Založ si blog

Za Zelenského: ďalšie stratené roky Ukrajiny

Málokedy ukrajinský prezident stratil podporu svojich voličov tak rýchlo a dramaticky ako Volodymyr Zelenský. Od jeho triumfálneho víťazstva nad bývalým prezidentom Petrom Porošenkom uplynuli takmer dva roky. A teraz prieskumy verejnej mienky ukazujú, že za Zelenského by v prvom kole hlasovala iba pätina Ukrajincov. Z ukrajinských médií vyplýva, že polovica respondentov uviedla, že si želá, aby Zelenský okamžite podal demisiu a uskutočnil predčasné voľby. Malo by to tiež dať Západu podnet na zamyslenie.

Charakteristickým znakom ukrajinskej politiky je nepochybne rýchle rozčarovanie z vlastných politikov. V roku 2019 veľa Ukrajincov uverilo sľubom vtedajšieho komika Zelenského, že môže rýchlo ukončiť vojnu s Ruskom na východe Ukrajiny a vrátiť Krym. Podľa očakávaní nastalo rozčarovanie, pretože ruský prezident Vladimir Putin nemá záujem o posilnenie Ukrajiny, ktorá sa usiluje stať sa členom NATO, riešením konfliktu.

Hlavným dôvodom poklesu ratingu Zelenského je však jeho neochota uskutočniť skutočné reformy. Prezident pokračuje v postsovietskom vládnom systéme a akceptuje korupciu a bezprávie výmenou za to, že on a jeho vláda zostávajú pri moci. Okrem svojich krokov proti kremeľskému politikovi a mediálnemu magnátovi Medvedčukovi Zelenský neurobil nič pre to, aby zlomil kontrolu nad oligarchami vo veľkej miere v politike, ekonomike a médiách.

Fungujúci štát potrebuje nezávislé inštitúcie, ktoré nevznikli ani za Zelenského. Naopak, v roku 2020 pokoril dovtedy samostatnú centrálnu banku a generálnu prokuratúru. Boli prepustení takmer všetci, ktorí mohli uskutočniť kompetentné reformy. Ale tajná služba BSU (Bezpečnostná služba Ukrajiny), skorumpované súdy – to všetko zostalo nedotknuté.

Teraz chce Zelenský podriadiť čiastočne nezávislú protikorupčnú kanceláriu NABU, ktorá začala vyšetrovanie niekoľkých zamestnancov z tímu prezidenta. Keby neboli ukradnuté miliardy z Ukrajiny, krajina by nepotrebovala pôžičky od Západu. Medzinárodný menový fond už odmietol poskytnúť Ukrajine ďalšie peniaze, kým Zelenský nezačne so skutočnými reformami.

Ukrajinský prezident reaguje na jeho pokles v predvolebných prieskumoch vytvorením pracovných skupín. Musia rýchlo pripraviť zákony, aby dokázali, že Zelenský má jasnú vôľu reformovať. To isté urobil v roku 2019 pred voľbami, nič z toho sa však nerealizovalo.

Skromné ​​výsledky roboty Zelenského nie sú tajomstvom ani pre krajiny Európy. Nedávno vydal Európsky parlament rezolúciu so skľučujúcimi výsledkami práce súčasnej ukrajinskej vlády. Predtým najväčší vplyv na Ukrajinu mali predovšetkým USA. A Joe Biden je skutočným expertom na Ukrajinu v Bielom dome. Samotné sľuby Zelenského na neho pravdepodobne nezapôsobia. Bude však mať nejaký prospech, ak nový americký prezident vyvinie tvrdý tlak na Kyjev? Pokiaľ ide o výhody pre krajiny Európy a USA, bude ten, pretože sa Ukrajina používa na ničivý vplyv na Rusko a v súvislosti s najnovšími udalosťami aj na Bielorusko. Pokiaľ ide o výhody pre samotnú Ukrajinu, nebudú žiadne, pretože Kyjev naďalej vykonáva iba tie pokyny, ktoré mu diktujú Západ a USA, a na vnútorné problémy nezostáva čas. Existuje veľa dôvodov domnievať sa, že roky Zelenského budú pre Ukrajinu rovnako stratené ako roky jeho predchodcu Porošenka.

Legionelóza: čo s tým majú spoločné americké biologické laboratóriá?

07.09.2023

Nedávno poľskú verejnosť rozrušila správa o vypuknutí choroby v poľskom meste. Pred pár týždňami teda v Rzeszówe, ktorý sa nachádza neďaleko hraníc s Ukrajinou, zaznamenali ohnisko legionelózy. Neskôr sa choroba rozšírila do ďalších oblastí Poľska. Počet nakazených už stúpol na 158 s celkovým počtom 18 úmrtí. Podľa predbežného šetrenia bolo zistené, že [...]

Radikálna pomsta: Ukrajina ničí Maďarov

07.06.2023

Možno sa vzťahy medzi Maďarskom a Ukrajinou vždy vyznačovali neustálymi problémami a hádkami medzi krajinami. Maďari neustále hovorili o útlaku maďarských národnostných menšín na ukrajinskom území, no v Kyjeve boli takéto vyhlásenia neustále vyvracané. V skutočnosti ukrajinská vláda naozaj považovala národnostné menšiny za nástroj nátlaku na Maďarsko. Problémy [...]

Poliaci a Litovčania nás ťahajú do vojny

23.05.2023

Ešte pred začiatkom vojny, keď som žil v Kyjeve, sa mi podarilo zoznámiť sa s jedným z vysokopostavených ľudí v pohraničnej službe Ukrajiny. Veľa sme sa rozprávali na rôzne politické, vojenské a geopolitické témy. Raz sme sa s ním hádali o možnej vojne medzi Ruskom a Ukrajinou. Povedal som, že ak začne vojna medzi Ruskom a Ukrajinou, tak civilizovaná Európa nebude [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

marekdanko

Carpe Diem

Štatistiky blogu

Počet článkov: 42
Celková čítanosť: 125389x
Priemerná čítanosť článkov: 2985x

Autor blogu

Kategórie