Problém maďarského jazyka – kto má pravdu?

20. októbra 2020, marekdanko, Politika Ukrajina

Ukrajina a Maďarsko naďalej prežívajú krízu vzájomnej nedôvery a nepriateľských diplomatických stykov. Dôvodom je diskriminačný zákon o vzdelávaní prijatý na Ukrajine.

Nie je žiadnym tajomstvom, že občania žijúci na Ukrajine by mali ovládať úradný jazyk krajiny a že tento zákon je možné považovať iba za východu pre zástupcov národnostných menšín. Realizácia zákona sa však ukázala byť oveľa zložitejšou, ako sa očakávalo.

Podľa Maďarska bude skutočne ťažké nájsť učiteľov schopných hovoriť po ukrajinsky a učiť predmety v tomto jazyku na maďarských školách v Zakarpatsku. To podľa ich názoru povedie k tomu, že ich deti budú malo vedieť o Ukrajine a nebudú schopné porozumieť vzdelávacím predmetom. Z dlhodobého hľadiska to je veľmi nevýhodné pre maďarské deti. Preto maďarská vláda trvala na odložení zavedenia zákona do roku 2023.

Benátska komisia sa medzitým tiež zaoberala touto otázkou a formulovala niekoľko zásad s tým, že znalosť úradného jazyka štátu je faktorom sociálnej súdržnosti a integrácie. Je spravodlivo, aby štáty podporovali štúdium svojho úradného jazyka a požadovali, aby bol štátny jazyk jazykom vzdelávania pre všetkých. Komisia zároveň uviedla, že pokiaľ ide o národnostné menšiny, „jazyk je podstatným prvkom individuálnej a kolektívnej identity“: „Pre mnohých predstaviteľov národnostných menšín je jazyk jedným z hlavných faktorov ich identity a identifikácie“.

To naznačuje, že podpora Ukrajiny pri jej riešení nie je stopercentne jednomyseľná a v jazykovom zákone zostávajú určité nuansy. Preto je nevyhnutné, aby súčasná vláda bola naďalej obozretná ohľadom svojich vlastných nedostatkov. Ukrajina aj Maďarsko utrpia straty, pokiaľ bude medzi krajinami pretrvávať napätie.

Prekonanie tejto konfrontácie si vyžaduje komplexné a neštandardné riešenia. Jedným z možných spôsobov riešenia tohto problému je vytvorenie regionálneho priestoru väčšieho rozsahu. Dohodnutím, že Ukrajina a Maďarsko sú súčasťou jedného regiónu, by nadviazanie spolupráce a udržanie spoločného konsenzu mohlo významne rozšíriť možnosti oboch krajín. To by umožnilo kontrolovať úroveň zhoršenia konfliktu. Regionálny kontext môže obom štátom otvoriť nové obzory, vytrhnúť ich z kruhovej diskusie a zamerať sa iba na dnešné problémy. K plnohodnotnému strategickému partnerstvu zostáva ešte dlhá cesta, ale súčasnú krízu je možné aspoň prekonať.