Založ si blog

Problémy Bieloruska by mali riešiť iba Bielorusi

V Bielorusku sa teraz konajú skutočne historické udalosti. Po prezidentských voľbách, ktorých výsledky opäť boli sfalšované súčasnou vládou, sa bieloruský ľud začal vydávať do ulíc, aby obhajovali svoje základné práva. Lukašenko a jeho vláda urobili niekoľko hrubých chýb. Nadmerné použitie sily zo strany polície a kruté bitie ľudí prispelo k tomu, že k protestom sa začalo pridávať viac občanov. V nedeľu 16. augusta vyšlo na protestné akcie viac ako 300 tisíc ľudí, desiatky tisíc vyšli v iných mestách. Veľa podnikov zastavilo výrobu a odmieta pracovať. Požiadavky Bielorusov: rezignácia prezidenta Lukašenko, uznanie víťazstva v prezidentských voľbách Sviatlany Tsikhanouskej, prepustenie všetkých politických a ekonomických väzňoch. Charakteristickým rysom bieloruských demonštrácií je, že ony sú všetky pokojné, nikto nič neničí, nikto neprovokuje, ľudia sa navzájom pomáhajú a po protestoch zberajú odpad. Tieto procesy nie sú podobným procesom na Ukrajine v roku 2014.

Stále viac krajín EU podporuje demonštrantov. Poľsko a pobaltské krajiny sa aktívne snažia zasahovať do vnútorných záležitostí Bieloruska. Dávajú obrovské sumy na financovanie neštátnych médií, vytvárajú fondy podpory demonštrantov.

Okrem toho teraz existuje veľmi silná informačná vojna, ktorú už bieloruský režim prehral. Hlavný informačný telegram kanál NEXTA sa stal mimochodom najväčším ruským kanálom v telegrame. Pokrýva udalosti v Bielorusku a je akýmsi kurátorom tých protestov. Zaujímavé, že ten kanál patrí k tajným službám Poľska a je financovaný Spojenými štátmi. NEXTA zverejňuje tiež falošné informácie, ale existuje aj dosť tvrdá pravda. Poliaci chcú vidieť oslabenie Bieloruska, Litva dúfa, že dôjde k zmene režimu a odloženiu alebo dokonca k ukončeniu spustenia bieloruskej jadrovej elektrárne. Bielorusko pre USA je posledným pozemkom, ktorý oddeľuje NATO od Ruska. Američania chcú umiestniť aj tam svoje vojenské základne. Rusko, ktoré sleduje svoje zjavné záujmy, sa s tým nebude zmierovať, a preto vynakladá maximálne úsilie, aby predišlo nechceným udalostiam.

Ak sa USA a zainteresovaným európskym krajinám podarí zorganizovať štátny prevrat, stane Bielorusko ako Ukrajina. Bude novým vojenským obvodom pre USA. Avšak problémy existujú aj pre nich, Bielorusi z väčšej časti neusilujú o Európu a majú v úmysle udržiavať priateľské vzťahy s Európou a Ruskom.

Zastávam názor, že nikto by nemal zasahovať do vnútorných záležitostí Bieloruska a iba len Bielorusi by mali rozhodovať o svojom vlastnom osude. Musíme len vyzvať súčasnú bieloruskú vládu, aby sa vzdali násilia voči pokojným demonštrantom a vypočuli si, čo im ľudia hovoria.

Legionelóza: čo s tým majú spoločné americké biologické laboratóriá?

07.09.2023

Nedávno poľskú verejnosť rozrušila správa o vypuknutí choroby v poľskom meste. Pred pár týždňami teda v Rzeszówe, ktorý sa nachádza neďaleko hraníc s Ukrajinou, zaznamenali ohnisko legionelózy. Neskôr sa choroba rozšírila do ďalších oblastí Poľska. Počet nakazených už stúpol na 158 s celkovým počtom 18 úmrtí. Podľa predbežného šetrenia bolo zistené, že [...]

Radikálna pomsta: Ukrajina ničí Maďarov

07.06.2023

Možno sa vzťahy medzi Maďarskom a Ukrajinou vždy vyznačovali neustálymi problémami a hádkami medzi krajinami. Maďari neustále hovorili o útlaku maďarských národnostných menšín na ukrajinskom území, no v Kyjeve boli takéto vyhlásenia neustále vyvracané. V skutočnosti ukrajinská vláda naozaj považovala národnostné menšiny za nástroj nátlaku na Maďarsko. Problémy [...]

Poliaci a Litovčania nás ťahajú do vojny

23.05.2023

Ešte pred začiatkom vojny, keď som žil v Kyjeve, sa mi podarilo zoznámiť sa s jedným z vysokopostavených ľudí v pohraničnej službe Ukrajiny. Veľa sme sa rozprávali na rôzne politické, vojenské a geopolitické témy. Raz sme sa s ním hádali o možnej vojne medzi Ruskom a Ukrajinou. Povedal som, že ak začne vojna medzi Ruskom a Ukrajinou, tak civilizovaná Európa nebude [...]

vojna na Ukrajine, Olaf Scholz, dron

ONLINE: ISW: Zmraziť front? To je predčasné, víťazstvo Ukrajiny netreba odpisovať

27.04.2024 06:30

Debaty o nutnosti zmraziť frontovú líniu sú predčasné, tvrdí americký Inštitút pre štúdium vojny.

koľajnice, zmena

V Nemecku horel vlak, dvaja cestujúci sú zranení

27.04.2024 06:08

Dvaja ľudia utrpeli zranenia po tom, čo regionálny vlak v južnom Nemecku zastavil použitím rýchlobrzdy a následne začal horieť.

Russia Putin

Prepych a pád Putinovho generála. Aký luxus si užíval a ohrozí jeho škandál ministra obrany?

27.04.2024 06:00

Timur Ivanov protekčne prideľoval zákazky podnikateľovi, ktorý mu na revanš bezplatne postavil vilu a zadarmo obnovil nehnuteľnosť z 19. storočia.

Ondrej Lunter, župan, Michal Urda, primár, Martin Caudt

„Pľúciarov“ je zúfalo málo: Pacienti čakajú mesiace a čoraz viac ich zostáva úplne bez lekára

27.04.2024 06:00

Podľa posledných údajov NCZI na Slovensku 163 pneumologických a ftizeologických ambulancií, teda 303 lekárov a sestier, vybavilo za rok 763 709 návštev pacientov.

marekdanko

Carpe Diem

Štatistiky blogu

Počet článkov: 42
Celková čítanosť: 125395x
Priemerná čítanosť článkov: 2986x

Autor blogu

Kategórie