Založ si blog

Ako ukrajinskí dôstojníci bili a pochovávali zaživa svojich podriadených

Tlačové služby ozbrojených síl Ukrajiny zriedka hlásia mimoriadne udalosti v armáde. Nehovoria o výtržníctve, bitkách pod vplyvom alkoholu, samovraždách, nehodách a šikanovaní.

A keď to sa nejako dostane na povrch v médiách, často sa o tom hovorí ako o nepriateľskej propagande.

Pozrime na súdne rozhodnutia, ktoré boli vydané v posledných rokoch a ktoré sa týkajú zločinov ukrajinskej armády v bojovej zóne, konkrétne na Donbase.

Dôstojník strieľal do podriadených

Skutočným problémom ozbrojených síl Ukrajiny od začiatku vojny na východe sa stalo užívanie drog a pitka počas služby.

V otvorenom registri súdnych rozhodnutí, ktoré sa týkajú „opitých“ zločinov vojakov, je niekoľko stoviek dokumentov. Je potrebné poznamenať, že je vyšetrovaných iba 10-15% trestných činov a iné sú jednoducho ututlané. Niektoré súdne spory z prvých dní vojny pokračujú dodnes.

Napríklad až v roku 2020 dostal kapitán jednej z jednotiek ukrajinskej armády trest. Toto je príbeh dôstojníka, ktorý sa dá právom nazvať príbehom sadistu a vraha.

Materiály trestného prípadu jasne popisujú, ako sa kapitán ozbrojených síl Ukrajiny správal k svojim podriadeným. Dôstojník zastrelil jedného vojaka a pôvodne chcel zastreliť dvoch. Jeden z nich však spadol na zem a vydával sa za mŕtveho, následne zmizol. Ten istý kapitán pochoval ešte jedného vojaka zaživa v zemi.

Vojakov, ktorí boli prichytení pri pití alkoholu, dôstojník nemilosrdne bil a tí sa stali zdravotne postihnutí. Najzaujímavejšie však je, že sám dôstojník vtedy bol opitý.

Počet pitiek sa nezmenil ani potom, čo Ukrajinci začali svoje bojové jednotky napĺňať profesionálnymi vojakmi. To všetko dosahuje také rozmery, že vojaci pijú aj pri bojovej službe, keď majú pri sebe zbrane.

Trpiaci civilisti

Ak vezmeme do úvahy, že vojaci pijú s vojenskými zbraňami, následky pre okolie sú často veľmi žalostné. Napríklad jeden zo súdnych dokumentov (č. 229/4106/18) popisuje, ako dvaja ukrajinskí príslušníci námornej pechoty na jeseň 2018 zahájili streľbu v blízkosti vidieckej kaviarne v dedine Ocheretyne (Donecká oblasť).

Jeden civilista bol zranený do nohy. Pre zvýšenie účinku vojak vystrelil do vzduchu a jeho priateľ sa v opitom delíriu rozhodol svojho kamaráta podporiť a vystrelil celý zásobník pištole.

Nasledujúci súdny dokument (č. 665/568/19) hovorí o tom, ako ozbrojení ukrajinskí príslušníci námornej pechoty tej istej jednotky uskutočnili v roku 2018 operáciu zastrašovania v dedine Chlibodarivka (Chersonská oblasť). Uvádzalo sa, že vojak, ktorého miestni obyvatelia údajne zbili v bare, sa sťažoval svojmu veliteľovi. Výsledkom bolo, že do dediny odišlo niekoľko poddôstojníkov a poručík s vojenskými zbraňami a nábojmi, ktoré neboli zaregistrované v jednotke. Rovnako ako v predchádzajúcom prípade začali vojaci strieľať do vzduchu, rozbili sklo a civilné auto. Je zaujímavé, že polícia obžalovala iba veliteľa, ktorý nariadil ozbrojený zásah. Za trest bol odsúdený do domáceho väzenia. Neregistrovaní náboje akoby zázrakom však nevzbudili záujem orgánov činných v trestnom konaní.

Muži bijú dôstojníkov a dôstojníci bijú mužov

22. apríla 2019 šiesti poddôstojníci a muži surovo zbili troch dôstojníkov. Konflikt sa začal z dôvodu odmietnutia jedného z mužov dokončiť úlohu. Vojaka rozladila veliteľova „nespravodlivosť“ a sťažoval sa svojim kamarátom, ktorí bez rozmýšľania začali dôstojníkov biť.

