Založ si blog

Každý vtip má však zrnko pravdy

Nedávno náš predseda vlády Igor Matovič vtipne povedal, že Rusku sľúbil Zakarpatskú Ukrajinu za vakcínu proti koronavírusu Sputnik V. Tú časť Ukrajiny, ktorá bola súčasťou Československa pred druhou svetovou vojnou. Ukrajinská vláda bola na takýto žart veľmi nahnevaná a ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba označil v stredu žartovné vyjadrenie ako poľutovaniahodné. V tejto súvislosti požadovalo ministerstvo zahraničných vecí Ukrajiny oficiálne ospravedlnenie Slovenska. Okrem toho Matúš Korba, chargé d’affaires Slovenska na Ukrajine, bol pozvaný na ukrajinské ministerstvo zahraničia. Neskôr sa však minister zahraničných vecí Ivan Korčok za ten vtip ospravedlnil.

Igor Matovič na svojej facebookovej stránke zároveň po chvíli napísal: „Nikdy by som neveril, koľko nenávisti dokáže spustiť jeden odvážny nákup len preto, lebo vraj bol z nesprávnej strany azimutu. Neľutujem“.

Vynára sa logická otázka: „Prečo si slovenský premiér dovolí vtipy, ktoré vedú k medzinárodnému škandálu?“

Odpoveď je dosť jednoduchá. Slovensko kúpilo Sputnik V 1. marca bez sankcií EÚ, preto vedenie krajiny si umožňuje robiť vyhlásenia bez ohliadnutia sa za kýmkoľvek. Na Ukrajine je zatiaľ problematickým miestom medzinárodných vzťahov to, že veľa európskych krajín nechce vstúpiť do konfrontácie s Ruskom. Ukrajina je spokojná iba s jednou pozíciou – Európa by mala s Moskvou zaobchádzať ako s nepriateľom. Ukrajinci preto vnímajú akékoľvek vtipy a narážky na zlepšenie reputácie Ruska v Európe ako nepriateľské voči Ukrajine.

Ďalším dôvodom takýchto prípadov je skutočnosť, že Ukrajinci v očiach európskych krajín nevyzerajú ako nezávislí hráči. V ekonomike je to diktát MMF a v politike diktát Spojených štátov. Z tohto dôvodu veľa európskych krajín nepovažuje Ukrajinu za subjekt na medzinárodnej scéne. Robia jej preto také žarty. V Ukrajine bolo možné odpovedať na Matovičov vtip rovnako vtipne alebo ho nechať bez komentára. Ale Ukrajinci zatiaľ vedia, ako sa majú uraziť, pretože existuje zámer preukázať, že Ukrajina je silný a nezávislý štát. Možno sa to niekedy stane, ale určite nie za súčasnej ukrajinskej vlády. A mimochodom, toto je náš pravdepodobný partner v NATO. S takýmto prístupom možno ťažko hovoriť o akomkoľvek partnerstve v oblasti vojenskej bezpečnosti.

Legionelóza: čo s tým majú spoločné americké biologické laboratóriá?

07.09.2023

Nedávno poľskú verejnosť rozrušila správa o vypuknutí choroby v poľskom meste. Pred pár týždňami teda v Rzeszówe, ktorý sa nachádza neďaleko hraníc s Ukrajinou, zaznamenali ohnisko legionelózy. Neskôr sa choroba rozšírila do ďalších oblastí Poľska. Počet nakazených už stúpol na 158 s celkovým počtom 18 úmrtí. Podľa predbežného šetrenia bolo zistené, že [...]

Radikálna pomsta: Ukrajina ničí Maďarov

07.06.2023

Možno sa vzťahy medzi Maďarskom a Ukrajinou vždy vyznačovali neustálymi problémami a hádkami medzi krajinami. Maďari neustále hovorili o útlaku maďarských národnostných menšín na ukrajinskom území, no v Kyjeve boli takéto vyhlásenia neustále vyvracané. V skutočnosti ukrajinská vláda naozaj považovala národnostné menšiny za nástroj nátlaku na Maďarsko. Problémy [...]

Poliaci a Litovčania nás ťahajú do vojny

23.05.2023

Ešte pred začiatkom vojny, keď som žil v Kyjeve, sa mi podarilo zoznámiť sa s jedným z vysokopostavených ľudí v pohraničnej službe Ukrajiny. Veľa sme sa rozprávali na rôzne politické, vojenské a geopolitické témy. Raz sme sa s ním hádali o možnej vojne medzi Ruskom a Ukrajinou. Povedal som, že ak začne vojna medzi Ruskom a Ukrajinou, tak civilizovaná Európa nebude [...]

europarlament, európsky parlament, eú, vlajky

Mimovládne organizácie píšu do Bruselu, chcú nezávislú a slobodnú RTVS

24.04.2024 13:02

Otvorený list, pod ktorý sa podpísalo viac ako 68-tisíc občanov Slovenska, smeruje poslancom europarlamentu i eurokomisii.

michelko

O zmenách vo Fonde na podporu umenia sa bude hlasovať až budúci štvrtok

24.04.2024 12:18, aktualizované: 13:17

Presunúť hlasovanie zo stredy na budúci týždeň navrhol šéf parlamentného kultúrneho výboru Roman Michelko (SNS), ktorý je predkladateľom návrhu novely zákona o FPU.

SR Bratislava RTVS protestný pochod BAX

Vláda schválila zákon o Slovenskej televízii a rozhlase. Mení sa názov aj spôsob kreovania orgánov

24.04.2024 11:25, aktualizované: 11:41

Riaditeľa bude voliť deväťčlenná rada so štyrmi nominantmi Ministerstva kultúry.

Drienovec, výrub stromov

Postupy pri výrube drevín sa majú zjednodušiť. Cieľom je znížiť strety s medveďom i škody na plodinách

24.04.2024 11:07, aktualizované: 12:33

Vyplýva to z novely zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorý schválila vláda.

marekdanko

Carpe Diem

Štatistiky blogu

Počet článkov: 42
Celková čítanosť: 125184x
Priemerná čítanosť článkov: 2981x

Autor blogu

Kategórie