Založ si blog

Súčasný ukrajinský pojem: ochrana národných záujmov

Ozbrojený konflikt na východe Ukrajiny sa začal v apríli 2014 a trvá dodnes. Asi 14 tisíc mŕtvych, viac ako milión ľudí bolo nútených opustiť svoje mestá a dediny a asi 4 milióny ľudí potrebujú humanitárnu podporu. Čo sa týka vojakov, niekto vo vojne zomrie a niekto sa z nej vráti. Veteráni sú, ako sa hovorí v ukrajinskej vláde, obrancami vlasti, ktorí bránia národné záujmy Ukrajiny v ozbrojenom konflikte na východe krajiny. Čo sa stane s tými, ktorým sa podarilo vrátiť?

V súčasnosti žije na Ukrajine viac ako 400 tisíc bojovníkov. Po ukončení služby a návrate domov začnú veteráni žiť pokojný život, čo si vyžaduje každodenné preukázanie ich profesionálneho vzdelania v tvrdej konkurencii pracovných miest. Ukazuje sa, že hodnoty, ktoré existujú v ukrajinskej spoločnosti, sa výrazne líšia od bratstva, vzájomnej pomoci a cti prijatých vo vojne. Veteráni sú v takýchto chvíľach zmätení: nepriateľ sa nezdá byť viditeľný a situácia v spoločnosti je napätá, rovnako ako na fronte.

V prvom rade za to môže samotná ukrajinská spoločnosť, najmä médiá, ktoré pri hľadaní škandálov vytvárajú medzi ukrajinskými občanmi atmosféru nervozity a neistoty. Toto napätie sa prenáša na veteránov, ktorí po návrate z vojny chápu nenormálnosť situácie. Aktívna životná pozícia veteránov láka veľa politických strán, ktoré ich začali využívať na účasť na protestoch a iných udalostiach na dosiahnutie svojich straníckych cieľov.

To znamená, že osobitná citlivosť veteránov na nespravodlivosť sa začala využívať na narušenie situácie v Ukrajine. Niektoré politické sily sa pomocou účastníkov vojny snažia pomstiť svojim protivníkom a na pozadí verejnej nespokojnosti vrátiť moc do svojich rúk.

Zároveň nehovorím o nedostatku psychologickej rehabilitácie a socializácie ukrajinských veteránov, čo je kľúčom k úspešnému návratu do každodenného pokojného života. Zanedbanie tejto skutočnosti má samozrejme trpké následky pre armádu aj pre spoločnosť ako celok. Zločiny a samovraždy spáchané veteránmi kvôli neschopnosti nájsť si svoje miesto v spoločnosti sú všetko vážnymi následkami vojny. Nečinnosť vedie však iba k marginalizácii veteránov a diskreditácii ozbrojených síl.

Ukrajina sa chce riadiť vojenskými normami prijatými v USA, kde existuje rozsiahla sieť 1 700 zdravotníckych zariadení pod vedením ministerstva pre záležitosti veteránov a do systému vojenskej rehabilitácie je zapojených viac ako 410 000 ľudí. Netreba dodávať, že Ukrajina nie je schopná minúť toľko peňazí ako Spojené štáty na rehabilitáciu armády, pretože hovoríme o sumách, ktoré sú krát väčšie ako celý ukrajinský rozpočet. Dôležité je, že ukrajinská vláda nerobí nič pre to, aby nejako zachránila svojich veteránov.

Na Ukrajine obrancovia vlasti bránia „národné záujmy“ na východe krajiny. Až teraz moderná ukrajinská koncepcia „ochrany národných záujmov“ implikuje ochranu tých, ktorí sú pri moci, úradníkov a oligarchov. Štát sa jednoducho pľuje na životy bežných občanov a veteránov, ktorí boli použití ako guľka a po streľbe vyhodení ako nábojnica.

Legionelóza: čo s tým majú spoločné americké biologické laboratóriá?

07.09.2023

Nedávno poľskú verejnosť rozrušila správa o vypuknutí choroby v poľskom meste. Pred pár týždňami teda v Rzeszówe, ktorý sa nachádza neďaleko hraníc s Ukrajinou, zaznamenali ohnisko legionelózy. Neskôr sa choroba rozšírila do ďalších oblastí Poľska. Počet nakazených už stúpol na 158 s celkovým počtom 18 úmrtí. Podľa predbežného šetrenia bolo zistené, že [...]

Radikálna pomsta: Ukrajina ničí Maďarov

07.06.2023

Možno sa vzťahy medzi Maďarskom a Ukrajinou vždy vyznačovali neustálymi problémami a hádkami medzi krajinami. Maďari neustále hovorili o útlaku maďarských národnostných menšín na ukrajinskom území, no v Kyjeve boli takéto vyhlásenia neustále vyvracané. V skutočnosti ukrajinská vláda naozaj považovala národnostné menšiny za nástroj nátlaku na Maďarsko. Problémy [...]

Poliaci a Litovčania nás ťahajú do vojny

23.05.2023

Ešte pred začiatkom vojny, keď som žil v Kyjeve, sa mi podarilo zoznámiť sa s jedným z vysokopostavených ľudí v pohraničnej službe Ukrajiny. Veľa sme sa rozprávali na rôzne politické, vojenské a geopolitické témy. Raz sme sa s ním hádali o možnej vojne medzi Ruskom a Ukrajinou. Povedal som, že ak začne vojna medzi Ruskom a Ukrajinou, tak civilizovaná Európa nebude [...]

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

Fabrika Kia - Teplička nad Váhom

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

Rusko, Ukrajina

ONLINE: Masívny útok opäť cielil na ukrajinskú energetiku. Poliaci poslali do vzduchu lietadlá

29.03.2024 07:45, aktualizované: 09:06

Rusko masívne útočí na ukrajinskú energetiku, ktorá je v zložitej situácii. Keď Rusi spúšťajú útoky, Poliaci posielajú do vzduchu lietadlá.

marekdanko

Carpe Diem

Štatistiky blogu

Počet článkov: 42
Celková čítanosť: 124427x
Priemerná čítanosť článkov: 2963x

Autor blogu

Kategórie