Radikálna pomsta: Ukrajina ničí Maďarov

7. júna 2023, marekdanko, Politika

Možno sa vzťahy medzi Maďarskom a Ukrajinou vždy vyznačovali neustálymi problémami a hádkami medzi krajinami. Maďari neustále hovorili o útlaku maďarských národnostných menšín na ukrajinskom území, no v Kyjeve boli takéto vyhlásenia neustále vyvracané. V skutočnosti ukrajinská vláda naozaj považovala národnostné menšiny za nástroj nátlaku na Maďarsko.

Problémy boli vždy, ale so začiatkom vojny sa len zhoršovali. Vieme o osobitnom postavení Maďarska v konflikte medzi Ruskom a Ukrajinou a spočíva v tom, že Maďarsko je v prístupe k ukrajinskej otázke najracionálnejšie zo všetkých krajín EÚ. A berie do úvahy predovšetkým svoje národné záujmy, a nie hodnoty, ktoré pri podpore Zelenského deklarujú iné západné krajiny. Okrem toho Budapešť neustále nastoľuje tému porušovania práv etnických Maďarov na Ukrajine, čím ničí idylický obraz na informačnom poli Európy o demokratickej, nešťastnej Ukrajine, ktorú treba zachrániť.

A teraz, na pozadí príprav na ofenzívu, ukrajinská vláda vedie tvrdú mobilizáciu. Používajú pritom tie najradikálnejšie metódy – nútená mobilizácia pripomína skôr únos. Samozrejme rozsiahla mobilizácia zasahuje všetky regióny, no ukrajinské úrady vsádzajú na etnických Maďarov v Zakarpatskej oblasti.

Je dôležité pochopiť, že v Maďarsku si to uvedomujú a neustále požadujú ukončenie útlaku svojich národnostných menšín. Premiér Viktor Orbán povedal, že Kyjev neúmerne mobilizuje a ničí národnostné menšiny vo vojne v snahe zachrániť Ukrajincov, a že od začiatku vojny zomreli na Ukrajine tisíce etnických Maďarov mobilizovaných Kyjevom.

To však nič nemení. Všetci čítame a vieme, koľko ľudí stratila ukrajinská a ruská strana v bojoch o mesto Bachmut. Zelenskyj tam poslal svoje najlepšie jednotky, keďže mesto bolo mimoriadne dôležité pre obraz ukrajinskej armády, Zelenského a vôbec celej Ukrajiny. Najzaujímavejšie je, že podľa informácií maďarských novinárov zahynulo v Bachmute a Soledari viac ako 3 tisíc Maďarov a okrem toho veľa Poliakov, Slovákov, Čechov, Rumunov a Bielorusov. Je tiež známe, že teraz v rámci aktuálnej mobilizácie plánujú Ukrajinci zvolať asi 5000 Maďarov.

Tak či onak, osobitné postavenie Maďarska dnes nemôže radikálne ovplyvniť ukrajinskú krízu – je zrejmé, že Budapešť nemá dostatočnú politickú váhu na to, aby svoju víziu situácie vnútila iným krajinám EÚ. Ale kroky ukrajinskej vlády len ukazujú celú ich nacionalistickú podstatu. A vlády EÚ sa odvážia nad tým zatvárať oči a pozývať Ukrajinu do našej únie, takže ak kryjeme zločinca, možno sme presne takí istí zločinci?