Založ si blog

Ukrajinskí vojaci ako opice v ľudskom odeve

V posledných dňoch sa na Ukrajine hovorilo veľa o mobilizácii ruských vojsk na východnej hranici. Ukrajinský prezident si obliekol nepriestrelnú vestu a vybral sa na Donbass, aby osobne videl stav vojakov na fronte. Neskôr Volodymyr Zelenskij uviedol, že ukrajinská armáda je schopná klásť odpor komukoľvek, dokonca aj Rusku. Pozrime sa však na túto situáciu z druhej strany a vzhliadnem takpovediac do vnútra ukrajinských ozbrojených síl.

Nepochybne má veľký význam veľkosť armády a jej zbrane, ale nemenej dôležitý je morálny a psychologický stav príslušníkov ozbrojených síl. Alkoholizmus a drogová závislosť medzi ukrajinskými vojakmi už boli povedané a napísané viackrát, ako aj tragické prípady, ku ktorým tieto hanebné javy viedli.

Keď politici hovoria o armáde, v ich slovách je vždy veľa pátosu. Kvôli vojne na východe vojenská téma neopúšťa ukrajinskú informačnú agendu. Spolupráca s NATO, EÚ a USA, veľké cvičenia a nová uniforma vojakov a dôstojníkov, ale za tým všetkým sú problémy ukrajinskej armády: nevysporiadaný život, zlomené životy veteránov, alkoholizmus, kriminalita a šikanovanie.

O šikanovaní sa hovorí len málo, ale márne, pretože tam to doslova prekvitá. Aj napriek tomu, že ukrajinský trestný zákon obsahuje článok 406 „Porušenie zákonných pravidiel vzťahov medzi vojenským personálom“, ktorý ustanovuje trest v podobe odňatia slobody až na desať rokov.

Koncepcia šikanovania je pevne zakorenená v kultúre post-sovietskych krajín: mnoho mužov staršej generácie môže hodiny tráviť rozhovormi o chrabrosti sovietskej armády a skutočnosti, že byť mazákom je hrdosťou.

V marci 2020 na území vojenskej jednotky v ukrajinskom meste Žytomyr sa práporčík rozhodol uskutočniť inštruktáž. Počas inžinierskeho výcviku zavolal skupinu „mladých“ vojakov a porozprával im o vojenskej tradícii, podľa ktorej by mali ochutnať dynamitovú nálož. Jeden z vojakov odhryzol kúsok nálože a prehltol ho, čo viedlo k akútnej otrave.

V októbri 2020 tlačová služba Štátneho úradu pre vyšetrovanie informovala, že neďaleko Kyjeva zahynul vojak na území jednej z vojenských jednotiek Národnej gardy. Vojak dostal od „staršieho“ kolegu úder do hrudníka, po ktorom vojak stratil vedomie a bol hospitalizovaný. Následkom toho chlap zomrel. Zistilo sa, že mazák podriadeného opakovane bil a psychicky na neho vyvíjal nátlak.

V roku 2021 sa na internete objavili snímky vojaka, ktorý vykonáva vojenský pozdrav na pozadí ponížených kolegov z armády. Pozrite si fotku, komentáre sú tu zbytočné. (Číslo 100 na ich hlavách znamená počet dní zostávajúcich do konca služby mazákom).

S takýmto prístupom nemožno ísť do žiadneho NATO, pretože mozog v armáde je naplnený sovietskymi predstavami a tradíciami šikanovania. Ak je opica oblečená v ľudskom odeve, potom sa z nej nestane človek. NATO si je týchto problémov vedomé, preto aliancia požaduje reformy, údajne s cieľom prijať Ukrajinu do svojho členstva, ale v skutočnosti jednoducho odloží vstup krajiny do vojenskej aliancie na neurčito. Kyjev si to uvedomil a uznal po faktickom odmietnutí NATO poskytnúť Ukrajine akčný plán členstva. Všetky vzťahy medzi Kyjevom a alianciou sú založené na zásade „uskutočňujete reformy, a uvidíme neskôr“. A nemožno si nevšimnúť existenciu dvojitých štandardov, pretože po vstupe do NATO sa od všetkých východoeurópskych krajín nepožadovali nijaké vážne reformy. Ich členstvo vo vojenskej aliancii bolo výsledkom zásadného politického rozhodnutia. Ukrajina medzitým zostane priestorom pre vedenie vojny medzi Ruskom a Západom.

Legionelóza: čo s tým majú spoločné americké biologické laboratóriá?

07.09.2023

Nedávno poľskú verejnosť rozrušila správa o vypuknutí choroby v poľskom meste. Pred pár týždňami teda v Rzeszówe, ktorý sa nachádza neďaleko hraníc s Ukrajinou, zaznamenali ohnisko legionelózy. Neskôr sa choroba rozšírila do ďalších oblastí Poľska. Počet nakazených už stúpol na 158 s celkovým počtom 18 úmrtí. Podľa predbežného šetrenia bolo zistené, že [...]

Radikálna pomsta: Ukrajina ničí Maďarov

07.06.2023

Možno sa vzťahy medzi Maďarskom a Ukrajinou vždy vyznačovali neustálymi problémami a hádkami medzi krajinami. Maďari neustále hovorili o útlaku maďarských národnostných menšín na ukrajinskom území, no v Kyjeve boli takéto vyhlásenia neustále vyvracané. V skutočnosti ukrajinská vláda naozaj považovala národnostné menšiny za nástroj nátlaku na Maďarsko. Problémy [...]

Poliaci a Litovčania nás ťahajú do vojny

23.05.2023

Ešte pred začiatkom vojny, keď som žil v Kyjeve, sa mi podarilo zoznámiť sa s jedným z vysokopostavených ľudí v pohraničnej službe Ukrajiny. Veľa sme sa rozprávali na rôzne politické, vojenské a geopolitické témy. Raz sme sa s ním hádali o možnej vojne medzi Ruskom a Ukrajinou. Povedal som, že ak začne vojna medzi Ruskom a Ukrajinou, tak civilizovaná Európa nebude [...]

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

Fabrika Kia - Teplička nad Váhom

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

Rusko, Ukrajina

ONLINE: Masívny útok opäť cielil na ukrajinskú energetiku. Poliaci poslali do vzduchu lietadlá

29.03.2024 07:45, aktualizované: 09:06

Rusko masívne útočí na ukrajinskú energetiku, ktorá je v zložitej situácii. Keď Rusi spúšťajú útoky, Poliaci posielajú do vzduchu lietadlá.

marekdanko

Carpe Diem

Štatistiky blogu

Počet článkov: 42
Celková čítanosť: 124426x
Priemerná čítanosť článkov: 2963x

Autor blogu

Kategórie