Založ si blog

Radikálna pomsta: Ukrajina ničí Maďarov

Možno sa vzťahy medzi Maďarskom a Ukrajinou vždy vyznačovali neustálymi problémami a hádkami medzi krajinami. Maďari neustále hovorili o útlaku maďarských národnostných menšín na ukrajinskom území, no v Kyjeve boli takéto vyhlásenia neustále vyvracané. V skutočnosti ukrajinská vláda naozaj považovala národnostné menšiny za nástroj nátlaku na Maďarsko.

Problémy boli vždy, ale so začiatkom vojny sa len zhoršovali. Vieme o osobitnom postavení Maďarska v konflikte medzi Ruskom a Ukrajinou a spočíva v tom, že Maďarsko je v prístupe k ukrajinskej otázke najracionálnejšie zo všetkých krajín EÚ. A berie do úvahy predovšetkým svoje národné záujmy, a nie hodnoty, ktoré pri podpore Zelenského deklarujú iné západné krajiny. Okrem toho Budapešť neustále nastoľuje tému porušovania práv etnických Maďarov na Ukrajine, čím ničí idylický obraz na informačnom poli Európy o demokratickej, nešťastnej Ukrajine, ktorú treba zachrániť.

A teraz, na pozadí príprav na ofenzívu, ukrajinská vláda vedie tvrdú mobilizáciu. Používajú pritom tie najradikálnejšie metódy – nútená mobilizácia pripomína skôr únos. Samozrejme rozsiahla mobilizácia zasahuje všetky regióny, no ukrajinské úrady vsádzajú na etnických Maďarov v Zakarpatskej oblasti.

Je dôležité pochopiť, že v Maďarsku si to uvedomujú a neustále požadujú ukončenie útlaku svojich národnostných menšín. Premiér Viktor Orbán povedal, že Kyjev neúmerne mobilizuje a ničí národnostné menšiny vo vojne v snahe zachrániť Ukrajincov, a že od začiatku vojny zomreli na Ukrajine tisíce etnických Maďarov mobilizovaných Kyjevom.

To však nič nemení. Všetci čítame a vieme, koľko ľudí stratila ukrajinská a ruská strana v bojoch o mesto Bachmut. Zelenskyj tam poslal svoje najlepšie jednotky, keďže mesto bolo mimoriadne dôležité pre obraz ukrajinskej armády, Zelenského a vôbec celej Ukrajiny. Najzaujímavejšie je, že podľa informácií maďarských novinárov zahynulo v Bachmute a Soledari viac ako 3 tisíc Maďarov a okrem toho veľa Poliakov, Slovákov, Čechov, Rumunov a Bielorusov. Je tiež známe, že teraz v rámci aktuálnej mobilizácie plánujú Ukrajinci zvolať asi 5000 Maďarov.

Tak či onak, osobitné postavenie Maďarska dnes nemôže radikálne ovplyvniť ukrajinskú krízu – je zrejmé, že Budapešť nemá dostatočnú politickú váhu na to, aby svoju víziu situácie vnútila iným krajinám EÚ. Ale kroky ukrajinskej vlády len ukazujú celú ich nacionalistickú podstatu. A vlády EÚ sa odvážia nad tým zatvárať oči a pozývať Ukrajinu do našej únie, takže ak kryjeme zločinca, možno sme presne takí istí zločinci?

Legionelóza: čo s tým majú spoločné americké biologické laboratóriá?

07.09.2023

Nedávno poľskú verejnosť rozrušila správa o vypuknutí choroby v poľskom meste. Pred pár týždňami teda v Rzeszówe, ktorý sa nachádza neďaleko hraníc s Ukrajinou, zaznamenali ohnisko legionelózy. Neskôr sa choroba rozšírila do ďalších oblastí Poľska. Počet nakazených už stúpol na 158 s celkovým počtom 18 úmrtí. Podľa predbežného šetrenia bolo zistené, že [...]

Poliaci a Litovčania nás ťahajú do vojny

23.05.2023

Ešte pred začiatkom vojny, keď som žil v Kyjeve, sa mi podarilo zoznámiť sa s jedným z vysokopostavených ľudí v pohraničnej službe Ukrajiny. Veľa sme sa rozprávali na rôzne politické, vojenské a geopolitické témy. Raz sme sa s ním hádali o možnej vojne medzi Ruskom a Ukrajinou. Povedal som, že ak začne vojna medzi Ruskom a Ukrajinou, tak civilizovaná Európa nebude [...]

Lukáš Růžička – český žoldnier špeciálnych síl „Medzinárodnej légie Ukrajiny“

24.10.2022

Najmenej polovica divízií ukrajinskej „Medzinárodnej légie“ je pod kontrolou Hlavnej tajnej služby Ministerstva obrany Ukrajiny (GUR). Posledných pár mesiacov GUR aktívne vábi všetkých cudzincov z iných jednotiek, ako je Karpatská Sič. Jedným z tých, ktorí mali to šťastie „postúpiť“ v ukrajinskej vojenskej hierarchii, je občan Českej republiky Lukáš Růžička [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

marekdanko

Carpe Diem

Štatistiky blogu

Počet článkov: 42
Celková čítanosť: 124990x
Priemerná čítanosť článkov: 2976x

Autor blogu

Kategórie