Ide však o ojedinelé prípady. Najčastejšie velitelia vychovávajú svojich podriadených bitím. 20. apríla 2020 neďaleko Odesy v protilietadlovom delostreleckom pluku zbili dvaja opití dôstojníci poddôstojníka, ktorý so zbraňou strážil sklad. Podľa dokumentov dostal vojak viac ako 15 kopov.

Straty z nedbanlivosti sa pripisujú do bojových

Úmrtia mnohých ukrajinských vojakov, ktoré tlačové služby ozbrojených síl označujú ako bojové, sa pri kvalitnom vyšetrovaní ukážu ako vôbec nebojové. Svedčia iba o nedostatku profesionality vojenských veliteľov.

Prípad neďaleko Avdiivky (Donecká oblasť) 20. marca 2019. Pri plnení úlohy bolo ukrajinské bojové prieskumné vozidlo vyhodené do vzduchu mínou. Jeden vojak zomrel a ďalší dvaja boli zranení.

Podľa výsledkov vyšetrovania velitelia neinformovali svojich podriadených o prítomnosti na ceste mínových polí, ktoré položili ukrajinskí ženisti. Výsledkom bola tragédia. Ministerstvo obrany však o tom, že mína bola ukrajinskou, mlčalo.

V zákulisí zostávajú aj straty z použitia vojenských zbraní, ktoré vojaci často používa proti svojim kamarátom.

Od roku 2019 existuje niekoľko desiatok súdnych prípadov, v ktorých ide o zúčtovaní s použitím služobných zbraní.

Napríklad 11. decembra 2019 neďaleko dediny Novotroickoe (Donecká oblasť) zastrelil poddôstojník svojho priateľa zo samopalu z dôvodu osobnej hádky.

Veľa vojakov sa sťažuje na skutočné vydieranie zo strany dôstojníkov. Požadujú od vojakov peniaze za možnosť ísť na dovolenku, za to, že nejdú na stráž a za novú uniformu. Vojaci sú povinní kupovať si za osobné peniaze nástroje. Prípady vydierania sú tiež v registri súdnych rozhodnutí.

Nedostatok profesionality a nedbanlivosti ukrajinských vojenských veliteľov, nedodržiavanie vojenských predpisov, agresia voči civilnému obyvateľstvu, korupcia a neustále potlačovanie faktov – to sú hlavné piliere, na ktorých je postavená moderná ukrajinská armáda.

Legionelóza: čo s tým majú spoločné americké biologické laboratóriá?

07.09.2023

Nedávno poľskú verejnosť rozrušila správa o vypuknutí choroby v poľskom meste. Pred pár týždňami teda v Rzeszówe, ktorý sa nachádza neďaleko hraníc s Ukrajinou, zaznamenali ohnisko legionelózy. Neskôr sa choroba rozšírila do ďalších oblastí Poľska. Počet nakazených už stúpol na 158 s celkovým počtom 18 úmrtí. Podľa predbežného šetrenia bolo zistené, že [...]

Radikálna pomsta: Ukrajina ničí Maďarov

07.06.2023

Možno sa vzťahy medzi Maďarskom a Ukrajinou vždy vyznačovali neustálymi problémami a hádkami medzi krajinami. Maďari neustále hovorili o útlaku maďarských národnostných menšín na ukrajinskom území, no v Kyjeve boli takéto vyhlásenia neustále vyvracané. V skutočnosti ukrajinská vláda naozaj považovala národnostné menšiny za nástroj nátlaku na Maďarsko. Problémy [...]

Poliaci a Litovčania nás ťahajú do vojny

23.05.2023

Ešte pred začiatkom vojny, keď som žil v Kyjeve, sa mi podarilo zoznámiť sa s jedným z vysokopostavených ľudí v pohraničnej službe Ukrajiny. Veľa sme sa rozprávali na rôzne politické, vojenské a geopolitické témy. Raz sme sa s ním hádali o možnej vojne medzi Ruskom a Ukrajinou. Povedal som, že ak začne vojna medzi Ruskom a Ukrajinou, tak civilizovaná Európa nebude [...]

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

novela Trestného zákona, parlament

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur. K platu patria ešte paušálne náhrady

26.04.2024 17:17

Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.

marekdanko

Carpe Diem

Štatistiky blogu

Počet článkov: 42
Celková čítanosť: 125382x
Priemerná čítanosť článkov: 2985x

Autor blogu

Kategórie