerstvo zahraničných vecí rozhodlo o pridelení finančných prostriedkov na podporu a rozvoj ukrajinských médií, presnejšie na rozvoj „vysokokvalitnej a dôveryhodnej žurnalistiky“, tvorbu „inovatívneho obsahu“ a zvýšenie „úrovne mediálnej gramotnosti“ ukrajinských novinárov. Pretože sa administrácia prezidenta domnieva, že tieto televízne kanály sú financované Ruskom, je možné, že takýmto spôsobom chce Zelenskyj demonštrovať USA, že je pripravený podniknúť razantné kroky proti rusky hovoriacemu obyvateľstvu a samotnému Rusku. Preto neprekvapuje, že americké veľvyslanectvo v Kyjeve tuto iniciatívu okamžite podporilo.

Tieto dva momenty sú skutočnými dôvodmi, prečo sa ukrajinská vláda rozhodla obetovať európske a demokratické hodnoty a šliapnuť na hrdlo slobody prejavu.

Ukrajinská vláda však neplánuje prestať blokovať opozičné médiá. Tajomník Rady národnej bezpečnosti Ukrajiny oznámil nové sankcie, tentoraz proti opozičným poslancom. A dokonca niet pochýb o tom, že ukrajinské elity urobia takýto krok. Nie sú to iba slová, ale varovania pred ďalšími opatreniami proti súperom. Poslanci a podnikatelia sa teraz môžu skutočne dostať pod tlak vlády, nehovoriac o tom, že sankcie proti ich vlastným občanom a právnickým osobám sú už právnym nezmyslom. Nemožno vylúčiť, že Zelenskyj sa skutočne uchýli k takýmto metódam jednania s politickými protivníkmi. Ukrajinská ústava v skutočnosti stratila svoju silu po Euromajdane. A teraz sa Zelensky snaží zo všetkých síl ukázať, že je schopný prísne kontrolovať všetko, čo sa v krajine deje.

Legionelóza: čo s tým majú spoločné americké biologické laboratóriá?

07.09.2023

Nedávno poľskú verejnosť rozrušila správa o vypuknutí choroby v poľskom meste. Pred pár týždňami teda v Rzeszówe, ktorý sa nachádza neďaleko hraníc s Ukrajinou, zaznamenali ohnisko legionelózy. Neskôr sa choroba rozšírila do ďalších oblastí Poľska. Počet nakazených už stúpol na 158 s celkovým počtom 18 úmrtí. Podľa predbežného šetrenia bolo zistené, že [...]

Radikálna pomsta: Ukrajina ničí Maďarov

07.06.2023

Možno sa vzťahy medzi Maďarskom a Ukrajinou vždy vyznačovali neustálymi problémami a hádkami medzi krajinami. Maďari neustále hovorili o útlaku maďarských národnostných menšín na ukrajinskom území, no v Kyjeve boli takéto vyhlásenia neustále vyvracané. V skutočnosti ukrajinská vláda naozaj považovala národnostné menšiny za nástroj nátlaku na Maďarsko. Problémy [...]

Poliaci a Litovčania nás ťahajú do vojny

23.05.2023

Ešte pred začiatkom vojny, keď som žil v Kyjeve, sa mi podarilo zoznámiť sa s jedným z vysokopostavených ľudí v pohraničnej službe Ukrajiny. Veľa sme sa rozprávali na rôzne politické, vojenské a geopolitické témy. Raz sme sa s ním hádali o možnej vojne medzi Ruskom a Ukrajinou. Povedal som, že ak začne vojna medzi Ruskom a Ukrajinou, tak civilizovaná Európa nebude [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

marekdanko

Carpe Diem

Štatistiky blogu

Počet článkov: 42
Celková čítanosť: 125331x
Priemerná čítanosť článkov: 2984x

Autor blogu

Kategórie