Založ si blog

Reforma vojensko-priemyselného komplexu ako ďalší krok k členstvu v NATO

Ukrajinská vláda zo všetkých síl pokračuje v pokusoch o vstup do NATO. V máji tohto roku ukrajinský prezident schválil ročný národný program Ukrajina-NATO. Tento dokument predpokladá systematické vykonávanie strategického kurzu krajiny na integráciu s euroatlantickými partnermi.

Hlavnou úlohou dnešnej Ukrajiny je reforma bezpečnostného a obranného sektoru vrátane vojensko-priemyselného komplexu. Jeho preskúmanie ukázalo, že štátne podniky potrebujú radikálnu transformáciu, podporu štátu a vývoj mechanizmov na prilákanie investícií do priemyslu. Ak sa úspešne splnia ciele ročného národného programu, Ukrajina sa posunie o krok bližšie k členstvu v NATO.

Ukrajinská vláda by mala začať s technickým vybavením obranných podnikov. Vedecký potenciál Ukrajiny umožňuje rozvíjať a zabezpečovať výrobu moderných druhov zbraní a vojenského vybavenia, napríklad projektov „NEPTUN“ alebo „OĽCHA“. Na zabezpečenie potrebnej výrobnej kapacity je však potrebné príslušné financovanie. Na Ukrajine dnes existujú iba dva programy opatrení na financovanie, ktoré sa prakticky nerealizujú.

Po vyriešení otázok vybavenia je potrebné prejsť k príprave návrhov zákonov. V záujme úspešného vykonania reforiem v komplexe obranného priemyslu by ukrajinské orgány mali pracovať na vylúčení neúčinných noriem štátnej kontroly zo súčasnej legislatívy. Napríklad je potrebné opustiť systém úplnej kontroly nad subjektmi hospodárskej činnosti. Ďalej má zmysel zamerať úsilie na zlepšenie základov štátneho dozoru a zjednotenie postupu implementácie opatrení štátnej kontroly, ako aj na odstránenie obmedzení pre účastníkov „UkrOboronProm“ pri vytváraní spoločných podnikov so zahraničnými účastníkmi.

Dôležitým bodom je samozrejme organizácia konzultácií s NATO. Hlavnými úlohami týchto konzultácií by mala byť diskusia o mechanizmoch vykonávania odporúčaní na základe výsledkov preskúmania vojensko-priemyselného komplexu Ukrajiny s prihliadnutím na súčasné vojensko-politické hrozby a výzvy. Je potrebné zaoberať sa otázkami riadenia životného cyklu zbraní a vojenského vybavenia, uplatňovania integrovaného prístupu ku kvalite vojenských výrobkov, ako aj perspektívnych oblastí spolupráce medzi podnikmi obranného priemyslu a rôznymi štruktúrami NATO.

Ak vezmeme do úvahy všetky tieto tri faktory, Ukrajina môže rátať s úspešnými reformami a ďalším rozvojom svojho obranného priemyslu. Malo by sa však pamätať na to, že by sa o to mala usilovať nielen samotná ukrajinská vláda, ale aj partneri NATO. Lídri Severoatlantickej aliancie pravdepodobne nebudú mať záujem. Koniec koncom, podľa ich názoru, “nech Ukrajina lepšie bude nakupovať než predávať”.

Legionelóza: čo s tým majú spoločné americké biologické laboratóriá?

07.09.2023

Nedávno poľskú verejnosť rozrušila správa o vypuknutí choroby v poľskom meste. Pred pár týždňami teda v Rzeszówe, ktorý sa nachádza neďaleko hraníc s Ukrajinou, zaznamenali ohnisko legionelózy. Neskôr sa choroba rozšírila do ďalších oblastí Poľska. Počet nakazených už stúpol na 158 s celkovým počtom 18 úmrtí. Podľa predbežného šetrenia bolo zistené, že [...]

Radikálna pomsta: Ukrajina ničí Maďarov

07.06.2023

Možno sa vzťahy medzi Maďarskom a Ukrajinou vždy vyznačovali neustálymi problémami a hádkami medzi krajinami. Maďari neustále hovorili o útlaku maďarských národnostných menšín na ukrajinskom území, no v Kyjeve boli takéto vyhlásenia neustále vyvracané. V skutočnosti ukrajinská vláda naozaj považovala národnostné menšiny za nástroj nátlaku na Maďarsko. Problémy [...]

Poliaci a Litovčania nás ťahajú do vojny

23.05.2023

Ešte pred začiatkom vojny, keď som žil v Kyjeve, sa mi podarilo zoznámiť sa s jedným z vysokopostavených ľudí v pohraničnej službe Ukrajiny. Veľa sme sa rozprávali na rôzne politické, vojenské a geopolitické témy. Raz sme sa s ním hádali o možnej vojne medzi Ruskom a Ukrajinou. Povedal som, že ak začne vojna medzi Ruskom a Ukrajinou, tak civilizovaná Európa nebude [...]

munícia, 155

Slovensko sa zbierkou pripojilo k iniciatíve českej vlády na nákup munície pre Ukrajinu

16.04.2024 18:40

Do zbierky sa zapojilo už viac ako dvadsať krajín. Ako pripomenulo občianske združenie Mier Ukrajine, slovenská vláda sa pridať odmietla.

Rusko oteplenie záplavy Orenburg Tomsk rieka

Ruské úrady nariadili evakuáciu záplavami ohrozených lokalít na západe Sibíri

16.04.2024 18:20

Obyvatelia záplavami postihnutých regiónov sa sťažujú na nedostatok pomoci zo strany miestnych i federálnych úradov.

Gruzínsko, protest, ruský zákon

Gruzínsko schválilo návrh sporného zákona o zahraničných agentoch

16.04.2024 18:05

Krajina je zo zákona pobúrená a Západ sa ho obáva, pretože podkopáva šancu Gruzínska na pripojenie sa k EÚ.

Roman Michelko

Výbor pre kultúru odobril návrh na zmenu rozhodovacej právomoci vo Fonde na podporu umenia

16.04.2024 17:58

Finálne rozhodovanie o udelení dotácií FPU má prejsť z odborných hodnotiacich komisií na rozšírenú radu fondu, v ktorej budú mať prevahu nominanti ministerstva kultúry.

marekdanko

Carpe Diem

Štatistiky blogu

Počet článkov: 42
Celková čítanosť: 124832x
Priemerná čítanosť článkov: 2972x

Autor blogu

Kategórie