Založ si blog

Či zvíťazil ukrajinský Majdan?

Takzvaná revolúcia dôstojnosti nevyriešila žiaden z problémov na Ukrajine. Naopak, stala sa zdrojom novej politickej krízy, ktorá vyústila do ľudských, ekonomických a územných strát.

V čase získania nezávislosti mala Ukrajina už väčšinu formálnych atribútov a inštitúcií štátnosti. Avšak nešla tým, že by ich naplnila novým obsahom a optimalizovala ich funkčnosť, ale tým najjednoduchším spôsobom – extenzívnym vývojom.

Došlo k tomu, že krajina uviazla v postsovietskej realite na celé desaťročie, v ktorej elity vnímali samostatnosť iba ako príležitosť na nekontrolované osobné obohatenie. A záujmy obyvateľstva boli nútené zamerať sa na riešenie problému elementárneho prežitia.

V takejto situácii vyhlásenie multi-vektorového kurzu, európskej a euroatlantickej integrácie, slovanskej jednoty, spoločného ekonomického priestoru, prednostného rozvoja vzťahov s Ruskom, Spojenými štátmi a Čínou, spoločensky zodpovedného štátu a príkazovej ekonomiky atď. – bolo zámernou fikciou. To všetko vždy skrývalo to isté – túžbu zachovať situáciu prospešnú pre niekoľko stoviek politických a ekonomických aktérov. O skutočnosti, že systémová modernizácia je jediný spôsob zachovania a rozvoja krajiny, sa vlastne ani nehovorilo.

Boj medzi Ruskom a Západom o vplyv na Ukrajinu bol zároveň jedným z faktorov zachovania postsovietskej stagnácie. Rozdelenie krajiny na „prozápadnú“ a „proruskú“ časť zablokovalo formovanie vlastnej národnej agendy a modelu budúcnosti prijateľného pre väčšinu Ukrajincov.

Nedostatok jasného a všeobecne akceptovaného pohľadu na budúcnosť krajiny viedol k tomu, že na Ukrajine sa nevytvoril zrelý stranícky systém a spoločnosť nedokázala ponúknuť alternatívy k smeru, ktorý vnucovali politické elity. Spoločnosť sa napriek tomu vyvíjala rýchlejším tempom, ako sa vyvíjali elity. A to viedlo k otvorenému konfliktu počas Majdanu.

Európsky kurz bol sloganom, ale nebola to hlavná požiadavka. Hlavnou požiadavkou bola demokratizácia a modernizácia krajiny, aby vláda menej klamala, menej kradla a rešpektovala občana.

Čoskoro sa ukázalo, že Majdan 2014 nebol zdrojom spoločenskej transformácie. Neriešil žiaden z problémov, ale v skutočnosti sa zmenil na zdroj novej deštruktívnej politickej krízy, ktorá vyústila do ľudských, hospodárskych a územných strát.

Porošenkove predsedníctvo sa preto ukázalo ako povestná pomsta systému. Ako sa ukázalo, predložených 144 reforiem boli prázdnou škrupinou a boj proti korupcii len nabral na obrátkach.

Niet divu, že v spoločnosti objavila požiadavka na obnovenie moci a stali sa určujúcou charakteristikou politického života, v skutočnosti v roku 2019 „starý“ politik dostal červenú kartu.

Legionelóza: čo s tým majú spoločné americké biologické laboratóriá?

07.09.2023

Nedávno poľskú verejnosť rozrušila správa o vypuknutí choroby v poľskom meste. Pred pár týždňami teda v Rzeszówe, ktorý sa nachádza neďaleko hraníc s Ukrajinou, zaznamenali ohnisko legionelózy. Neskôr sa choroba rozšírila do ďalších oblastí Poľska. Počet nakazených už stúpol na 158 s celkovým počtom 18 úmrtí. Podľa predbežného šetrenia bolo zistené, že [...]

Radikálna pomsta: Ukrajina ničí Maďarov

07.06.2023

Možno sa vzťahy medzi Maďarskom a Ukrajinou vždy vyznačovali neustálymi problémami a hádkami medzi krajinami. Maďari neustále hovorili o útlaku maďarských národnostných menšín na ukrajinskom území, no v Kyjeve boli takéto vyhlásenia neustále vyvracané. V skutočnosti ukrajinská vláda naozaj považovala národnostné menšiny za nástroj nátlaku na Maďarsko. Problémy [...]

Poliaci a Litovčania nás ťahajú do vojny

23.05.2023

Ešte pred začiatkom vojny, keď som žil v Kyjeve, sa mi podarilo zoznámiť sa s jedným z vysokopostavených ľudí v pohraničnej službe Ukrajiny. Veľa sme sa rozprávali na rôzne politické, vojenské a geopolitické témy. Raz sme sa s ním hádali o možnej vojne medzi Ruskom a Ukrajinou. Povedal som, že ak začne vojna medzi Ruskom a Ukrajinou, tak civilizovaná Európa nebude [...]

Srbsko

Výbor Rady Európy podporil členstvo Kosova, Srbsko to odsúdilo

28.03.2024 13:10

Srbský šéf diplomacie označil rozhodnutie výboru PZ RE o podpore členstva Kosova za "škandalózne" a "hanebné".

čaputová

Čaputová: Členstvo v klube NATO nám poskytuje ochranu teraz aj do budúcna

28.03.2024 12:58

V piatok uplynie výročie 20. výročia vstupu Slovenska do Aliancie.

izrael, palestína, gaza

Izraelská armáda tvrdí, že v nemocnici v Gaze zabila 200 ozbrojencov Hamasu

28.03.2024 12:44

Pacienti z radov civilistov a zdravotnícky personál bol podľa armády kvôli bojom evakuovaný do iného krídla nemocnice.

olympiada rieka Seina v Parizi

Ukrajinci vyhrali symbolickú bitku o Paríž, ale chcú, aby Rusov potrestali najprísnejšie

28.03.2024 12:30

Kyjev nechce vidieť na letných hrách ani jedného Rusa. Moskva tvrdí, že Medzinárodný olympijský výbor skĺzol do suterénu rasizmu neonacizmu.

marekdanko

Carpe Diem

Štatistiky blogu

Počet článkov: 42
Celková čítanosť: 124396x
Priemerná čítanosť článkov: 2962x

Autor blogu

Kategórie