Založ si blog

„Najsilnejšia“ armáda v Európe pľujúca na svojich občanov

5. novembra 2020 prijala Verchovna rada Ukrajiny návrh zákona o štátnom rozpočte na rok 2021. Návrh bol prijatý na pozadí vážneho poklesu priemyselnej výroby a zložitej ekonomickej situácie. Plánovaný rozpočet na obranu sa navyše stal najväčším od získania nezávislosti Ukrajiny. Na vojenské potreby sa vyčlení 5,93% HDP. To je viac než v ktorejkoľvek z krajín NATO. Rast výdavkov na obranu však naďalej podkopáva ukrajinskú ekonomiku a nezachráni ju pred pokračujúcou deindustrializáciou a hospodárskou katastrofou.

Ukrajinská vláda v skutočnosti pokračuje v zvyšovaní výdavkov na bezpečnostný sektor a zjavne ignoruje skutočné ekonomické problémy. V chudobnej krajine, z ktorej ľudia utekajú za prácou, kde pokračuje vojna a kde sa stráca celý priemysel, vláda neprejavuje záujem túto situáciu napraviť. Mimochodom, Ukrajina už teraz najviac zarába na vývoze obilia, hoci pred desiatimi rokmi bol hlavným zdrojom príjmu predaj kovu. To znamená, že Ukrajina sa stáva, nech to znie akokoľvek hrubo, ale v skutočnosti odráža existujúcu realitu, surovinovým príveskom Európy.

Ale napriek tomu vláda Zelenského ani neplánuje znížiť výdavky na potreby ozbrojených síl. Ukrajinské elity označujú svoju armádu za jednu z najsilnejších v Európe. Je to však skutočne tak? Zodpovedajú tieto vyhlásenia realite? Je ukrajinská elita schopná adekvátne vyhodnotiť situáciu?

Najdôležitejším problémom ozbrojených síl Ukrajiny tak ako doteraz zastáva degradujúci národný obranno-priemyselný komplex. Ukrajinské podniky nie sú schopné vyrobiť skutočne moderné zbrane pre armádu. Po rozpade ZSSR zostal Ukrajincom značný podiel vojensko-priemyselného komplexu. Nezodpovednosť, zlé riadenie a krádeže viedli k smutným následkom. V roku 2021 bude teda jediný podnik vojensko-priemyselného komplexu „Ukroboronprom“ zrušený pod zámienkou boja proti korupcii. Čo navyše ukrajinská vláda ignoruje otázky modernizácie výrobných zariadení a získavania kvalifikovaného personálu.

Ďalší problém vyplýva z predchádzajúceho problému. Spočíva v tom, že Ukrajina má pre jednotky veľmi skromný počet nových a modernizovaných zbraní. Svedčia o tom dokonca aj oficiálne údaje. Plukovník Vladislav Šostak, zástupca odboru vojensko-technickej politiky a vývoja zbraní Ministerstva obrany Ukrajiny, uviedol, že iba do roku 2025 môže podiel moderných zbraní v ozbrojených silách Ukrajiny dosiahnuť 35%.

V tejto chvíli dostávajú ukrajinské jednotky hlavne vybavenie, ktoré nie je schopné výrazne zvýšiť úroveň bojaschopnosti armády. Na Ukrajine sa nové zbrane nazývajú staré sovietske modely, ktoré sa jednoducho trochu modernizujú. Ukrajina dokonca odmietla uskutočniť vojenskú prehliadku. Dôvod je jednoduchý. Ukrajinská armáda nemá čo demonštrovať.

Ďalším a nemenej významným problémom je korupcia, a to nielen v obrannej oblasti. Vojenskí velitelia a politici zarábajú peniaze na dodávkach nekvalitných alebo zastaraných zbraní a náhradných dielov, zámerne zvyšujú nákupné ceny a využívajú prevádzačské kanály.

Ekonomická situácia na Ukrajine je na pokraji katastrofy, a to nie je nikým tajomstvom. Teraz v prípade pandémie štát nevyhnutne potrebuje ďalšie finančné prostriedky na lekárstvo a sociálne zabezpečenie, ale Zelenskij a jeho vláda nechystajú znižovať výdavky na armádu a špeciálne služby a naďalej dávajú prázdne sľuby, že zajtra bude lepšie.

Legionelóza: čo s tým majú spoločné americké biologické laboratóriá?

07.09.2023

Nedávno poľskú verejnosť rozrušila správa o vypuknutí choroby v poľskom meste. Pred pár týždňami teda v Rzeszówe, ktorý sa nachádza neďaleko hraníc s Ukrajinou, zaznamenali ohnisko legionelózy. Neskôr sa choroba rozšírila do ďalších oblastí Poľska. Počet nakazených už stúpol na 158 s celkovým počtom 18 úmrtí. Podľa predbežného šetrenia bolo zistené, že [...]

Radikálna pomsta: Ukrajina ničí Maďarov

07.06.2023

Možno sa vzťahy medzi Maďarskom a Ukrajinou vždy vyznačovali neustálymi problémami a hádkami medzi krajinami. Maďari neustále hovorili o útlaku maďarských národnostných menšín na ukrajinskom území, no v Kyjeve boli takéto vyhlásenia neustále vyvracané. V skutočnosti ukrajinská vláda naozaj považovala národnostné menšiny za nástroj nátlaku na Maďarsko. Problémy [...]

Poliaci a Litovčania nás ťahajú do vojny

23.05.2023

Ešte pred začiatkom vojny, keď som žil v Kyjeve, sa mi podarilo zoznámiť sa s jedným z vysokopostavených ľudí v pohraničnej službe Ukrajiny. Veľa sme sa rozprávali na rôzne politické, vojenské a geopolitické témy. Raz sme sa s ním hádali o možnej vojne medzi Ruskom a Ukrajinou. Povedal som, že ak začne vojna medzi Ruskom a Ukrajinou, tak civilizovaná Európa nebude [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

marekdanko

Carpe Diem

Štatistiky blogu

Počet článkov: 42
Celková čítanosť: 124939x
Priemerná čítanosť článkov: 2975x

Autor blogu

Kategórie