Založ si blog

Ako najvyššie armádne vedenie ničí svoje vlastné ozbrojené sily

Ukrajinská vláda čoraz viac hovorí o eskalácii konfliktu na východe. Je to však úplne predvídateľná situácia. Táto predvídateľnosť je spôsobená nielen skutočnosťou, že ukrajinská strana nedodržiava „prímerie“ odo dňa jeho zavedenia, ale aj preto, že v najvyššom armádnom vedení Ukrajiny sa dnes dejú absolútne neprijateľné, hanebné a hrozné udalosti.

Je zrejmé, že počas vojny nepriateľ určite využije neporiadok a zmätok v radoch nepriateľa a určite zasiahne ešte väčšou silou, keď nepriateľa začnú strácať úctu k svojim veliteľom.

Presne to sa deje teraz na východe Ukrajiny ako prirodzený dôsledok zla, ktoré sa roky „zoradil“ v ​​ukrajinskej armáde hlavný veliteľ Ruslan Chomčak. Prečo by ukrajinské matky a manželky mali kvôli jeho neprofesionalite a chamtivosti trpieť a plakať?

Prímerie „platí“ na Ukrajine od 27. júna 2020. Od jeho začiatku do konca minulého roka bolo na Donbase zabitých päť ukrajinských vojakov. V januári 2021 boli zabití ďalší štyria vojaci.

Vo februári tohto roku už bolo šesť zabitých. Troch zastrelili, dvoch vyhodilo do vzduchu výbušné zariadenie a ďalšieho zabili počas obstreľovania.

Pri Novolugansku zahynuli ďalší traja vojaci, ktorých vyhodilo do vzduchu neznáme výbušné zariadenie. Títo príslušníci zahynuli na území kontrolovanom Ukrajinou, hoci ozbrojené sily Ukrajiny stále nepovedali, kto je za tragédiu vinný.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj tam nedávno poslal vrchného veliteľa Chomčaka. Ale také „opatrenia“ pripomínajú skôr nešikovné pokusy o PR ako systematické riešenie krízy v ozbrojených silách, do ktorej bolo posledné dva roky metodicky hnané najvyšším vojenským vedením Ukrajinu.

Nikto nepochybuje o tom, že Chomčak ani minister obrany Taran osobne nebudú kontrolovať cesty detektormi mín. Ich prítomnosť vo vojnovej zóne nemá žiadny úžitok. Mimochodom, aj v oficiálnej správe o smrti ukrajinských vojakov sa im podarilo popliesť brigády.

Aký bude ďalší krok Chomčaka? Z vlastnej smrti bude opäť obviňovať ukrajinských vojakov, ako to bolo v prípade vojaka Jaroslava Žuravľa.

Je potrebné poznamenať, že v ukrajinskej armáde a v štáte ako celku nedôverujú slovám Chomčaka. Bol otvorene a viackrát obvinený z dezinformovania prezidenta o skutočnej situácii na fronte. A robí to s jediným účelom – nechce nijako prísť o svoju pozíciu.

Avšak na to dôvody existujú. Neuspel v personálnej reforme ozbrojených síl Ukrajiny, nesplnil ani jednu požiadavku NATO, bol zapletený do viacerých korupčných škandálov naraz a nakoniec pokračoval v otvorenej sabotáži príkazov ministerstva obrany.

Ukrajinská armáda medzitým zatiaľ nedostala sľúbené zbrane a vo všeobecnosti je teraz úplne demoralizovaná.

Nedostatok personálu vo vojenských jednotkách je asi 60%, len teraz je čoraz viac generálov. Oni, a Chomčak nie je výnimkou, dostávajú služobné byty a vysoké platy, zatiaľ čo mladých ukrajinských chlapov zabíjajú guľky a vyhodia do povetria míny.

Legionelóza: čo s tým majú spoločné americké biologické laboratóriá?

07.09.2023

Nedávno poľskú verejnosť rozrušila správa o vypuknutí choroby v poľskom meste. Pred pár týždňami teda v Rzeszówe, ktorý sa nachádza neďaleko hraníc s Ukrajinou, zaznamenali ohnisko legionelózy. Neskôr sa choroba rozšírila do ďalších oblastí Poľska. Počet nakazených už stúpol na 158 s celkovým počtom 18 úmrtí. Podľa predbežného šetrenia bolo zistené, že [...]

Radikálna pomsta: Ukrajina ničí Maďarov

07.06.2023

Možno sa vzťahy medzi Maďarskom a Ukrajinou vždy vyznačovali neustálymi problémami a hádkami medzi krajinami. Maďari neustále hovorili o útlaku maďarských národnostných menšín na ukrajinskom území, no v Kyjeve boli takéto vyhlásenia neustále vyvracané. V skutočnosti ukrajinská vláda naozaj považovala národnostné menšiny za nástroj nátlaku na Maďarsko. Problémy [...]

Poliaci a Litovčania nás ťahajú do vojny

23.05.2023

Ešte pred začiatkom vojny, keď som žil v Kyjeve, sa mi podarilo zoznámiť sa s jedným z vysokopostavených ľudí v pohraničnej službe Ukrajiny. Veľa sme sa rozprávali na rôzne politické, vojenské a geopolitické témy. Raz sme sa s ním hádali o možnej vojne medzi Ruskom a Ukrajinou. Povedal som, že ak začne vojna medzi Ruskom a Ukrajinou, tak civilizovaná Európa nebude [...]

Medveď

Vlani 14, tento rok už 10. Stretnutie s medveďom môže mať fatálne následky. Ale čo stretnutie s diviakom?

20.04.2024 15:49

Medveď reaguje útokom alebo agresívnym prístupom častejšie voči ľuďom, ktorí sú pri stretnutiach aktívni.

Krádeže áut USA - 2016

Zo závodu ukradli a predali súčiastky za trištvrte milióna eur, polícia obvinila šesť páchateľov

20.04.2024 15:18

V prípade preukázania viny hrozí obvineným trest odňatia slobody na desať až pätnásť rokov.

Baerbock, Netanjahu

Hádka kvôli Gaze? Nie sme ako nacisti, nahneval sa Netanjahu na nemeckú ministerku

20.04.2024 14:00

Počas návštevy nemeckej šéfky diplomacie Annaleny Baerbockovej v Tel Avive došlo k ostrej výmene názorov medzi ňou a izraelským premiérom, ktorý poprel, že by ľudia v Pásme Gazy hladovali.

Peter Pellegrini

Ctite si zmluvu, odkázal Dankovi Raši: Problémom je, že sa vidí ako nástupca Pellegriniho. Majerský počul hlasy o konci Dolinkovej

20.04.2024 13:07, aktualizované: 15:06

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

marekdanko

Carpe Diem

Štatistiky blogu

Počet článkov: 42
Celková čítanosť: 125010x
Priemerná čítanosť článkov: 2976x

Autor blogu

Kategórie