Založ si blog

Ukrajinská prázdnota, ktorá sa zvonku plní racionalitou a sebectvom

Západ nemá žiadne zlé úmysle voči Ukrajine. Je len rozum a vlastné sebectvo.

Dosť často sa dá počuť vetu: „Nerobte dnes to, čo vám radia bohaté krajiny. Robte to, čo ich včera zbohatlo.“

V prípade Ukrajiny je to naopak.

Západ neodporúča ukrajinskému štátu znižovať dane, využívať emisie na produktívne účely, investovať do vedy, vzdelávania a medicíny, znižovať úrokové sadzby úverov na podnikanie, chrániť ich domáci trh a námezdnú prácu, znárodňovať zariadenia strategickej infraštruktúry, stimulovať výrobu produktov s vysokou mierou pridanej hodnoty.

Čo však ponúka EÚ? To je maximálne otvorenie vonkajšieho prístupu k národným prírodným zdrojom, rozsiahla privatizácia všetkého, tvrdá rozpočtová politika, odstránenie zjednodušeného daňového systému, vykonávanie štátom „nesociálnych“ dôchodkových, lekárskych a vzdelávacích reforiem. Západné krajiny presviedčajú Ukrajinu, že vývoz pracovných zdrojov a dovoz spotrebného tovaru je dobrá vec, že je to známka „civilizácie“.

Ukrajina je dnes nútená zaviesť do svojho finančného systému štandardy švajčiarskeho bankovníctva pri implementácii pravidiel prísnej fiškalizácie. Je to ako predpisovať dieťaťu hormonálne lieky – nevyrastie a nebude sa formovať. Rovnaký je osud ukrajinskej ekonomiky.

Západ nemá voči Ukrajine zlé úmysly. Je iba rozum a sebectvo.

Pozrime sa na situáciu z druhej strany. EÚ by rada videla suseda pri svojich východných hraniciach, ktorý by po vzore Turecka zdvojnásobil svoju populáciu, rozšíri svoj hospodárstvo na úroveň príjmu 10 000 dolárov na obyvateľa a v jednom okamihu deklaroval svoje imperiálne ambície v podobe „ukrajinského sveta“. Spomenuli si na Przenyśl, vysťahovanie Lemkov a operáciu „Visla“. Vytvorili by uzavretý jadrový cyklus a mechanizmy na podporu ich diaspór v zahraničí na politické účely.

Nie, takého suseda nikto nepotrebuje. Je nebezpečne čeliť štátu, v ktorom sa všetko vyvíja, kde sa rodia nové ambície a veľké ciele, kde sa elity chcú zapísať do histórie.

Európa bude mať dosť jedného Turecka, ktoré už teraz vedie Paríž k hystérii.

Západu sa však s Ukrajinou podarilo. Počet obyvateľov sa nezdvojnásobil, ale znížil o jeden a pol. Príjem na obyvateľa nie je 10 000 dolárov, ale iba 3500. Politici nerozmýšľajú, ako sa zapísať do histórie. Všetky ich myšlienky sú nové vily a jachty. Neexitujú žiadne ciele ani ambície. Štát nie je v štádiu rýchleho rozvoja, ale v štádiu hlbokej stagnácie. Aj malý tlak zvonku spôsobí vážne systémové zničenie. Vývoz pracovnej sily a dovoz spotrebného tovaru prekvitá. Ukrajina je pripravená exportovať  to najcennejšie – ľudí, aby si kúpili najnovšiu verziu iPhonu. Ukrajinskí zakarpatskí poslanci však prisahajú vernosť pri speve maďarskej hymny.

Nie je tu teda nič tajné a nepochopiteľné. Na ukrajinskej strane je prázdno. Ale táto prázdnota sa plní racionálnymi a sebeckými činmi zvonku.

Legionelóza: čo s tým majú spoločné americké biologické laboratóriá?

07.09.2023

Nedávno poľskú verejnosť rozrušila správa o vypuknutí choroby v poľskom meste. Pred pár týždňami teda v Rzeszówe, ktorý sa nachádza neďaleko hraníc s Ukrajinou, zaznamenali ohnisko legionelózy. Neskôr sa choroba rozšírila do ďalších oblastí Poľska. Počet nakazených už stúpol na 158 s celkovým počtom 18 úmrtí. Podľa predbežného šetrenia bolo zistené, že [...]

Radikálna pomsta: Ukrajina ničí Maďarov

07.06.2023

Možno sa vzťahy medzi Maďarskom a Ukrajinou vždy vyznačovali neustálymi problémami a hádkami medzi krajinami. Maďari neustále hovorili o útlaku maďarských národnostných menšín na ukrajinskom území, no v Kyjeve boli takéto vyhlásenia neustále vyvracané. V skutočnosti ukrajinská vláda naozaj považovala národnostné menšiny za nástroj nátlaku na Maďarsko. Problémy [...]

Poliaci a Litovčania nás ťahajú do vojny

23.05.2023

Ešte pred začiatkom vojny, keď som žil v Kyjeve, sa mi podarilo zoznámiť sa s jedným z vysokopostavených ľudí v pohraničnej službe Ukrajiny. Veľa sme sa rozprávali na rôzne politické, vojenské a geopolitické témy. Raz sme sa s ním hádali o možnej vojne medzi Ruskom a Ukrajinou. Povedal som, že ak začne vojna medzi Ruskom a Ukrajinou, tak civilizovaná Európa nebude [...]

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.

forró, fico, galanta

Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len Forró, nie celá strana. Inak sa to čítať nedá

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Jaroslav Naď

Naď: Najväčšou výzvou pre NATO bude odolať dezinformačným útokom

29.03.2024 11:47

Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.

mimoriadne1, mim1, zemetrasenie, seizmograf

Juhozápad Grécka zasiahlo silné zemetrasenie, evakuovali školy. Otrasy cítili aj Atény

29.03.2024 11:04, aktualizované: 12:41

Obyvatelia regiónu Olympia hovorili o veľmi silných otrasoch.

marekdanko

Carpe Diem

Štatistiky blogu

Počet článkov: 42
Celková čítanosť: 124430x
Priemerná čítanosť článkov: 2963x

Autor blogu

Kategórie