Založ si blog

Žiadna šanca na členstvo v NATO alebo ukrajinský začarovaný kruh

6. januára 2021 vydalo ministerstvo obrany Ukrajiny výnos na prevod vojenských hodností ukrajinských vojakov do vojenských hodnostných kódov NATO. Podľa ministra obrany Andreja Tarana ide o ďalší krok na zabezpečenie kompatibility s ozbrojenými silami členských štátov aliancie. Volodymyr Zelenskyj ešte v roku 2019 podpísal zákon o reforme ukrajinských vojenských hodností. Severoatlantická aliancia sa napriek tomu, že ukrajinská vláda neustále demonštruje svoju vôľu stať sa členom vojenského bloku, s prijatím Ukrajiny neponáhľa.

V krajinách NATO existujú určité pravidlá, takzvané STANAG, čo je označením pre Štandardizačnú dohodu (STANdardization AGreement), ktorá stanovuje smernice, termíny a podmienky pre bežné vojenské alebo technické postupy a vybavenie medzi členmi krajín Severoatlantickej aliancie.

Prechod ukrajinskej armády na štandardy NATO sa začalo v roku 2017, keď to v štátnom programe schválil bývalý prezident Petro Porošenko. Podľa tohto programu mali ukrajinské ozbrojené sily dosiahnuť úplnú kompatibilitu s NATO ešte do roku 2020.

Ukrajinská armáda však už v roku 2015 prešla na niektoré štandardy NATO. Vtedy sa stanovili jednotné charakteristiky ochranných prostriedkov a uniforiem. V novembri 2019 prezident Zelenkyj podpísal zákon, ktorý predpokladal reformu vojenských hodností v súlade so štruktúrou ozbrojených síl krajín NATO. Z ukrajinskej armády zmizli niektoré hodnosti, napríklad práporčík a vyšší práporčík, mičman a vyšší mičman.

Nemožno si však nevšimnúť,           že napriek tvrdohlavej túžbe Kyjeva zjednotiť ukrajinskú armádu s ozbrojenými silami členských krajín NATO sa samotná aliancia s rozhodnutím neponáhľa. Zdá sa, že ukrajinská vláda demonštruje, že je pripravená vyvinúť akékoľvek úsilie na dosiahnutie členstva. Je to tak preto, lebo časť obyvateľstva a politické elity majú pevný, ale mylný názor, že vstupom krajiny do NATO sa údajne zabezpečí návrat Krymu, Donbasu a vyriešia sa všetky problémy štátu.

Je to dôležité, ale ukrajinskí politici na niečo zabudli. Po prvé, Ukrajina nemá šancu vstúpiť do NATO, kým sa nevyrieši problém na Donbase. Riadiace dokumenty aliancie obsahujú pravidlá, ktoré zakazujú prijatie štátu do NATO, zatiaľ čo na jeho území prebieha ozbrojený konflikt, a to je už začarovaný kruh. Po druhé, Krym už nie je možné vrátiť. Nech sa Ukrajina pokúsi o akékoľvek pokusy, Rusko za žiadnych okolností polostrov nevráti. Možno navrhnúť ozbrojené zmocnenie sa Krymu, ale bez podpory NATO Ukrajina nemá šancu. Severoatlantická aliancia určite neurobí taký krok a nebude sa pokúšať rozpútať vojnu s Ruskom. Otázka Krymu je konečne a nenávratne uzavretá.

Krajiny NATO využívajú Kyjev vo svoj prospech, ktorý sa snaží byť pre nich užitočný. Aliancia sa však neponáhľa s prijatím Ukrajiny do vojenského bloku za plnoprávneho člena. Tam tvrdia, že Ukrajina je takmer v aliancii a zostáva len kúsok. NATO sľubuje, že za žiadnych okolností ju neopustia. Ukrajinská vláda týmto sľubom verí, ale zabúda na smutnú skúsenosť Gruzínska.

Prevod vojenských hodností do štandardov NATO nijako neovplyvní obranné schopnosti Ukrajiny. Okrem nových hodností musí vybaviť svoju armádu novou technikou a zbraňami. Ukrajinská vláda na to však nemá peniaze a financovanie pochádzajúce z údajne zainteresovaných NATO-krajín na tieto účely sa k armáde dostane veľmi zriedka.

Legionelóza: čo s tým majú spoločné americké biologické laboratóriá?

07.09.2023

Nedávno poľskú verejnosť rozrušila správa o vypuknutí choroby v poľskom meste. Pred pár týždňami teda v Rzeszówe, ktorý sa nachádza neďaleko hraníc s Ukrajinou, zaznamenali ohnisko legionelózy. Neskôr sa choroba rozšírila do ďalších oblastí Poľska. Počet nakazených už stúpol na 158 s celkovým počtom 18 úmrtí. Podľa predbežného šetrenia bolo zistené, že [...]

Radikálna pomsta: Ukrajina ničí Maďarov

07.06.2023

Možno sa vzťahy medzi Maďarskom a Ukrajinou vždy vyznačovali neustálymi problémami a hádkami medzi krajinami. Maďari neustále hovorili o útlaku maďarských národnostných menšín na ukrajinskom území, no v Kyjeve boli takéto vyhlásenia neustále vyvracané. V skutočnosti ukrajinská vláda naozaj považovala národnostné menšiny za nástroj nátlaku na Maďarsko. Problémy [...]

Poliaci a Litovčania nás ťahajú do vojny

23.05.2023

Ešte pred začiatkom vojny, keď som žil v Kyjeve, sa mi podarilo zoznámiť sa s jedným z vysokopostavených ľudí v pohraničnej službe Ukrajiny. Veľa sme sa rozprávali na rôzne politické, vojenské a geopolitické témy. Raz sme sa s ním hádali o možnej vojne medzi Ruskom a Ukrajinou. Povedal som, že ak začne vojna medzi Ruskom a Ukrajinou, tak civilizovaná Európa nebude [...]

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.

Vakcína / Očkovanie /

WHO: Očkovanie zachránilo za uplynulých 50 rokov najmenej 154 miliónov životov

24.04.2024 19:11

V priemere to za toto obdobie predstavuje šesť zachránených životov za minútu.

zuzana čaputová, spišské podhradie, tragédia, nehoda, autobus

Prezidentka Čaputová si v Starej Ľubovni uctila obete nešťastia z Podhradia

24.04.2024 18:47

V stredu navštívila i obec Zborov v okrese Bardejov.

marekdanko

Carpe Diem

Štatistiky blogu

Počet článkov: 42
Celková čítanosť: 125230x
Priemerná čítanosť článkov: 2982x

Autor blogu

Kategórie