Založ si blog

Dohody treba zachovávať

9. decembra uplynie rok od parížskeho samitu v normandskom formáte (Nemecko, Francúzsko, Rusko a Ukrajina). Je teda na čase zhodnotiť, ako v skutočnosti ide s vykonávaním dohôd, ktoré sa tam uzavreli. Tu budú vylúčené všetky ďalšie problémy súčasnej Ukrajiny, ako napríklad zaobchádzanie s ruským jazykom pre 40 percent populácie.

Závery parížskeho samitu obsahovali sedem konkrétnych opatrení, ktoré by sa mali uskutočniť do apríla 2020. Čo sa teda dosiahlo v tomto okamihu? Holé fakty ukazujú, že sa toho veľa nestalo: implementovali sa len dva body a iba čiastočne.

Po prvé v decembri 2019 a v apríli 2020 sa uskutočnila dlho očakávaná výmena 234 väzňov medzi Kyjevom a Donbasom. Ukrajinská strana si neplnila svoje povinnosti v plnom rozsahu a neprepustila niektorých z bývalých zadržaných z trestného stíhania.

Po druhé v júli 2020 kontaktná skupina v Minsku s veľkými ťažkosťami schválila „opatrenia na posilnenie prímeria“ napriek odporu Kyjeva, tie sa však dodržiavajú iba čiastočne.

Zvyšných päť hlavných bodov zostáva nerealizovaných iba kvôli pozícii Ukrajiny. Kyjev predovšetkým odmieta rokovať s Donbasom o právnych aspektoch osobitného statusu regiónu a implementácii takzvanej „Steinmeierovej formuly“, ktorá by umožnila nadobudnutie účinnosti zákona o osobitnom štatuse v deň regionálnych volieb.

Bohužiaľ sa opakovane stretávame s tým, že ukrajinská strana sa snaží interpretovať iným spôsobom základné princípy „Pacta sunt servanda“ (lat. „dohody treba zachovávať“). Vynára sa logická otázka, či ma ukrajinská vláda skutočný záujem na prekonaní vnútorného konfliktu a či je prezident Volodymyr Zelenský a jeho tím vôbec schopní zabezpečiť dodržiavania povinností normandského formátu.

Neustále výhovorky namiesto realizácie dohôd

Namiesto toho, aby implementovali uznesenia hláv štátov štyroch krajín, neustále počujeme iba výhovorky z Kyjeva. Súčasťou tejto stratégie sú aj pokusy dištancovať sa od jasne definovaných krokov balíka opatrení. Nedostatok politickej vôle nemožno jednoducho donekonečna maskovať alebo nahrádzať neustálym obviňovaním Moskvy zo všetkých smrteľných hriechov. Napríklad Ukrajina nedávno predstavila „Plán spoločných krokov“, ktorý úplne a jednostranne odporuje duchu a obsahu minských a parížskych dohôd.

V záujme objektivity by som chcel upriamiť vašu pozornosť na najnovšie dokumenty osobitnej monitorovacej misie OBSE. Napríklad misia hovorí, že do zóny konfliktu bola dodaná ukrajinská vojenská technika. Len nedávno sa doviezlo viac ako 70 tankov a desiatky nábojov veľkého kalibru. Správa misie o tragických civilných nehodách tiež odhaľujem, kto je zdrojom agresie. Podľa štúdie tvoria obyvatelia území, ktoré Kyjev nekontroluje, takmer 75 percent z celkového počtu obetí ostreľovania na oboch stranách kontaktnej línie. Celkovo bolo od začiatku roka 2017 do septembra 2020 v Doneckej oblasti zaznamenaných 750 civilných obetí, v Luhanskej oblasti 196 osôb.

Zdá sa, že politici v Kyjeve sa zaujímajú o svoje vlastné politické záujmy viac než koniec vojny. Vysokí predstavitelia v Berlíne a Paríži by mali túto skutočnosť jasnejšie pochopiť. Možnosť ďalšieho summitu v normandskom formáte sa tak stáva čoraz vzdialenejšou. Rokovania majú zmysel, iba ak sú všetky strany pripravené implementovať dohodnuté uznesenia. Momentálne to tak bohužiaľ nie je.

Legionelóza: čo s tým majú spoločné americké biologické laboratóriá?

07.09.2023

Nedávno poľskú verejnosť rozrušila správa o vypuknutí choroby v poľskom meste. Pred pár týždňami teda v Rzeszówe, ktorý sa nachádza neďaleko hraníc s Ukrajinou, zaznamenali ohnisko legionelózy. Neskôr sa choroba rozšírila do ďalších oblastí Poľska. Počet nakazených už stúpol na 158 s celkovým počtom 18 úmrtí. Podľa predbežného šetrenia bolo zistené, že [...]

Radikálna pomsta: Ukrajina ničí Maďarov

07.06.2023

Možno sa vzťahy medzi Maďarskom a Ukrajinou vždy vyznačovali neustálymi problémami a hádkami medzi krajinami. Maďari neustále hovorili o útlaku maďarských národnostných menšín na ukrajinskom území, no v Kyjeve boli takéto vyhlásenia neustále vyvracané. V skutočnosti ukrajinská vláda naozaj považovala národnostné menšiny za nástroj nátlaku na Maďarsko. Problémy [...]

Poliaci a Litovčania nás ťahajú do vojny

23.05.2023

Ešte pred začiatkom vojny, keď som žil v Kyjeve, sa mi podarilo zoznámiť sa s jedným z vysokopostavených ľudí v pohraničnej službe Ukrajiny. Veľa sme sa rozprávali na rôzne politické, vojenské a geopolitické témy. Raz sme sa s ním hádali o možnej vojne medzi Ruskom a Ukrajinou. Povedal som, že ak začne vojna medzi Ruskom a Ukrajinou, tak civilizovaná Európa nebude [...]

Tádž Mahal, mReportér

Jeden z novodobých divov sveta, ktorý stavali viac ako dvadsať rokov. Majestátna stavba je považovaná za symbol Indie

19.03.2024 05:00

Nášmu mReportérovi sa podarilo zachytiť pekné zábery priamo z Indie.

pellegrini, korčok

Čo sa dialo po prvom dueli prezidentských kandidátov: Korčok hovoril o čudnej kampani, Pellegrini sa porovnával s Bidenom

19.03.2024 00:51

Pravda sledovala zákulisie prvej debaty dvoch najpopulárnejších uchádzačov o prezidentský post

Izrael / Tunel / Hamas /

Zástupca šéfa ozbrojeného krídla Hamasu je podľa USA po smrti

18.03.2024 23:29

Biely dom potvrdil smrť tretieho muža Hamasu Marwána Ísu.

pellegrini

Pellegrini o prezidentskej kampani: Očakáva od Matoviča podpásový útok?

18.03.2024 22:54

A ako vníma, že nedostal podporu od koaličného partnera SNS?

marekdanko

Carpe Diem

Štatistiky blogu

Počet článkov: 42
Celková čítanosť: 124191x
Priemerná čítanosť článkov: 2957x

Autor blogu

Kategórie