Založ si blog

„Ukrajinskí radikáli a civilizovaná Európa“ (2. časť)

Nedávno som uverejnil svoj článok „Ukrajinskí radikáli a civilizovaná Európa“. Tento bude krátkym dodatkom.

Hlavnou udalosťou Ukrajiny za posledný týždeň je útok na autobus s aktivistami politického hnutia „Vlastenci – Za život“ neďaleko Charkova. Médiá informovali, že neznáme osoby strieľali do autobusu z traumatických zbraní. V dôsledku incidentu boli vážne zranení štyria ľudia. Poslanec Ilya Kiva („Opozičná platforma – Za život“) zverejnil na svojej stránke vo Facebooku video, v ktorom uviedol, že stúpenci nacionalistickej strany „Národný zbor“ sú vinní z útoku na autobus. Ilya Kiva požiadal okamžitú reakciu zo strany vlády a osobne od prezidenta Ukrajiny. Okrem toho uviedol, že neboli podniknuté žiadne kroky na vyšetrenie predchádzajúcich napadnutí na aktivistov skupiny „Vlastenci – Za život“. Polícia tvrdí, že nebol to útok, ale konflikt medzi „dvoma stranami“. Ukrajinský minister vnútra Ukrajiny vôbec povedal, že to bola zrážka ľudí „bez mozgu, ale so svalmi“.

Veľmi zaujímavé je aj vyhlásenie šéfa nacionalistickej strany „Národný zbor“ Andreja Biletského. Priamo nepotvrdil, že jeho ľudia zaútočili, ale objasnil, že takéto činy podporuje. Citujem jeho slová:

„Ak k takejto situácii došlo, takže si myslím, že ide o reakciu na nečinnosť ukrajinských špeciálnych služieb a ministerstva vnútra. Pokiaľ viem, zadržaní ľudia s týmto prípadom nemajú nič spoločné. Ak majú, tak dúfam, že Ukrajinská bezpečnostná služba a generálna prokuratúra budú mať v tejto súvislosti vôľu, svedomie a charakter a udelí týmto mužom medailu za boj proti separatizmu, a to je všetko“.

Ukrajinská vláda sa zo všetkých síl snaží stať členom Európskej únie, zároveň však neprijíma nijaké opatrenia na nastolenie poriadku v štáte. Ba čo viac môže zakrývať aj aktivity nacionalistov, ktorí spôsobujú nepokoje na uliciach ukrajinských miest a nenesú žiadnu zodpovednosť. Navyše vedúci predstavitelia strán otvorene deklarujú potrebu podporovať takéto kroky. Som toho názoru, že s týmto postojom Ukrajina ešte nie je zrelá na vstup do Európy.

Legionelóza: čo s tým majú spoločné americké biologické laboratóriá?

07.09.2023

Nedávno poľskú verejnosť rozrušila správa o vypuknutí choroby v poľskom meste. Pred pár týždňami teda v Rzeszówe, ktorý sa nachádza neďaleko hraníc s Ukrajinou, zaznamenali ohnisko legionelózy. Neskôr sa choroba rozšírila do ďalších oblastí Poľska. Počet nakazených už stúpol na 158 s celkovým počtom 18 úmrtí. Podľa predbežného šetrenia bolo zistené, že [...]

Radikálna pomsta: Ukrajina ničí Maďarov

07.06.2023

Možno sa vzťahy medzi Maďarskom a Ukrajinou vždy vyznačovali neustálymi problémami a hádkami medzi krajinami. Maďari neustále hovorili o útlaku maďarských národnostných menšín na ukrajinskom území, no v Kyjeve boli takéto vyhlásenia neustále vyvracané. V skutočnosti ukrajinská vláda naozaj považovala národnostné menšiny za nástroj nátlaku na Maďarsko. Problémy [...]

Poliaci a Litovčania nás ťahajú do vojny

23.05.2023

Ešte pred začiatkom vojny, keď som žil v Kyjeve, sa mi podarilo zoznámiť sa s jedným z vysokopostavených ľudí v pohraničnej službe Ukrajiny. Veľa sme sa rozprávali na rôzne politické, vojenské a geopolitické témy. Raz sme sa s ním hádali o možnej vojne medzi Ruskom a Ukrajinou. Povedal som, že ak začne vojna medzi Ruskom a Ukrajinou, tak civilizovaná Európa nebude [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

marekdanko

Carpe Diem

Štatistiky blogu

Počet článkov: 42
Celková čítanosť: 125332x
Priemerná čítanosť článkov: 2984x

Autor blogu

Kategórie