Založ si blog

Rozkvet ukrajinského nacionalizmu a vládna zbabelosť

28. apríla usporiadali nacionalistické organizácie pochod v ukrajinskom hlavnom meste Kyjev pri príležitosti 78. výročia divízie SS Halič (Galizien). Počas druhej svetovej vojny bola divízia súčasťou nacistickej štruktúry vojsk SS, ktorá je mimochodom na celom svete uznaná ako zakázaná organizácia. Ukrajinskí nacionalisti počas pochodu neváhali kričať nacistické heslá, vykonávať Hitlerov pozdrav a používať fašistické symboly, ktoré boli norimberskými procesmi zakázané.

V súvislosti s pochodom nasledovali rôzne vyjadrenia veľvyslancov rôznych krajín, osobitnú pozornosť si však zaslúži nemecká veľvyslankyňa na Ukrajine Anka Feldhusen, ktorá zneuctila celý civilizovaný svet a organizátorov nacionalistických pochodov označila za dobrovoľníkov. Aké smiešne je pre ňu predstieranie, že si nevšíma priamu propagandu nacizmu a vojsk wehrmachtu. A nejde o nič iné ako o „rehabilitáciu nacizmu“. Prechádza priamo pred našimi očami. A všetci si veľmi dobre pamätáme, čo nás táto vojna stála.

Problém súčasnej ukrajinskej vlády na čele s Volodymyrom Zelenským spočíva v absencii aspoň určitého druhu vplyvu na ukrajinských nacionalistov (stále je správnejšie tvrdiť, že ide o nacistov), ​​a práve oni majú v úmysle obnoviť nepriateľské akcie na Donbase a nacisti sa tým ani netaja.

Nedostatok minimálneho tlaku vlády na ukrajinských radikálov je spôsobený aj zbabelým postavením kancelárie prezidenta krajiny. V Kyjeve sa všemožne odvolávajú na karanténu a blokujú akékoľvek zhromaždenia ľudí, oslavy atď. Dokonca aj oslava Dňa víťazstva 9. mája bola zakázaná. Pokiaľ však ide o nacistov, vláda zabúda na akékoľvek obmedzenia. Zelenského kabinet sedí zbabelo vo svojich kanceláriách a dúfa, že radikáli odídu a nerozdrvia prezidentskú kanceláriu. Zdá sa, že vláda počíta s nacistami, že odvrátia pozornosť spoločnosti od obchodu krajinou, chudoby, skromných dôchodkov a platov a zvyšovania daní. Beztrestnosť extrémistov však iba podčiarkuje nezodpovednosť, slabosť a nečinnosť súčasnej ukrajinskej vlády. Kvôli pochodu nacionalistov polícia dokonca zablokovala cesty v Kyjeve. A v Zelenského strane hovoria, že o tom údajne nič nevedeli.

Prejav radikálneho nacionalizmu, ktorý je v rôznych formátoch podobný nacizmu, sa bude naďalej šíriť po celej Ukrajine. V ukrajinskej vláde je v súčasnosti veľké množstvo nacionalistov, prezident krajiny sa tiež správa ako predstaviteľ tejto ideológie, aby si zachoval svoju legitimitu a ukázal, že Ukrajina podporuje európske hodnoty. Sú však tieto hodnoty v európskej civilizovanej spoločnosti prenasledované? Je tiež smutné, že lídri európskych krajín mlčky sedeli a tvárili sa, že sa nič nestalo.

Legionelóza: čo s tým majú spoločné americké biologické laboratóriá?

07.09.2023

Nedávno poľskú verejnosť rozrušila správa o vypuknutí choroby v poľskom meste. Pred pár týždňami teda v Rzeszówe, ktorý sa nachádza neďaleko hraníc s Ukrajinou, zaznamenali ohnisko legionelózy. Neskôr sa choroba rozšírila do ďalších oblastí Poľska. Počet nakazených už stúpol na 158 s celkovým počtom 18 úmrtí. Podľa predbežného šetrenia bolo zistené, že [...]

Radikálna pomsta: Ukrajina ničí Maďarov

07.06.2023

Možno sa vzťahy medzi Maďarskom a Ukrajinou vždy vyznačovali neustálymi problémami a hádkami medzi krajinami. Maďari neustále hovorili o útlaku maďarských národnostných menšín na ukrajinskom území, no v Kyjeve boli takéto vyhlásenia neustále vyvracané. V skutočnosti ukrajinská vláda naozaj považovala národnostné menšiny za nástroj nátlaku na Maďarsko. Problémy [...]

Poliaci a Litovčania nás ťahajú do vojny

23.05.2023

Ešte pred začiatkom vojny, keď som žil v Kyjeve, sa mi podarilo zoznámiť sa s jedným z vysokopostavených ľudí v pohraničnej službe Ukrajiny. Veľa sme sa rozprávali na rôzne politické, vojenské a geopolitické témy. Raz sme sa s ním hádali o možnej vojne medzi Ruskom a Ukrajinou. Povedal som, že ak začne vojna medzi Ruskom a Ukrajinou, tak civilizovaná Európa nebude [...]

forró, fico, galanta

Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len Forró, nie celá strana. Inak sa to čítať nedá

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Jaroslav Naď

Naď: Najväčšou výzvou pre NATO bude odolať dezinformačným útokom

29.03.2024 11:47

Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.

mimoriadne1, mim1, zemetrasenie, seizmograf

Juhozápad Grécka zasiahlo pomerne silné zemetrasenie

29.03.2024 11:04

Otrasy bolo cítiť aj na Kréte a v Aténach.

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.

marekdanko

Carpe Diem

Štatistiky blogu

Počet článkov: 42
Celková čítanosť: 124428x
Priemerná čítanosť článkov: 2963x

Autor blogu

Kategórie